Nu presenteras de nominerade till Crimetime Award 2023

Pressbild.

Här är de nominerade till Crimetime Award 2023 i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt till BookBeats pris i deckarkategorin, som i år har premiär för två nya priser.

För nionde gången delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival, Crimetime. Både festival och ceremoni utspelar sig för sjätte året i rad på Nordens största kulturevenemang Bokmässan i Göteborg, där Crimetime samlar spänningslitterarens stjärnor från Sverige och omvärlden.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Niklas Natt och DagTina Frennstedt, och Victor Pavic Lundberg med flera.

Priserna delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 30 september klockan 16.00 under ledning av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Vinnarna av Crimetime Award för Årets deckardebut och Årets barndeckare erhåller, förutom äran, ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– Det var något förre titlar i år, både debutanter och på barnsidan, jämfört med tidigare år. Men kvaliteteten är hög som vanligt. Varje år blir jag så imponerad över våra svenska spänningsförfattare, både debutanterna och de som skriver för barn, säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande ordförande för Crimetime Award.

Vinnarna av Crimetime Award Årets deckardebut och Årets barndeckare avgörs av två olika jurygrupper, men även läsare kan påverka genom att rösta på sin favorit. Folkets röst räknas som en juryröst. Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar fredag 8 september och pågår till den 22 september.
För motiveringar och för att rösta, klicka här

Crimetime Award Årets deckardebut 2023

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en expertjury, där läsarnas röster dessutom väger lika tungt som en juryröst.

De nominerade 2023:
Johan Tralau förHöken sjunger om död (Polaris)
Emmy Walt förFlykt (Romanus & Selling)
Niklas Turner Olovzon förIsberg (Polaris, Harper Collins (originalutgåvan))
Lotta Malmhester förSprucket ansikte (Southside Stories)
Per Hellgren förEn instängd man (Albert Bonniers förlag)

I juryn för debutpriset 2023:
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram.
Karin Cellton, bibliotekarie och boktipsar som @feelbadbibliotekarien på Instagram
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

Crimetime Award årets barndeckare 2023

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Även här utses årets barndeckare av en expertjury, där läsarnas röster motsvarar en juryröst.

De nominerade 2023:
Petrus Dahlin och Peter Bergting för Min nya vän Håken (Rabén & Sjögren)
Elin Säfström för Sunnanvinda, Herrgårdens hemlighet (Bonnier Carlsen)
Ann-Christine Magnusson ochAnna Knutsson för serien Trustville med boken Bara början (Opal)
Greta Boström för Flickan i grottan (Rabén & Sjögren)
Micaela Favilla för Hjärtat i källaren (Bonnier Carlsen)

I barndeckarjuryn:
Anna Bågstam, spänningsförfattare. Medverkar i litteraturpoddarna Vad vi pratar om när vi pratar om böcker och Krimtidpodden. 
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot @Boktokig
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med bloggen och Instagramkontot @Barnensboktips
Alex Haridi, manusförfattare och barnboksförfattare
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

BookBeats pris  – Årets svenska deckare, författare och uppläsare

BookBeats pris är datadrivet och reflekterar lyssnarnas val: urvalet baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta böckerna varit. BookBeats första pris, till Årets svenska deckarförfattare – vilket baseras på data om läsandet av författarens tre senaste böcker – delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg. I år kommer förutom det två nya priser att delas ut under lördagens ceremoni på Bokmässan: Årets svenska deckare, där den senast släppta boken i ett författarskap står i fokus, och priset till Årets deckaruppläsare, ett pris som lyfter inläsarens roll i ljudboksupplevelsen – ett ämne som speglar ett av årets teman på Bokmässan.

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2023 är:
Viveca Sten
Camilla Läckberg
Sofie Sarenbrant
Mari Jungstedt
Lars Kepler
Kristina Ohlsson

De nominerade till Årets svenska deckare 2023 är:
Gökungen av Camilla Läckberg
av Pascal Engman
Parasiten av Sofie Sarenbrant
Det slutna rummet av Mari Jungstedt
Botgöraren av Viveca Sten
Spindeln av Lars Kepler

De nominerade till Årets svenska deckaruppläsare 2023 är:
Gunilla Leining
Jonas Malmsjö
Katarina Ewerlöf
Fredde Granberg
Marie Richardson
Reine Brynolfsson

Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats. 2022 var Crimetime dessutom ett av Bokmässans teman. 2023 pågår Crimetime 27 september-1 oktober. Temapartner till Crimetime på Bokmässan är BookBeat.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.