ANNONS

David Baldacci hoppar på feelgood-trenden men deckare säljer bäst

Författaren David Baldacci är mest känd för spänningslitteratur - nu släpper Bokfabriken en feelgood av honom. Foto: Pressbild.

”Deckarmästaren testar feelgood”, meddelar Bokfabriken som släpper David Baldaccis En sommar där han testar feelgoodgenren. Men är feelgood verkligen på väg att ersätta deckare?

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

– Att feelgood är på kraftig tillväxt tror jag delvis handlar om lobbyism och ett önsketänkande från branschen. En vilja att hitta alternativ till spänningslitteraturen som ju så uppenbart dominerar när vi kikar på, inte minst, de digitala listorna. Men visst finns det ett visst intresse hos läsarna, säger Lasse Brahme på Bokfabriken.  

För några veckor sedan publicerade vi en TT-artikel på temat att feelgood är hett, så hett att till och med deckarförfattare som Varg Gyllander hoppar på tåget. Den hårddragna rubriken Svenska läsare byter deckare mot feelgood var kanske lite överdriven, vilket Förlagspodden påpekade i ett avsnitt. Deckare säljer fortfarande mycket mer än feelgood var budskapet från Kristoffer Lind som bör ha rätt bra koll med tanke på Lind & Co:s utgivning. Succéer som den svenska feelgood som sålt över 100 000 ex är undantag, inte regel.

ANNONS

Jo, romance och feelgood är väldigt stort i USA och växer även i Sverige. Dessutom finns här en dold försäljning i form av Harlequin-böcker som går lite vid sidan om de vanliga försäljningskanalerna både i kassalinjer och direktförsäljning.

Men tittar man på försäljningsrapporten för 2018 så är det rätt uppenbart att deckare och spänning är det som dominerar den svenska skönlitteraturen för vuxna. När man tittar på antalet sålda exemplar (pappersböcker och download, ej streamingtjänster) såldes det 4,7 miljoner exemplar i genren Deckare och spänning – att jämföra med 5,1 miljoner exemplar i genren Skönlitteratur (där feelgood bör ingå).

På streamingtjänsterna är spänningslitteraturen än mer dominerande, enligt vad Boktugg erfar. Med andra ord: spänningslitteraturen är nästan lika stor som all annan skönlitteratur tillsammans.

David Baldacci, som debuterade 1996 med boken Absolut makt (som även filmatiserats), är en av världens mest populära författare. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 130 miljoner exemplar i över 80 länder. Men det är framför allt spänningslitteratur i form av deckare/thrillers.

Så varför ger han sig på feelgood? Bokfabriken släpper nu En sommar på svenska som e-bok och ljudbok. Det är uppenbarligen ett experiment. För det är inte så att Baldacci hoppat på feelgoodtrenden just nu. Boken kom ut på engelska redan 2011 och recensenterna var inte överväldigade utan menade att han borde hålla sig till sin vanliga genre.

– Baldacci är ett säkert kort vad han än tar sig för men visst är det spännande att se ifall läsarna är beredda att vidga sina vyer för vad de vill läsa av honom rent genremässigt. Kombon med Gunilla Leining som uppläsare gissar jag dock kommer öppna dörren för många nya läsare/lyssnare av hans romaner, säger Lasse Brahme.

Återstår att se vad de svenska läsarna – eller kanske främst lyssnarna – kommer att tycka. Når han nya läsare eller kommer hans befintliga läsare att gnälla?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL