Ljudboken på uppgång i Frankrike – många nya lyssnare

I Frankrike är det den yngre åldersgruppen 15-24 år som lyssnar mest på ljudböcker. Foto: Istock

Runt en femtedel av fransmännen lyssnar på ljudböcker, visar en undersökning från början av 2019. Hälften av dem är nya ljudbokslyssnare och en tredjedel är storläsare av tryckta böcker.

De svenska ljudbokstjänsterna har hittills lanserat på stora europeiska marknader som Tyskland och Spanien och Bookbeat har närmat sig Storbritannien. Men hittills har ingen av dem gett sig in på den franska ljudboksmarknaden. Kanske börjar det bli dags?

Frankrike är det femtonde största landet i världen vad gäller internetanvändning, med 60 miljoner internetanvändare (av totalt 65 miljoner invånare). En undersökning som genomfördes mellan 30 januari och 19 februari 2019 är ljudböcker på uppgång i landet, skriver The New Publishing Standard.

Enligt undersökningen, som även tar upp flera andra aspekter kopplat till digital litteratur och kan läsas i sin helhet här (på franska), har 14 procent av de fransmän som är över 15 år läst en ljudbok under perioden, medan 7 procent har för avsikt att göra det. Den yngre målgruppen läslyssnar mest, 21 procent av 15–24-åringarna svarade att de har läst en ljudbok under perioden.

Intressant att notera är att 51 procent av de som svarade ja på undersökningen hade inte lyssnat på en ljudbok det senaste året. En stor del av ljudbokslyssnarna är storläsare av fysiska böcker, 29 procent av dem läser fler än 20 tryckta böcker om året (jämfört med 22 procent av alla fransmän).

43 procent använde sig av en mobiltelefon för att lyssna på ljudböcker, 33 procent en surfplatta och 31 procent en bärbar dator. De allra flesta köpte digitala audioböcker (34 procent), men nästan lika många lånade dem istället på biblioteket (30 procent). I genomsnitt lånas 2,3 miljoner ljudböcker ut via franska bibliotek i månaden.

Skönlitteratur är den största kategorin bland ljudböcker som fransmännen lyssnar på, 58 procent av deltagarna i undersökningen har lyssnat på en skönlitterär bok under perioden. Deckare är den mest populära genren, med 30 procent av de skönlitterära lyssningarna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.