ANNONS

Högläsning för nöjes skull blir allt mer ovanligt visar ny undersökning

Högläsning är ovärderligt för att skapa läsglädje hos barn, inte bara för att träna läsning. Foto: Istock

Brittiska barn får allt mer sällan lyssna till högläsning bara för att det är roligt, enligt en ny undersökning finansierad av Egmont.

Undersökningen Nielsen’s Understanding the Children’s Book Consumer survey 2018, som förlaget Egmont är med och finansierar, har samlat statistik kring läsvanor hos 2 000 barn 0–17 år. En del av resultaten presenterades på Egmont’s Annual Insight Presentation, rapporterar Bookseller.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Datan visar att bara 32 procent av de brittiska barn som deltagit i undersökningen blir dagligen lästa för av en vuxen, för nöjes skull. Bland 8–10-åringar är siffran 19 procent, och för pojkar i samma åldersgrupp 14 procent.

Enligt Alison David, consumer insights director på Egmont, finns tre anledningar till att barn inte själva läser för nöjes skull: skolan, som gör läsning till ett måste istället för något roligt, skärmar, och föräldrar som vill att deras barn ska bli läskunniga men som inte nödvändigtvis förstår betydelsen av nöjesläsning.

– Vi vet att högläsning är ett mycket effektivt sätt att uppmuntra barn till självständig läsning, men ledsamt nog känner många föräldrar helt enkelt inte till vilken stor betydelse det skulle ha för deras barns liv om de läste högt för dem varje dag. Många föräldrar blandar ihop läskunnighet med nöjesläsning, så läsningen ses som en uppgift istället för ett nöje man delar med sina barn, säger Alison David.

Förra hösten genomförde förlaget ett samarbete med en skola för att se om nöjesläsning skulle inspirera till en större läsglädje hos barnen. Under fem månader ökade elevernas läsförståelse med vad som normalt sett uppnås efter tio månader, och barnen visade större intresse för böcker.

ANNONS

Statistiken från Nielsen Bookscan visade också att ingen förändring kunde konstateras i försäljningen av barnböcker under 2018 (i Storbritannien), vilket ansågs bero på en ökning av bokförsäljning genom alternativa återförsäljare, och Amazons dominans.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »