ANNONS

Litteraturfestival i Dalsland: ”Landsbygden är mer än brott och sport”

Victor Estby, Säffles bibliotekschef Maria Persson och Säffles kulturchef Katarina Kristoffersson vid ett bokskåp utanför Dalslands nordiska litteraturhus i Åmål. Pressbild: Victor Estby.

Litteraturfestivalen ”Bokdagar i Dalsland” utökar programmet med både en extra dag och en extra stad. Även under resten av året jobbar litteraturföreningen hårt med att sprida litteratur på landsbygden.

Åmål får i år sällskap av Säffle som arrangörsstad när årets ”Bokdagar i Dalsland” startar den 25 juli. Det är den 19:e upplagan av litteraturfestivalen och som vanligt är en mängd författare inbjudna för att möta den västsvenska publiken. Tillsammans blir man starkare, lyder filosofin bakom beslutet att utöka.

– Mycket är omöjligt på små orter. Det är långa avstånd och begränsade resurser. Många författare tycker att det är krångligt att ta sig till oss, det tar lång tid från Stockholm och Göteborg där de flesta bor. Om vi gör det här tillsammans så kan vi bli starkare, säger Victor Estby, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland.

ANNONS

Bokbussturné inleder

Årets program inleds i Säffle med en bokbussturné med Susanna Alakoski och Mats Söderlund.

– Säffle är en stor kommun med många småbyar, bokbussen är som en liten extra filial till biblioteket så att man kan låna böcker även om man bor på landsbygden. Det är en kultur som redan finns som vi utvecklar och använder, säger Victor Estby.

Litteraturföreningen i Dalsland, som arrangerar Bokdagarna, har även börjat sätta upp bokskåp, små utlåningsstationer, för att sprida litteratur till landskapets alla hörn. Böckerna är begagnade och har donerats till projektet.

– Det är allt från Judith Krantz och Sidney Sheldon till Ivar Lo-Johansson, Niklas Natt och Dag, deckare, poesi och ungdomsböcker. Det blir även en del böcker på andra språk, som engelska, tyska och norska, eftersom det är mycket turister här sommartid.

Omdebatterad norska

Varje år bjuds minst en nordisk författare in till Bokdagarna.

– I år är det Vigdis Hjorth från Norge. Det är en fantastisk författare som gett ut runt 30 böcker. “Arv och miljö” som kom på svenska förra året har väckt jättestor debatt, säger Victor Estby.

Norskans roman handlar om hur olika barn kan uppleva sin barndom och familjehistoria. En arvstvist ställer saker på sin spets.

TT: Har du någon favorit bland svenska landsbygdsskildrare?
– Sven Olov Karlssons debutbok “Italienaren” är helt fantastisk. Den handlar om starka mänskliga relationer och all den lågmäldhet och humor som man kan hitta på en liten ort, säger Victor Estby.

Bokdagar 2018. Författaren Mikael Niemi pratar på ett fullsatt Kulturmagasinet i Åmål.
Pressbild: Maria och Terje Olsen.

”Vårt lilla strå till stacken”

TT: Hur presenteras landsbygden generellt i dagens litteratur?
– Inte jättemånga skriver om landsbygden, även om det kanske ökat lite på senare år. Då tänker jag på Sven Olov Karlsson, Therése Söderlind och Karin Smirnoff till exempel. Skrivs det om landsbygden så är det, om man ska generalisera, om brott eller om sport. Det finns ju så mycket mer. Jag är från Stockholms förorter så jag känner igen det här därifrån. Bilden av landsbygden är oftast negativ, om den ens skildras. Vi drar vårt lilla strå till stacken för att ge en motbild.

Text: Helena Gustavsson/TT

Fakta: Bokdagar i Dalsland

Datum: 25/7 i Säffle och 26–27/7 i Åmål.

Medverkar: Vigdis Hjorth, Susanna Alakoski, Mats Söderlund, Sara Lövestam, Fatima Bremmer, Hans Rosenfeldt, Jonas Jonasson, Jens Liljestrand, med flera.

Kö till Bokdagarna 2018. Pressbild: Maria och Terje Olsen.

Fakta: Fler bokevenemang i sommar

10/8 Feelgoodfestivalen, Mariefred
Författarsamtal, seminarier och skrivarskola på Gripsholms slott med fokus på feelgood-genren. Bland gästerna finns Lucy Dillon, Varg Gyllander och Simona Ahrnstedt.

16–18/8 Gotlands deckardagar, Visby
Crimetime har flyttat till Göteborg men det blir ändå en gotländsk krimfestival. Håkan Nesser, Anna Jansson och Mari Jungstedt finns bland de medverkande.

17/8 Bokbordet, Stockholm
Den gigantiska bokmarknaden på Drottninggatan fokuserar i år på barnen. Hellsingsällskapet, Barnens bokbuss och ett hemligt franskt pop up-bibliotek utlovas.

22–25/8 Louisiana literature, Humlebæk, Danmark
Konstinstitutionen på andra sidan sundet har bland andra Michel Houellebecq, Elif Shafak och tecknarna Robert Crumb och Aline Kominsky-Crumb på programmet.

26–29/9 Bokmässan, Göteborg
Nordens största kulturevenemang har i år Sydkorea, jämställdhet och ”med(ie)vetenhet” som teman.

Du hittar alla årets bokevenemang (bokmässor, litteraturfestivaler mm) på Boktugg >>

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se