fbpx

Akademien har valt ny ständig sekreterare

Akademiledamöterna Horace Engdahl och Mats Malm anländer till Börshuset i Stockholm för Svenska Akademiens torsdagsmöte. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Svenska Akademien har valt en ny ständig sekreterare efter Anders Olsson. Det avslöjar Olsson för TT.

– Vi har gjort ett val i dag, men beslutet kommer vi att förmedla först i morgon, säger han.

Valet av ny ständig sekreterare skedde under det traditionsenliga torsdagsmötet i Börshuset i Stockholm.

Listan med potentiella kandidater var inte lång. Tre personer kunde komma i fråga, men en av dem – juristen Eric M Runesson – hade redan tidigare avskrivit sig själv från uppdraget.

– Jag kan inte tacka ja, jag är nyutnämnd domare i Högsta domstolen och det är ett heltidsarbete, sade han till TT.

ANNONS

Därmed stod valet mellan litteraturforskaren och författaren Mats Malm och språkforskaren Tomas Riad. Malm trädde in i Svenska Akademien så sent som i december förra året, men brukar beskrivas som en ”arbetshäst” med stor kapacitet. Riad har suttit i Akademien sedan 2011 och vikarierade under en period som ständig sekreterare när Sara Danius var sjukskriven.

Hur ledamöterna har röstat kommer inte att avslöjas, konstaterar Anders Olsson.

– Vi går inte ut med någon information kring det, bara att vi har gjort ett stadgeenligt val av sekreterare.

Anders Olsson har varit ständig sekreterare i Akademien under en kort, men mycket stormig period i institutionens historia. Han tog över efter Sara Danius när hon lämnade posten i april förra året. Den 1 juni fyller han 70 år och faller då för åldersstrecket. Tanken är att den nye ständige sekreteraren ska ta över i den vevan.

Text: Sara Ullberg/TT

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny