Boktips: Stora julklappslistan med över 80 böcker till hela familjen

En fin skörd från årets litteratur. Som julklappar kanske?

Slipp allt krångel med att leta julklappar på stan och köp böcker för hela slanten. Alla blir glada och en bok gör alltid nytta i själen Med åttio böcker att välja på är du också helt säker på att hitta något till hela familjen. 

Här är den – årets mest utförliga lista. Du får hela åttio böcker som ger dig alla nyanser av årets litteratur och ett par gamla godingar.

Fast kanske är det inte bara en enkel julklapp du letar efter – en bok funkar även perfekt som födelsedagspresent.

Boktips: Stora julklappslistan med över 80 böcker till hela familjen

Tio böcker till farsan eller morsan som försöker gå ner i vikt

1. Sluta banta, gå ner i vikt av Anna Hallén Buitenhuis

Du har försökt allt och alla metoder, men inget fungerar?
Du vet hur du ska äta men gör inte det du har tänkt dig?
Du tappar greppet och börjar om igen och igen, på en måndag?
Om och om igen, med nya tuffare och striktare metoder?

Vill du lära dig att äta?
– ”Jamen Anna, jag vill gå ner i vikt nu!”
Ja, men det ville du troligtvis även för ett år sen också? Och året innan? Och kanske även innan dess?
Vad stoppade dig då?
Varför är du inte klar?
Kan det vara för att du tappar ”motivation”?
Tappar greppet?
Inte gör som du har tänkt dig?

Idag är det din tur att lyckas. Unna dig att lyckas en gång för alla. Denna gång med kunskap och vänlighet mot dig själv. Inte som tidigare med striktare, hårdare och bestraffning.

Lär dig att äta, tryggt, gott och avslappnat och gå ner i vikt. Sluta banta – och gå ner i vikt!

En gång för alla.

2. Olgas omstart : mat, träning och hormoner när kroppen förändras
av Olga Rönnberg

Känns det som om du tränar och sköter kosten men att kroppen inte svarar på samma sätt som den brukade förr? Fakta: Kroppen förändras, det som fungerade när du var 20 år ger inte samma effekt när du är 40 år. Men lugn, det finns smarta lösningar. Olga Rönnberg har gedigen kunskap om kvinnokroppen och menar att du måste först acceptera situationen – och sedan optimera, effektivisera och förenkla. Detta gäller både inställningen, träningen och kosten.I Olgas omstart får du veta mer om vad som händer i kroppen när vi blir äldre, vilka hormoner som påverkar träningen och det allmänna måendet och hur kan du optimera dem med hjälp av träning, kost och livsstilen i stort. Det gedigna kostavsnittet innehåller både vad du ska äta och hur du ska tänka kring kosten samt goda och hälsosamma recept. I det smarta träningsprogrammet som körs i tre steg under tolv veckor får du en riktig härlig nystart på din träning.Dessutom med Olgas pepp och mentala redskap så att du kan nå just dina mål. Låt Olga hjälpa dig att bli en starkare version av dig själv, inifrån och ut!

3. Sockerbomben 3.0 : bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson, Pia Nordström

Sockerbomben har getts ut på fem olika språk och sålts i över 70 000 exemplar. Nu kommer det varje år nya böcker om faran med socker i alla former. Allt fler läkare och forskare varnar för sockrets skadliga effekt på hjärta och kärl, som en orsak till västvärldens exploderande fetmaepidemi och till den snabba ökningen av diabetes typ 2 (som inte längre kallas åldersdiabetes eftersom det också börjat drabba barn). Du hittar recept på LCHF- och paleokost utan socker och mjöl, både i böcker och på nätet.

Så, varför är vi inte nöjda? Varför en ny, tredje, uppdaterad utgåva av Sockerbomben? Svar: vår tids stora sockerparadox. Trots att de flesta nu vet att socker är skadligt för oss ökar försäljningen år efter år! Det beror på att de välvilliga råd som ges i dag är felaktiga och bygger på okunskap. Sjukvården, medierna och de allra flesta hälsoförespråkare som skriver om socker ger nämligen exakt samma råd till alla. De vet inget om skillnaden mellan att ha ett socialt bruk, ett skadligt bruk eller ett beroende och de förstår inte att vägen till ett friskt liv ser helt olika ut för de olika grupperna. Tyvärr får det katastrofala följder för vårt samhälle och för alldeles för många människor.

I Sockerbomben 3.0 får du den kunskapen, enkelt presenterad utifrån den allra senaste forskningen och Bitten Jonssons egna erfarenheter av över 20 års framgångsrik behandling av sockerberoende. Du kommer själv att se vilken grupp du (eller dina anhöriga) tillhör och lära dig vad just du kan göra, steg för steg, för att slippa sockersuget, få perfekt hälsa och ett bra liv.

OM FÖRFATTARNA Bitten Jonsson är leg sjuksköterska och utbildad i USA inom beroende/addiktion. Hon är Sveriges främsta expert på sockerberoende med över 20 års erfarenhet av framgångsrik behandling med över 6 000 patienter och en efterfrågad föreläsare, både i Skandinavien och USA.

Pia Nordström är journalist med bakgrund bland annat från Expressen, som både redaktör och reporter med inriktning främst på hälsa, medicin och mat.

4. Omstart : för en starkare, renare och friskare kropp av Karin Björkegren Jones

Det är många saker som behöver stämma i vår kropp för att vi ska må bra och känna oss balanserade. Vårt fantastiska lymfsystem har en central, men ofta förbisedd, del i detta. Genom att ta hand om det bättre och undvika stress kan man bland annat stärka sitt immunförsvar, bli av med sömnbesvär och celluliter samt gå ned i vikt. Här förklarar Karin Björkegren Jones på ett inspirerande sätt hur allt hänger ihop och hur vi kan må bättre genom att ta hand om vår kropp. Med hjälp av massage, andningsövningar, hudvård och rätt kost kan vi boosta hela vårt system och få en välbehövlig omstart. Karin Björkegren Jones är journalist, yogalärare, utbildad lymfmassör och en välkänd hälsoprofil. På den populära bloggen Yoga, mat och meningen med livet har man kunnat läsa om den cancerdiagnos hon fick 2012, med bland annat lymfödem som följd. Hon har även nått många läsare med sina omtyckta böcker Knip för bättre hälsa, Frisk och strålande hy på naturlig väg, 21 dagar till ett lättare och friskare liv och Yoga – fysisk och själslig detox.

5. Eat Good : recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist

Det här är kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök. Inget annat påverkar vår miljö och jordens klimat så mycket som framställningen av mat och vår matkonsumtion. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom planetens gränser.Svaren är inte alltid enkla och entydiga. Forskare över hela världen brottas med dessa utmaningar. Alla är dock överens om att det finns enormt mycket som går att göra hemma i köket – det är där som den egna förändringsresan måste börja.Denna kokbok presenterar mer än sjuttio recept på mat som är både hälsosam och hållbar. Att laga och äta mat kan vara fyllt av njutning – särskilt om man vet vad man kan äta med gott samvete. Recepten har huvudsakligen inspirerats av det nordiska köket, men med många inslag av medelhavsmat – och lite råvaror från Asien och Sydamerika. Ingredienserna i bokens recept är alla miljösmarta – och maten blir garanterat god!Boken har skapats av professor Johan Rockström, som står för det vetenskapliga underlaget, och kocken Malin Landqvist, som står för recepten. Doktoranden Victoria Bignet skriver texterna och inledningen skrivs av stiftelsen Eats grundare Gunhild Stordalen. Här finns också en omfattande Q&A som svarar på de vanligaste frågorna kring produktion och konsumtion av mat.Detta är en generös, inspirerande och viktig kokbok som verkligen kan få dig att göra skillnad – hemma i ditt eget kök.

6. Nystart med succédieten 8/800 : rasa 10 kilo på 8 veckor av Cathrine Schück

SÄNK BLODSOCKRET OCH RASA I VIKTLägre blodtryck, sänkt blodsockernivå och ett rejält viktras. Med 8/800 minskar du både midjemåttet och ­förbättrar hälsan! Du äter läcker medelhavskost i åtta veckor samtidigt som du begränsar ditt energiintag till 800 kalorier om dagen.Kostrådgivaren Cathrine Schück är ensam i Sverige om att ha Michael Mosleys ­godkännande att hålla kurser om Mosleys blodsockermetod. Hon har ­utvecklat ­metoden och döpt sin version till 8/800. Det här är andra boken om ­succédieten med nya, fräscha recept av ­Cathrine­­ Schück. Njut av goda frukostar, mättande mellanmål och smakrika rätter med kött, kyckling, fisk och skaldjur. Välkommen till ett lättare och hälsosammare liv!

7. Boken om hur du lätt går ner i vikt och stannar där av Bernadette Fisers

Hår- och makeupartisten Bernadette Fisers hade kämpat med sin vikt i åratal. Hon hade provat alla tänkbara dieter, men ingenting fungerade. Hon låg i riskzonen för diabetes och en mängd andra allvarliga hälsoproblem.

Hon var trött på krångliga bantningsmetoder och böcker som inte gav något. Hon ville gå ner i vikt – och hålla sin nya vikt. Inte genast få tillbaka alla kilon, som ofta blir fallet när man går på sträng diet.

Så hon vände sig till alla de modeller hon träffade i sitt arbete och bad om deras bästa tips. Hon studerade medicinsk forskning och näringslära. Allt för att skräddarsy den perfekta metoden för att minska i vikt på ett hållbart sätt.

Hennes krav var tydliga: hon ville gå ner i vikt snabbt. Och det måste hålla över tid. Samt kanske viktigast av allt: Det måste vara en plan som hon kunde följa under resten av sitt liv utan att lida av det.

Resultatet kommer här. Boken om hur du lätt går ner i vikt och stannar där visar i 31 enkla steg hur du kan minska i vikt genom att justera dina vanor. Det är inga radikala dieter eller stenhårda träningsprogram. Enkla, jordnära vanor som går att passa in i en normal vardag. Vanor som fick Bernadette Fisers att tappa 30 kilo på 30 veckor. Och stanna där.

8. Mindful eating : ät bra, må bra, gå ner i vikt med mindfulness, compassion och KBT
av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina Lundblad, Agneta Lagercrantz

Vill du öka din självmedkänsla och komma i kontakt med skratt och glädje?
Boken ger dig grunderna i mindfulness, självmedkänsla och KBT.
140 berättelser från olika traditioner bjuder in till reflektion, diskussion och förändring.
Du kan läsa och reflektera på egen hand eller tillsammans med andra t ex i en bokklubb.
Boken är också mycket användbar för professionella i mötet med klienter och patienter.
Berättelserna hjälper oss att se med nya ögon och öka vår medvetenhet om tankar, känslor och handlingsmönster. Dom öppnar upp för intuitiv vishet och ger många tillfällen till skratt och glädje.

Åsa Palmkron Ragnar är leg läkare och överläkare i psykiatri i Region Skåne. Hon har lång pedagogisk erfarenhet och har skrivit flera bästsäljande böcker i mindfulness och KBT, bla KBT-Komma på bättre tankar.

Katarina Lundblad är socionom och certifierad lärare i mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR, vid Center for Mindfulness, USA. Hon är också lärare i Mindful Self Compassion, MSC.

Tillsammans har de skrivit böckerna Fri från Stress med Mindfulness, 99 berättelser och Mindful Eating – Ät bra, gå ner i vikt med mindfulness, självmedkänsla och KBT:

9. Att äta mindfulness för knopp och kropp : steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla av Veronika Ryd, Anna Wikfalk

Steg för steg i 8 veckor med mindful eating & självmedkänsla2014 kom författarnas Mindful Eating, en viktig och banbrytande bok om kropp och vikt. Nu kommer den praktiska handboken i samma ämne! Är du redo för en ny relation till mat, ätande och din kropp? En relation som präglas av självkännedom, trygghet och vänlighet? En relation som ger dig frihet? Då är den här boken något för dig! Syftet är att mat och kropp ska bli något positivt och ge energi. Under 8 veckor guidas du varsamt i att utforska din relation till mat, ätande och kroppen. Den resan präglas av ett medvetet, medkännande och varmt förhållningssätt. I vårt samhälle finns en enorm rädsla för att bli överviktig och vi får återkommande nya råd om olika dieter. Samtidigt lever vi i ett ofantligt överflöd när det kommer till mat med nya matlagningsprogram, kokböcker och fredagsmys i mängder. Det är inte så lätt att få ihop de här två budskapen. Många har förlorat förmågan att lyssna på kroppens behov och att tycka om den. Det har bl a gjort det svårare att äta när vi är hungriga, sluta när vi är mätta och skilja mellan fysisk och känslomässig hunger. Den här boken visar steg för steg hur du kan införliva mindful eating och självmedkänsla i din egen relation till mat, ätande och kropp. Fokus är mer på hur och varför vi äter än på vad vi äter. Genom övningar i mindful eating får du lära sig att lyssna till kroppens signaler för olika former av hunger, mättnad, sug och känslomässiga behov. Du får verktyg att bryta negativa ätmönster, som exempelvis stress. Med boken följer ljudfiler med mindful eating-, mindfulness- och självmedkännandeövningar.OM FÖRFATTARNAAnna Wikfalk är beteendevetare, mindfulnessinstruktör och yogalärare,och driver yoga- och mindfulnessstudion Bara Yoga i Aspudden.Veronika Ryd är beteendevetare, KBT-terapeut ochmindfulnessinstruktör med egen terapimottagning påSödermalm.Anna och Veronika är även projektledare för det nationella mindful eatingprojektet; Att Äta Mindfulness för kropp och knopp, och driver tillsammans mindfuleatinggruppen.se.

10. Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Det här är den populära boken Food Pharmacy i mjukbandsformat om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

Tio böcker till brorsan som börjat handla med aktier

1. Den enkla vägen : bli rik och fri med aktier av Marcus Hernhag, Arne Talving

Marcus Hernhag & Arne ’Kavastu’ Talving avslöjar sin väg till rikedom från noll kronor till ekonomisk frihet. Två börsgiganter i samma bok. De har en sak gemensamt. De började med två tomma händer men med en stark vilja att förändra sin ekonomi. I dag har de byggt upp rejäla förmögenheter på aktiemarknaden eller ett liv i frihet om du så vill. Deras budskap är tydligt och klart. Det är enkelt att bli miljonär. Inte alls så svårt som du tror. Om du själv vill, förstås. I boken berättar Marcus och Arne sina personliga framgångshistorier. De bjuder på alla sina bästa spartips och det är massor. Därefter avslöjar de sina personliga favoritstrategier för att lyckas väl på aktiemarknaden. På ett sätt som alla förstår. Du kan också göra som Marcus och Arne. Har du råd att inte ge det en chans? Marcus Hernhag har redan skrivit tre storsäljande aktieböcker. Arne ’Kavastu’ Talving debuterar här som författare.

2.  Aktier : 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson

Hur blir man egentligen ekonomiskt oberoende? Vem drömmer inte om att kunna resa när man vill eller ha tillräckligt med pengar för att tacka nej till arbete man inte är intresserad av (s.k. fuck off-pengar). Vinna på lotto, ärva en förmögenhet, sälja ett företag, jackpot på bostadsmarknaden eller ett extremt välbetalt jobb?

Ola Lauritzson avfärdar raskt de ovan stående alternativen eftersom de endast kan bli verklighet för en bråkdel av befolkningen. Men det finns andra vägar och den bästa är: Smarta placeringar på aktiemarknaden är en möjlighet för alla. Oavsett hur stort kapital du börjar med. I Aktier lär han ut hur man som privatperson kan använda börsen för att skapa en portfölj som blir som en privat sedelpress. Han går igenom hur proffsen jobbar, vilka strategier som funkar bäst och hur man undviker dyrköpta misstag.

Ola Lauritzson är framför allt känd som Sveriges främsta GI-guru, men i bagaget har också en Master i finansiell ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och när nätverket 4potential listar morgondagens ledare hamnar han på nummer 30. Sedan våren 2017 sitter Ola Laurtizson med i styrelsen för Aktiespararna. Han köpte sina första aktier när han var nio år och han startade föreningen Unga aktiesparare i hemstaden Helsingborg. Med många års erfarenheter från den internationella finans- och affärsvärlden har han alltid haft ett passionerat intresse för aktier.

3. Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning av Marcus Hernhag

Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning beskriver aktieexperten Marcus Hernhags egen favoritstrategi för klokt och framgångsrikt långsiktigt sparande. Modellen är välkänd och mycket populär utomlands, särskilt i USA. Nu får den berättigad uppmärksamhet även i Sverige. Strategin slår med sin enkelhet och låga kostnader många av de sparformer som banker och försäkringsrådgivare ofta förordar. De flesta drömmer om att bli rika. Många chansar på spel och lotterier utan att lyckas. Fler borde välja ett smart långsiktigt aktiesparande med väsentligt bättre och säkrare möjligheter till god avkastning. Många kan räkna med betydande rikedom. Eller en rejäl guldkant på tillvaron som pensionär. Min strategi är både enklare, bättre och mycket billigare än t ex traditionellt pensionssparande, säger Marcus Hernhag.I boken förklarar Marcus Hernhag steg för steg hur du enkelt bygger upp din egen portfölj av stabila utdelningsaktier. Sen kan du luta dig tillbaka och strunta i aktiekurser som åker upp och ner. Du kan se fram emot utdelningarna som på sikt effektivt växer till sig mer och mer.Marcus Hernhag är tidningen Privata Affärers populäre aktieskribent, som också chattar med läsarna varje vecka. Han medverkar i Placeringsguiden och på webbsidorna privataffarer.se och hernhag.se

4. Den enkla vägen hitta världens bästa aktier av Marcus Hernhag

Marcus Hernhags tredje aktiebok handlar om en av världens mest beprövade och mest lyckosamma strategier värdeaktier. Många av världens mest kända mästerplacerare har något gemensamt. De flesta har tjänat stora pengar på att satsa på värdeaktier. Warren Buffett är en av dem.De har lyckats hitta framstående bolag som skapar mest värde för sina aktieägare. Långt innan det avspeglas i aktiekurserna. Vi kan kalla dem världens bästa aktier.Vem vill inte hitta placeringarna som skapar mest värde i ditt sparande? Marcus Hernhag guidar dig bland de gamla mästarnas metoder. Vilka håller än och vilka har passerat bäst före-datum? Dessutom visar Hernhag hur du enkelt bygger en långsiktig vinnarporfölj av värdeaktier.

5. En liten bok som slår aktiemarknaden av Joel Greenblatt

Succéförvaltaren på Wall Street, Joel Greenblatt, förklarar sin ”Magiska formel” för att bli en långsiktig vinnare på börsen. Författaren skriver underhållande och enkelt så att vem som helst kan börja spara för att slå aktiemarknaden. Hans modell är omvittnat framgångsrik. I nya utgåvan 2018 finns även kommentarer av aktieskribenterna Marcus Hernhag, Privata affärar och Martin Blomgren, Dagens Industri. De förklarar hur Magiska formeln kan användas på svenska börsen.

6. Den gula barnkammarboken

Fordon och farkoster i sagor och sånger, tänkt för 3-6 år.
En bok fylld med bilar, båtar, rymdraketer, tåg, brandbilar och traktorer, och allt du kan komma på på temat fordon och farkoster.

Jakob Wegelius berättar en lastbils äventyrsfylda levnadsöde. Filippa Widlund tar oss med ut i rymden på motormässa. Vi får läsa Ulf Nilssons berättelse om mössens brandkår med illustrationer av Eva Eriksson. Björn Bergenholtz visar oss hur en u-båt, ett sjörövarskepp och en rymdfarkost ser ut i genomskärning. Olof Landström har nyillustrerat den klassiska berättelsen ”Det lilla loket som kunde”. Filippa Widlund ger oss scener från en räddningsplats, en bondgård, en byggarbetsplats, en bensinstation och motorstadion. Babar och hans vänner lotsar oss runt på flygplatsen, i hamnen och på tågstationen.

Allt detta varvat med sånger och dikter om bussar, taxibilar, cyklar, tåg, båtar, luftballonger och mycket mycket mer, rikt illustrerade av våra främsta barnboksillustratörer.

Tillsammans med boken medföljer en cd-skiva med 16 sånger och sagor ur boken.

Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern. Det finns också Den blå, Den gröna, Den gyllene, Den röda, Den svarta, Den vita, Den gula samt Min egen barnkammarbok i samma serie.

”En bra presentbok som väcker nyfikenhet och lust.” (Folkbladet)

”Detta är en förtjusande antologi bestående av ramsor, dikter, tonsatta visor och kortare och längre berättelser, samtliga på temat fordon och fortskaffningsmedel, ett ämne som uppvisar en oanad bredd. /…/ Rent bildmässigt är det en fröjd att bläddra i boken.” (Bibliotekstjänst)

På cd-skivan finns följande innehåll:

1. Hjulen på bussen 2. Åka hit och dit 3. Jag hamrar och spikar 4. Resa med kusin Vitamin 5. Taxi 6. I samma buss 7. Skrammelbil 8. En lastbils äventyr 9. Hur ska jag göra för att komma över vägen 10. Det lilla loket som kunde 11. Prästens lilla kråka 12. Fem små båtar 13. Hemma på vår gård 14. Sipa lipa lakritspipa 15. Jag kör min bil 16. Små cyklar

7. Bli grymt rik på aktier! av Anders Haskel

Vill du göra snabba klipp på dina aktieaffärer? Är du beredd att ta en hög risk vid dina aktieplaceringar för att snabbt bli förmögen? Svarar du ja på dessa två frågor är det här ingen bok för dig. Det här är i stället en bok för dig som är beredd att låta tiden verka och som genom att följa några förhållandevis enkla principer vid dina aktieplaceringar, kommer att ha en mycket stor möjlighet att bli förmögen. Kanske inte miljardär men väl miljonär!Boken är skriven av Anders Haskel, en av Sveriges mest erfarna aktieanalytiker och börsskribenter. I boken lyfter Anders Haskel fram sina tankar och sin syn på placeringar i aktier och fonder, efter mer än 30 års erfarenhet. Boken vänder sig till såväl nybörjaren som står i begrepp att starta ett långsiktigt aktiesparande som till den mer erfarne placeraren som vill skaffa sig ny inspiration för sitt sparande. Anders budskap är att du som placerare skall vara noggrann med analysen och valet av de aktier och fonder du tänker placera i, att du ska se långsiktigt på dina placeringar och försöka bevara ditt tålamod. Konstigare än så behöver det inte vara för att nå framgång på börsen!Anders Haskel köpte sina första aktier när han var i 20-årsåldern. Efter några år som yrkesofficer började Anders 1986 arbeta som ansvarig för Aktiespararnas ungdomsverksamhet. Efter det har han bland annat jobbat med analys, rådgivning och portföljförvaltning inom bank. Anders har också arbetat som prisbelönad ekonomijournalist samt verkat som styrelseledamot i fond- och värdepappersbolag. Sedan 2008 är han verksam som investerare och finansskribent i egna bolaget Haskel Konsult AB. Utöver en yrkesofficersexamen har Anders Haskel studerat ekonomi vid Stockholms Universitet.

8. Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. Det kan väl inte vara möjligt. Jodå, och det levande beviset är författaren till denna bok. De första miljonerna är redan klara och om ett par år går han i mål som 40-åring med friheten att göra vad han vill resten av livet. I boken får du alla de smarta spartips och placeringstips som redan gjort författaren till mångmiljonär. Det är inga konstigheter. Alla med möjlighet att spara och viljan att offra en del konsumtion nu mot senare rikedomar kan enkelt lyckas med samma sak. Inte i första hand för pengarna. Utan för friheten. Om du inte vill vara lika sparsam som författaren kan du ändå följa många av hans råd och skapa en rejäl guldkant i tillvaron senare i livet. Eller gå i pension några år tidigare än alla andra. Författare till boken är den välkände bloggaren Miljonär innan 30. Bloggen har funnits i drygt 10 år och har idag många tusen följare. Bloggandet har i alla år skett anonymt och så är det även med boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. Den enkla förklaringen är att författaren, som snart fyller 40, inte vill skylta för sin arbetsgivare att han är på god väg att lämna sin anställning.

9. Köp billigt – sälj dyrt : hur du blir miljonär på aktier av Mattias Eriksson

Den perfekta läsningen för dig som vill få större förståelse för hur aktiemarknaden fungerar. Christian Clausen, vd på Nordea

Lär dig analysera aktier som proffsen! I den här boken går Mattias Eriksson igenom hur du praktiskt analyserar och värderar aktier. Det är inte särskilt svårt att jobba lite smartare med sitt aktiesparande och därmed tjäna mer pengar. Aktier har historiskt givit en fantastisk avkastning, och förutsättningarna är på plats för att sparformen ska fortsätta att leverera. Men hur gör man för att bli så framgångsrik som möjligt? Den här boken ger dig konkreta verktyg för att öka både ditt kunnande och din avkastning, oavsett om du är nybörjare eller har många års erfarenhet. När du har läst den kommer dina kunskaper att vara jämförbara med proffsens!

Mattias Eriksson har arbetat med aktier i över femton år. Han har arbetat som aktieanalytiker på bland annat Deutsche Bank och Standard & Poors Equity Research. Idag är han chefsaktiestrateg på Nordea och ansvarig för bankens aktie- och ränterådgivning mot privatpersoner.

10. Börsens psykologi : så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer av Lars-Erik Boström

Bättre värdestegring – garanterat! Nästan dagligen hör vi experter som tvärsäkert förklarar hur börskurser och andra noteringar ska utvecklas. Men alltför ofta slår prognoserna fel. Särskilt när vi närmar oss en topp eller botten på börserna. Varför? Förklaringen är enkel. Marknaden är inte alltid rationell och logisk utan lever sitt eget liv. Det kan vi kalla börsens psykologi. Eller börs- och marknadsaktörernas psykologi. Vi går på känslan, faller för grupptryck och gör psykologiska misstag. Vi missar lätt de bästa köp- och säljtillfällena. Den här boken lär dig börsens psykologi och knepen för att förstå när marknaden är för optimistisk eller pessimistisk. Du lär dig se de viktiga trendskiftena komma, innan det är för sent. I boken får du tydliga strategier och beslutsmodeller när du ska omplacera i din värdepappersportfölj. Har du bara disciplinen att följa strategin får du garanterat en väsentligt högre avkastning på dina investeringar, lovar bokens författare Lars-Erik Boström. Han har ett långt yrkesliv nära de finansiella marknaderna, som aktiemäklare, analytiker, finansiell rådgivare och kapitalförvaltare. Boström är sen 20 år anställd på Handelsbanken. Han är ekonomie magister och auktoriserad finansanalytiker. Några citat på baksidan: Jag ska berätta hur du kan bli rik.Var försiktig när andra är giriga. Var girig när andra är försiktiga. Warren Buffet Investerarens största problem, och dessutom hans värsta fiende, är förmodligen han själv. Benjamin Graham Börsbubblor växer inte ur tomma intet. De har en solid grund i verkligheten, men en verklighet som är förvrängd av våra egna illusioner. George Soros

Tio böcker till familjen som ska renovera hemma

1. Det kan inte mer än rasa : konsten att äga ett lantställe av Michael Westlund, Daniel Österhof

För drygt fem år sedan damp en hel jävla lantbruksgård ner i famnen på Micke och Daniel. De hade inte ens tänkt skaffa lantställe, och nu hade helt plötsligt detta lantställe skaffat dem. Men hur i hela friden skulle ett Stockholmspar kunna rusta upp ett hus 57 mil upp i landet, utan varken erfarenhet, kunskap eller speciellt mycket pengar?

Idag har Micke och Daniel förvandlat träkåken i Grönviken till sitt paradis! Trots att de själva beskriver huset som ett 200 år gammalt skötebarn med kroniskt uppmärksamhetsbehov, så är kärleken stor.

Under pseudonymen Byggbögarna har de skaffat sig entusiastiska fans som följt deras renoveringsresa i sociala medier, och de har även medverkat i SVT:s program Det sitter i väggarna.

Det kan inte mer än rasa konsten att äga ett lantställe är en dels en handbok om vägen till torpdrömmen, men också en personlig berättelse om Grönvikens förvandling från ruckel till lantställe. Det handlar om byggnadsvård och renovering, men framför allt om att våga! Men visst, om du nöjer dig med att stirra på svettiga män i arbetskläder, så finns det förstås en hel del sånt här också …

2. Så renoveras torp & gårdar av Göran Söderström, Axel Unnerbäck, Ove Hidemark, Elisabet Stavenow-Hidemark

En långlivad och älskad klassiker kommer nu i efterlängtad reviderad form. Så renoveras torp & gårdar är den ultimata handboken för alla som sysslar med gamla hus och som vill renovera med varsam hand och med gamla, traditionella metoder.

Boken har funnits ända sedan 1970-talet och har successivt byggts ut till att bli en riktig bibel för alla som är intresserade av byggnadsvård. Under åren har den kontinuerligt uppdaterats, och även denna upplaga har reviderats med de senaste rönen.

Boken berättar åskådligt i text och bild om hur man vårdar och renoverar ett gammalt hus. Den går igenom huset från grund till tak, detalj för detalj, och behandlar även gamla tiders trädgårdar. Det krävs inga specialkunskaper för att följa bokens anvisningar och råd. Ett ofta återkommande är: gör bara de nödvändigaste reparationerna och använd om möjligt samma material och byggnadsteknik som när huset uppfördes. Då riskerar man inte att förstöra ett vackert hus, nött av tidens tand men med gamla unika detaljer bevarade.

3. Rumsrent : hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem av Katarina Johansson

Byggbranschen har genom de senaste decennierna drabbats av flertalet skandaler, där material som tidigare hyllats som fiffiga innovationer visat sig vara skadliga för både människa och miljö. När man är mitt uppe i ett renoveringsprojekt kan det vara lätt att låta sig övertalas av en försäljare eller snickare som förespråkar ett snabbt, billigt, effektivt och lättarbetat material. Då kanske vi tackar ja till hormonpåverkande ftalater i plastgolv, allergiframkallande biocider i målarfärg eller luriga nanopartiklar som ingen riktigt vet hur de påverkar vår hälsa på sikt.

Författaren Katarina Johansson började själv fundera på vilka isoleringsmaterial hon låtit bygga in i väggarna och i taket på sitt gamla torp och ångrade att hon inte tog sig tid att göra research när material skulle väljas. I Rumsrent går hon till botten med kemikalierna och miljöfaktorerna inom byggbranschen för att höja medvetandenivån hos gemene hemmafixare.

»Våga bryta mot normen och snegla på alternativen som finns. Använd din näsa och ditt sunda förnuft«, skriver Katarina Johansson.

4. En snickares dagbok av Ole Thorstensen

Det här är historien om en vind. Från att snickaren får det första telefonsamtalet från beställaren hela vägen fram tills att vinden är inflyttningsklar. Hårt jobb, valkiga nävar, blod, svett och frustration. Men det handlar också om tillfredsställelsen i ett väl utfört arbete. En snickares dagbok är en berättelse om arbetsglädje och yrkesstolthet. Ett aktuellt inlägg i debatten om hantverksyrken och hushållsnära tjänster.

5. Fönster & dörrar på äldre hus av Liselotte Jarnerup Nilsson

Experternas råd till dem som vill renovera och restaurera sitt gamla hus är att göra så lite som möjligt. Och det gäller inte minst fönster och dörrar. Det finns alltför många exempel på misslyckade ingrepp, där man inte tagit hänsyn till husets arkitektur och ålder. Det vill denna bok råda bot på.Fönster & dörrar på äldre hus vill få husägare att bevara husets gamla fönster och dörrar i stället för att byta dem. I boken, som är en blandning av fakta, historik och praktiska gör det själv-anvisningar, får läsaren nödvändig kunskap och redskap för att lyckas med renoveringen och underhållet av husets fönster och dörrar. Boken är rikt illustrerad med såväl foton som teckningar som visar dels de tidstypiska skillnaderna i utformning och detaljer under åren, dels hur det praktiska renoverings- och underhållsarbetet går till.

6. Dörrar : inspiration, underhåll, reparationer av Jørn Nielsen, Peter Svendsen, Jann Wagner, Søren Stensgård

Planering: Vad ska du tänka på när du är på jakt efter nya dörrar till din bostad? I kapitlet om planering fokuseras det på dörrarnas svaga punkter så att du kan hitta dem och reparera i tid.Nya dörrar steg för steg: Nya dörrar inne och ute hittar du i massor av spännande varianter. I det här kapitlet kan du se många av de möjligheter som bjuds. När du har beslutat dig för din lösning visar boken hur du går till väga steg för steg.Renovering: Fungerar dörren som den ska, och är det egentligen bara utseendet du har tröttnat på? Då finns det riktigt många sätt att fräscha upp den igen med färg eller en ny yta. Boken visar hur du kan göra det till en rimlig kostnad.Reparation: Hur väl du än underhåller dina dörrar så blir de så småningom slitna. Det kan hända att gångjärnen sviktar så att dörren hänger eller att fogarna börjar bli dåliga. Som tur är går det alltid att reparera så att dörren blir i skick som ny. Här kan du se hur man gör.Boken gör arbetet lätt och överskådligt för dig. Den ger dig verktygs- och inköpslistor, och dessutom de bästa tipsen för alla projekt.

7. Trähus : kulturhistoria byggnadsvård renovering av Andreas af Malmborg, Johan Månsson

Att äga ett äldre hus blir alltmer en livsstil. I jakten på ursprunglighet, äkthet och det som inte riktigt går att köpa för pengar har byggnadsvårdstanken spridit sig till nya grupper under det senaste decenniet. Byggnadsvård handlar inte längre bara om lantliga torp och gårdar utan även om egnahemsvillor och funkishus i närförort.

Att bygga ett hus av trä är en uråldrig teknik och vi har långt in på 1900-talet byggt våra trähus enligt klassiska och hållbara tekniker, byggda för att kunna underhållas i många hundra år.

Den här boken, som gavs ut första gången 2002, berättar allt man behöver veta om trähus, både ur ett kulturhistoriskt och ett praktiskt perspektiv. Det svenska trähusets utveckling och olika stilar sätts i ett sammanhang och man får både filosofin kring och verktygen för att vårda sitt hus på ett hållbart sätt. Nu innehåller Trähus också ett nytt kapitel om bruk och återbruk samt mindre revideringar. Innehållet och tonen är klart byggnadsvårdande men ändå tillåtande: låt bästa material och teknik vinna!

8. Stora boken för hemmafixaren av Karin Hedin Röös, Daniel Röös

Stora boken för hemmafixaren är ett oumbärligt standardverk för hemmahantverkaren, såväl novisen som den mer erfarne.
Boken innehåller allt du behöver veta för att själv kunna snickra, fixa och utföra många projekt hemma – vare sig det gäller lägenheten, villan eller fritidshuset.

Här ryms pedagogiska bygginstruktioner och utförliga illustrationer för närmare 100 byggprojekt. Klassiska byggmoment beskrivs utförligt och förklaras steg för steg i text och bild. Handfasta råd och smarta hantverkarknep varvas med inspirerande foton och användbara verktygs- och materialguider som ger läsaren nödvändiga baskunskaper.

Tio böcker till syrran som börjat med mindfulness

1. Fri från stress med Mindfulness : medveten närvaro och acceptans av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina Lundblad, Anna Kåver

Mindfulness är en övning i att öka sin livskvalitet, minska stress och leva i harmoni med sig själv och andra.

Med hjälp av boken är det lätt att träna på egen hand.

Boken innehåller fakta, övningar, korta tankeväckande berättelser, intervjuer och lyrik som vävs samman till en helhet.

”Boken som helhet är vacker, klok och inspirerande.”
Tidningen Sokraten

2. Mindfulness i vardagen : vägar till medveten närvaro av Ola Schenström

Grundboken i mindfulness. Förord av Jon Kabat-Zinn.
Cd-skiva medföljer!

Mindfulness är träning i att vara närvarande i nuet. Ett österländskt sätt att förhålla sig till livet som motverkar oro och stress. Mindfulness i vardagen är en efterlängtad introduktion till detta förhållningssätt som på kort tid blivit populärt i Sverige.

Mindfulness i vardagen utgår Ola Schenström från vardagssituationer och beskriver hur vi kan lära oss att se dem på ett nytt sätt, tänka om och göra kloka val genom att vara medvetet närvarande. Genom övningar och praktisk handledning blir boken en följeslagare, från det att vi vaknar på morgonen tills vi somnar på kvällen.

Ola Schenström är idag den enda läkaren i Sverige som enbart arbetar med mindfulness inom vården. Han är utbildad av mindfulness grundare Jon Kabat-Zinn och är en av Sveriges främsta experter på området.

3. Allt du kan se när du saktar ner : hitta lugn och ro i en hektisk värld av Haemin Sunim

Den zenbuddhistiska munken och läraren Haemin Sunim har fått stor uppmärksamhet för Allt du kan se när du saktar ner. Född i Sydkorea och utbildad i USA har han sålt mer än 3 miljoner ex av sina böcker och han har över en miljon följare på Twitter, @haeminsumin, och Facebook. Idag bor han i Seoul när han inte reser runt i världen och föreläser.

I den här boken ger han kloka livsråd för olika situationer och sinnestillstånd. Den fungerar som en motvikt till vår allt stressigare vardag och tar till exempel upp vikten av att vila; hur man kan hantera besvikelser; att bli vän med sina känslor; att fånga ögonblicket; konsten att bevara en god relation; förlåtelse; kärlek; andlighet; framtidsplaner.

Allt du kan se när du saktar ner innehåller kortare och längre texter och fina illustrationer i färg av den koreanska konstnären Youngcheol Lee. Den vänder sig till alla, oavsett ålder, kön och religion.

4. Shinrin yoku : bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi av Yoshifumi Miyazaki

Vetenskap möter natur och mindfulness i den härboken om trädens helande kraft.

Begreppet shinrin yoku eller ”skogsbad” myntades i Japan på 1980-talet och betyder bokstavligt talat att bada i den atmosfär som finns i skogen.

Många människor har ett särskilt förhållande till träd, och instinktivt vet vi att vi mår bättre i naturen. Här guidar den japanske forskaren Yoshifumi Miyazaki dig i hur man utövar shinrin yoku. Han redogör också för de vetenskapliga bevis som finns för skogsterapins positiva effekter, bland annat sänkta stressnivåer, stärktimmunförsvar och positiv sinnesstämning.

Shinrin yoku är en naturlig metod för välbefinnandesom används i många länder runt om i världen. Boken ger dig de kunskaper du behöver för att pröva på shinrinyoku, oavsett om du väljer att följa ett helt program eller bara tillbringar mer tid i din lokala park.

I Japan är shinrin yoku den snabbast växande formen av mindfulness och man har kunnat visa att det kan bidra till att:
• sänka blodtrycket
• minska stress
• förbättra hjärt- och kärlhälsan
• minska blodsockernivåerna
• förbättra minne och koncentration
• bota depression
• höja smärtgränsen
• boosta immunförsvaret
• öka kroppens produktion av anticancerprotein
• gå ner i vikt

Yoshifumi Miyazaki är professor vid Chibas universitet och en av Japans främsta inom Shinrin Yoku. I boken Shinrin Yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi berättar han hur skogsterapi fungerar, vad som händer med våra kroppar och sinnen, hur man kan använda det på olika sätt och hur man även kan utöva Shinrin Yoku i sitt hem med hjälp av olika aktiviteter.

5. Kreativa dagboken: ett år med mindfulness av Jocelyn de Kwant

Att komma in i ett kreativt flow är ett sätt att släppa vardagens alla påtryckningar och måsten. Man hänger sig helt åt sitt skapande och resultatet blir ett slags mindfulness.
I den här boken finns 365 idéer och uppgifter som hjälper dig att komma i kontakt med din inneboende kreativa kraft så att du kan hitta ett meditativt flow.

Du bestämmer själv hur lång tid du vill lägga på en uppgift och du gör dem i den ordning som passar dig. Skriv, rita och skapa direkt i boken.

Bokens övningar är indelade i tolv kapitel med olika teman som naturen, skriva, kroppen, sinnen och klotter.

Jocelyn de Kwant är journalist och skriver för tidningen Flow – en internationellt prisbelönt tidskrift om kreativitet och mindfulness.

6. Yoga är min terapi : yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda av Janesh Vaidya, Malin Barrling

Den välkända ayurvedapraktikern och författaren Janesh Vaidyas nya bok handlar om ayurvedisk yoga, där yogaprogrammen anpassas efter olika kroppstyper och sjukdomsbesvär.

”För tio år sedan, då jag för första gången reste utanför Indien, förvånades jag av hur yoga praktiserades i de flesta yogaskolor i Europa. Hela klassen utförde samma övningar, ledda av en instruktör. Det var något nytt för mig. Jag var van vid traditionella yogaskolor i Indien där gurun ger olika program till varje elev beroende på hans eller hennes kropps- och sinneskonstitution och balansen eller obalansen i hans/hennes hälsa, samt går runt bland eleverna och hjälper dem att följa sitt individuella program.”

I Yoga är min terapi lär vi oss att göra autentisk yoga utifrån vår egen kroppstyp, så som man traditionellt utövar yoga i Indien. Med grund i den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda presenteras en inställning och ett sätt att utöva yoga som ligger långt från de vanliga svenska yogaklasserna på gym och i andra sammanhang.

Inom ayurveda talar man om tre kroppstyper, vata, pitta och kapha. I boken lär du dig bestämma vilken kroppstyp du själv tillhör, och att hitta ett individuellt yogaprogram som passar just dig. Övningarna presenteras tydligt i text och bild för att du enkelt ska kunna utföra dem på egen hand.

I boken listas 53 olika sjukdomsbesvär eller obalanser i din hälsa, och vilka yogaövningar som kan hjälpa dig att lindra dem.

Yoga är min terapi är utformad för att passa yogautövare på alla nivåer, såväl nybörjare som erfarna. Boken hjälper dig att på ett djupare plan förstå din kropps- och sinneskonstitution och ger varje utövare tillfälle att hitta rätt övningar och att självständigt utöva yoga i hemmet.

7. Stressyoga : ta kontrollen över ditt liv av Per Söder

Ordet stress har sin rot i latinets stringere som betyder dra isär, slita sönder. Ordet yoga har sin rot i det indoeuropeiska yug som betyder föra samman, sätta ihop. Boken Stressyoga lär ut enkla handfasta tekniker för att kunna hantera stress och stressens olika symptom.

När vi under lång tid utsätts för stress upplever vi till slut att tillvaron slits itu och faller samman. Balansen mellan alla krav och förmågan att leva upp till dessa har rubbats och vi känner ständigt att vi inte räcker till. Stressen, som i sin akuta form tillhör kroppens försvar, blir i sin kroniska form en fiende som bryter ner oss.Människor som söker hjälp för svår huvudvärk uppger ofta stress som orsak. Och tanken bakom den här boken är att bryta stressen innan den leder till migrän eller andra svåra symptom.
Stressyoga är precis som Migränyoga en lättanvänd handbok som ger dig verktyg till att själv börja hantera din stress i vardagen. Yoga har visat sig kunna motverka alla negativa effekter från ständig stress. Allt som krävs är enkla övningar som alla kan göra varje dag i sitt eget hem.

PER SÖDER driver Yogamottagningen (www.yogamottagningen.se) som behandlar stress och stressutlösta symptom. De senaste tio åren har han jobbat som VD för en konferensanläggning och tidigare var han gymnasielärare. Söder har varit verksam som yogainstruktör sedan 2004 och arbetar främst med medicinsk yoga för personer som lider av svår huvudvärk. Migränyoga var hans uppskattade debutbok och nu kommer Stressyoga.

8. Mindfulness i hjärnan av Åsa Nilsonne

Vår kunskap om hjärnan är minst sagt ofullständig, men den växer explosionsartat. Jag gissar att många kan bli överraskade av hur just mindfulness visat sig vara ett användbart redskap i denna högteknologiska forskning. Idag accelererar kunskapen om hjärnan i takt med att metoder för hjärnavbildning utvecklas och förfinas, och genom att duktiga forskare ställer relevanta frågor och genomför väldesignade försök. Vi börjar bli allt bättre på att matcha olika delar av hjärnan med de arbetsuppgifter den utför, och vi börjar därmed begripa hur hjärnan sköter, eller missköter sin tjänst. Vi börjar förstå hur känsligt våra hjärnor läser av vår miljö och hur de ständigt formas av sina upplevelser.

Åsa Nilsonne är en av dem som introducerade mindfulness i Sverige. I den här nya utökade utgåvan beskriver hon arbetsplatsen hjärnan och visar hur modern neuropsykologi kan möta och fördjupa den kunskap som finns inom mindfulnesstraditionen.

9. Andas : Livet händer mellan två andetag av Ulrica Norberg

Andas! är en praktisk handbok som visar hur man tar kontroll över den egna hälsan och välmåendet.Ulrica Norberg är välkänd profil inom yoga och meditation där andningen är grundläggande. Hon har skrivit en lång rad framgångsrika böcker i ämnet. Boken Andas! förenar yogafilosofi och den senaste forskningen om hjärnan och nervsystemet.Författaren gör en resa bakåt i tiden, till flera tusen år gammal yogafilosofi där prana (sanskrit för andning) beskriver fyra delar av ett andetag. Och från dagens medicinska rön hämtar hon kunskap om neurologi som visar att den kemiska balansen i kroppen vävs samman via vår andning.Ulrica är passionerat intresserad av att se människor växa. För att hitta passion och potential behöver man rikta sitt fokus inåt. Med hjälp av andning, stillhet, reflektion och skapande kommer man långt. Med världen som sitt arbetsfält reser hon runt och skriver, utbildar och inspirerar människor i olika workshops. Hon har tilldelats titeln Yogiraj, yogamästare, som förärats endast nio västerlänningar före henne. Hon har utbildat över 500 yogalärare i världen.

Till kusinen som vill läsa mer om feminism

1. Vi ska ha barn : handbok i jämställt föräldraskap av Marie Björk

Som blivande föräldrar är det lätt att tappa greppet om jämställdheten. Det är kvinnan som ska bära och föda barnet, men när det gäller att bli förälder, att ta hand om ett barn – då är kvinnor och män lika vilsna, lika uppfyllda av rusig kärlek, lika mycket förstagångsföräldrar. Vi är alla i lika stort behov av en handbok.

Det finns så många normer och mer eller mindre uttalade regler och förväntningar som säger hur en mamma ska vara, för att hon är kvinna, och hur en pappa ska vara, för att han är man. Vi behöver syna dessa normer, stampa sönder dem, och hålla fast vid våra strategier för att kunna fortsätta leva jämställt – även efter det att barnet har kommit.

Med hjälp av den här boken kan föräldraskapet bli något som berikar och stärker er relation, istället för att kärleken förgörs. Konkreta tips varvas med analyser och personliga upplevelser. Ett femtiotal föräldrar delar på ett ärligt och generöst sätt med sig av sina erfarenheter, och visar att det finns många vägar att gå för att uppnå jämställdhet. Boken tar upp det heterosexuella parförhållandet, men har ett medvetet och öppet tilltal och kan därför läsas av alla, oavsett familjekonstellation. Den kan med fördel läsas även av er som redan har barn, och som vill göra er relation mer jämställd.

Det här liknar ingen annan bok om föräldraskap. Det är inte en bok för mammor eller för pappor, utan en bok för er båda. Så att ni kan gå från förälskelse till förskola – som ett team!

2. Kulturmannen och andra texter av Ebba Witt-Brattström

Vad är Kulturmannen?

Kort svar: högsta värdeindikator på kulturbörsen, narcissistisk sexist, symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen. Alltid på bekostnad av Kulturkvinnans lika geniala insatser.

Sega strukturer är förnamnet. Men hav hopp, i den här boken samlar jag texter som belyser den briljanta och dråpliga envig som pågått för öppen ridå sedan Kassandra genomskådade den mångförslagne Odysseus.

Välj sen: enkönat eller mångkönat kultursamtal, hel- eller halvbildning?

Med vänliga hälsningar,
Ebba Witt-Brattström

3. Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit

Rebecca Solnits essä ”Män förklarar saker för mig” har redan fått något av en feministisk klassikerstatus. Denna vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck publicerades ursprungligen på TomDispatch.com 2008. Essän väckte ett starkt gensvar på nätet och ledde till att uttrycket ”mansplaining” myntades.

I föreliggande bok får essän sällskap av åtta besläktade texter av senare datum. Solnit tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst (Ana Teresa Fernández) och litteratur (Virginia Woolf).

Det finns, skriver Solnit, ”ett kontinuum som går från smärre olägenheter i samhället till nedtystande och dödligt våld”. Vi skulle förstå våldet mot kvinnor bättre om vi hade mer av en helhetssyn på maktmissbruket i samhället och tydligare kunde urskilja det mönster som förenar kvinnoförakt, trakasserier, näthat, våldtäkter och mord. Solnits vill bidra till en sådan helhetssyn. Och gjuta mod i alla (kvinnor och män) som tror på och kämpar för en förändring till det bättre.

4. Att konstruera en kvinna : berättelser om normer flickor och tanter av Karin Lövgren, Annelie Bränström Öhman, Therése Persson, Johanna Sjöberg, Eva Söderberg

Begrepp som ”flicka” och ”tant” är tänjbara och ibland motsägelsefulla. De kan vara uttryck för genus, förbundna med kultur, kroppsideal, livsförlopp och normer.

I Att konstruera en kvinna använder författarna flickan, tjejen, kvinnan och tanten för att skärskåda ålders- och könsordningar och tillgängliggöra forskning om kön, ålder och åldrande. Flickan ser vi oftast som ett barn, men ordet har också kommit att användas om tjejer och unga kvinnor. Tanten i sin tur har kommit att bli en symbol för ”det lilla livet” med hantverk och långkok, men även för självständighet och kritisk blick: hon söker inte behaga utan kan säga emot och visar civilkurage. Både tanten och flickan används ibland på ett åldersöverskridande och subversivt sätt.

Författarna diskuterar hur kulturella föreställningar skapas och återspeglas i medierade sammanhang: i skönlitteratur, tidningar, tecknade barnfilmer, bloggar och olika populärkulturella sammanhang – men också i människors egna berättelser. Har vi idag ett uppluckrat ålderslandskap där människor är friare från normer om ”passande beteende” och kan iscensätta sina liv som de önskar utan att behöva förhålla sig till sociala tidtabeller?

5. Det andra könet av Simone De Beauvoir

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Denna utgåva presenterar den oavkortade texten på svenska. Den nya, fullständiga översättningen är frukten av ett intensivt samarbete mellan översättarna Dam Inczèdy-Gombos och Åsa Moberg och fackgranskaren Eva Gothlin, internationellt erkänd expert på Beauvoirs tankevärld, som också skrivit ett belysande förord.

Det andra könet

Det andra könet

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Storpocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2012-06-13
  • ISBN: 9789113045337

6. Mot framtiden : En simpel guide till att krossa patriarkatet av Clara Henry

Efter succén med ”Ja jag har mens, hurså?” är Clara Henry tillbaka med en inspirerande och rolig guide till feminism.

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?

Clara har skrivit boken som, efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter.

7. Banbrytande badass-brudar : 52 kvinnor som förändrade världen av Mackenzi Lee

Banbrytande Badass-Brudar är baserad på Mackenzi Lees omtalade Twitter-konto där hon presenterade 52 uppseendeväckande, bortglömda kvinnliga pionjärer från hela världen.

Det är berättelser om hjältemod, list och hjärtskärande livsöden berättelser som ger nytt liv åt en lång rad historiska, förbisedda kvinnor från 2000-talet f. Kr. till modern tid.

Lee tar läsaren från Kina och den mytomspunna kejsarinnan Xi Ling Shi, till Somalia och Drottning Arawelo, genom Kung Kristinas Sverige, vidare till andra världskriget och Noor Inayat Khan, fram till mitten av 1900-talet där Lorraine Hansberry blev den första afroamerikanska kvinnan som skrev en pjäs till Broadway.

De inspirerande texterna kompletteras av konstnären Petra Erikssons färgstarka illustrationer. En storslagen hyllning till alla badass-brudar som banat väg för oss andra!

”Kvinnoporträtten har hämtats från alla världsdelar och det är inte enbart sedesamma förebilder som dyker upp. I stället får vi möta allt från ingenjörer, sportstjärnor och serietecknare till ninjatränare, pirater och hälarmorsor. Oerhört uppfriskande och underbart vackert illustrerad av Petra Eriksson.” Helhetsbetyg: 5 av 5 BTJ

8. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
av Liza Marklund, Lotta Snickare

– Nämen flickor, sitter ni här alldeles ensamma?
– Nej, vi är sju stycken

Liza Marklunds och Lotta Snickares roliga och träffsäkra verklighetsbibel har redan blivit en modern klassiker.
Den publicerades första gången hösten 2005 och möttes av starka reaktioner: ilska blandat med jubel och applåder.
Boken kom att bli en av de mest sålda fackböckerna i Sverige både år 2005 och 2006 och trycks ständigt i nya upplagor.
Bokens titel, ett citat av Madeleine Albright, har blivit bevingat och används idag som ett etablerat begrepp.

I bokens extramaterial finns bland annat en artikel som visar vilka fenomenala resultat som kan uppnås när kvinnor verkligen börjar inse hur lurade de är.

9. Har du ingen humor? : en snabbguide till jämställdhet av Katarina Wennstam

Har du ingen humor? En klassiker. När någon säger eller gör något som är kränkande, taskigt, fördomsfullt är det vilket som kan låta som en självklarhet viktigt att säga ifrån. Tystnaden blir annars ett indirekt godkännande av det hen säger eller gör. Men efter protesten kommer oftast detta meh … vadå, har du ingen humor eller? Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad, till exempel ovan nämnda, att vara taskig eller fördomsfull. Det är värre att vara en tölp än att inte riva ner några enkla skratt.

Har du ingen humor? är en bok du kan ha med dig i väskan eller fickan, en bok du kan läsa i på bussen, på tåget, på tunnelbanan, högt i klassrummet eller på släktmiddagen. Den visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare.

Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål, på uttryck som Stora grabbar gråter inte, Har du ingen humor?, Sverige är världens mest jämställda land. Wennstam tar upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta, till exempel Min kropp, mitt val, Flickan och skulden, Lust, Våld i nära relationer.

Katarina Wennstam har i över tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor, hon har stått upp för kvinnliga brottsoffer och belyst kvinnors utsatthet. Först som kriminalreporter, och sedan 2007 som föreläsare och författare till både romaner och fackböcker.

10. Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet
av David Eberhard

Genusparadis eller genusmardröm?

Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis?
Är det rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern?
Varför byter man ut alla man till person? Var går gränsen? Ordet människa kommer från ordet man; ska vi döpa om mänskligheten till personligheten också?

Vad är sant? Finns det överhuvudtaget en sanning? I den postmoderna världen har människor slutat tro att det finns något verkligt utöver det man själv vill tro på. Känslor är lika viktiga som fakta, eller kanske till och med viktigare. Ingenstans blir detta mer tydligt än i debatten om manligt och kvinnligt och i diskussionen om hur vi uppnår jämlikhet mellan könen, hävdar David Eberhard i sin nya bok.

På nästan varje universitet i hela Västvärlden lär man idag ut föreställningen om att allt är sociala konstruktioner, inte bara vår kunskap om världen utan även verkligheten själv. Det har lett till att gränsen mellan fakta och tyckande suddats ut. Begrepp som objektivitet och absolut sanning har förlorat sin mening.
Detta är grunden för den tredje vågens feminism, en feminism på avvägar. Så okomplicerat och bekvämt det finns i grunden helt enkelt ingen skillnad på könen, det är bara en social konstruktion! Vi kommer alla från tomma ark papper som är redo att fyllas med det som kulturen kräver. Men tyvärr är det inte sant. Män och kvinnor är biologiskt väsensskilt olika. Detta visar samstämmig naturvetenskaplig forskning på området med all tydlighet, och i boken finns många exempel. Det handlar om skillnader som ingen könsmaktsordning i världen kan förklara, och ingen genusteori värd namnet kan förklara bort.
Män kommer förvisso inte från Mars och kvinnor inte från Venus, men vi föds normalt till man eller kvinna oavsett vad Simone de Beauvoir säger. Vilket inte förhindrar att dessa skillnader kan förstärkas i en patriarkal kultur eller att vissa pojkar är mer feminina och vissa flickor mer pojkaktiga. Men det är viktigt att vår jämställdhetssträvan utgår från korrekta förutsättningar.

Att skapa jämlikhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas. Det är i grunden en strutsstrategi. Snarare bör vi tydligt identifiera de biologiska skillnaderna och arbeta för att alla har samma förutsättningar, istället för att alla ska bli likadana. Det pågående experimentet där man på genusdagis och många förskolor konsekvent förnekar och motarbetar skillnaden mellan könen måste upphöra. Att envisas med en sådan metod för att råda bot på ojämlikheten mellan könen, pekar på att man i praktiken uppenbarligen är beredd att gå hur långt som helst för att skapa det totalitära genusparadiset på jorden.

David Eberhard var under många år överläkare och chef på Psykakuten vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm och arbetar idag som verksamhetschef på Prima Barn & Vuxenpsykiatri i Liljeholmen i samma stad. Hans tidigare böcker I trygghetsnarkomanernas land(2006), Ingen tar skit i de lättkränktasland (2009), Normalt? (2011) och Hur barnen tog makten (2013) har väckt stor uppmärksamhet och har alla blivit bästsäljare

Till svågern som startat företag

1. Starta & driva företag av Björn Lundén, Ulf Bokelund Svensson

Det här är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch och företagsform. Så här långt har boken hjälpt fler än 120 000 företagare till en bra start.Boken tar upp alla de viktiga sidorna med det här att vara egen företagare: Starten – budget, affärsplan, kapitalbehov, finansiering, företagsform, a-kassa, mm Marknadsföringen – DR, PR, internet, kundvård, varumärke, mm Företagsekonomi – budgetar, nyckeltal, lönsamhet, prissättning, mm Avtals- och köprätt – köplagen, konsumentköp, näthandel, inköpsteknik, mmTill boken finns ett utbildningsmaterial som du kan ladda hem, se under fliken BokPlus.

2. Starta och driva eget : handboken för ett framgångsrikt företagande av Leif Billion, Linus Gunnarson, Leila Olsson, Michael Hansen

Från entreprenör till entreprenör
Detta är en bok skriven av entreprenörer för entreprenörer. Här samlas fakta, inspirerande exempel, handfasta råd och användbara verktyg för dig som är i fasen att starta eget eller vill utveckla ditt företag mot nya mål.

Det finns mycket man bör vara vaksam på när man beslutar sig för att starta och driva ett företag, till exempel bolagsform, affärsplan, budget, tillstånd, partner och styrelse. Att våga lita på sig själv och se möjligheterna, snarare än problemen, är en nyckel till framgångsrikt företagande. Med rätt struktur och planering ökar dessutom sannolikheten för att du lyckas.

Fler verktyg på webben: På www.startaochdrivaeget.se finner du en förlängning av boken med mallar, verktyg, övningsuppgifter och ytterligare vägledning för ditt framgångsrika företagande. Resan börjar här!

3. Konsten att skapa världens bästa företag : 7 faktorer för att lyckas av Stefan Sebö

Varför lyckas vissa företag och inte andra? Finns det några universella Do’s & Don’ts Stefan Sebö intresserade sig tidigt för de här frågorna och nu efter att ha arbetat med förändringsarbete i mer än 35 år har han identifierat sju framgångsfaktorer. Genom att jobba målmedvetet med dessa kan alla verksamheter stärka sin attraktions- och konkurrenskraft.

Ingen kommer undan! Idag måste alla företag jobba konstant med sin utveckling. Det handlar om att vinna eller försvinna. I boken varvar Stefan Sebö forskning, tankar och tips med övningar, exempel och intervjuer. Steg för steg visar han vad chefer och medarbetare måste göra för att skapa världens bästa företag. Det gäller att utmana det som sitter i väggarna och våga tänka nytt, kring ledarskapet och medarbetarskapet, kring organisation och arbetssätt. Det handlar om att skapa ett företag där människor verkligen vill jobba, där visionen och målen är tydliga och där alla drivs av lust att åstadkomma något, tillsammans.

Stefan Sebö är en av Sveriges mest efterfrågade konsulter och förläsare inom affärsutveckling, försäljning, medarbetar- och teamutveckling. Under årens lopp har han hjälpt hundratals företag och hundratusentals människor att växa. Han har tidigare skrivit flera böcker, bland annat: Bruksanvisning för ett bättre liv; Resultat – Din guide till personlig framgång; Sälj som en TOPPsäljare.

Sagt om boken:

Den här boken är fulladdad med inspirerande och vägledande tankar som skapar kreativitet och beslutsamhet. En vinnande guide för ledare och medarbetare i företag som vill bli världsbäst och där det är människor som gör skillnaden. Just do it! (Beth Friberg, Ordförande, FOREX Bank)

Engagerat och pedagogiskt visar Stefan hur vägen till excellens ser ut! Läsvärt & lärorikt! (Marita Ramberg, Verksamhetsutvecklare, Psykiatriska kliniken, Kungälvs sjukhus)

4. Ekonomi för småföretagare av Per Nilsson

Det här är en bok för alla företagare utan ekonomiexamen, men som är smarta nog för att förstå hur viktigt det är att ha koll på pengarna.Hela idén är att du på ett enkelt sätt ska förstå alla ekonomiska begrepp och vad de kan göra för att hjälpa dig. Per Nilsson, som skrivit boken är exakt den typ av pedagog vi gillar på det här förlaget. Han beskriver saker enkelt och man kan direkt se nyttan. KanonHär är en del av vad du får lära dig:Företagsekonomiska grundbegrepp enkelt förklaradeResultat Lönsamhet Soliditet Likviditet Så tar du kontrollen Ekonomisk planering ? lättare än du trorVarför det är viktigt att planera Veckorapportering Produktionskalkyler Smarta tips om ekonomisk planering Ta bättre ekonomiska riskerRiskvilliga krediter Kundfinansierad produktutveckling Rörliga kostnader Organisk tillväxt Några tips om hur du hanterar ekonomiska risker Budget ? så gör du det enklareVad, hur och varför du ska budgetera Fördelar och nackdelar med att göra budget Olika typer av budgetar Tips för förbättrad likviditet Nyckeltal = ratten på företagetVad är nyckeltal Avkastningstal Bruttomarginal Pålägg Vinstmarginal Nettomarginalen Räntabilitet Förräntningsmarginalen Hävstångseffekten Omsättningstal Kassalikviditet Balanslikviditet Soliditet Räntetäckningsgrad DuPont analys Skaffa pengarna du behöverPengar vid start av företag Beräkning av kapitalbehov Några tips angående kapitalbehov Att hitta riskkapital Investeringsstrategier Exitstrategier Finansieringsformer Att välja riskfinansiär Finansieringsstrategier i olika faser Några tips angående finansieringsstrategier Finansiell rapportering ? inte lika tråkigt som det låterHur du utformar den finansiella rapporteringen Lagar och rekommendationer Årsredovisning Förvaltningsberättelse Resultaträkningen Balansräkningen Kassaflödesanalys Övrigt i årsredovisningen Hur värderar man ett företag?Värderingsmetoder Förnuftsvärdering Jämförande värdering Substansvärdering KassaflödesvärderingAffärsplanen som fungerarVarför affärsplan? Mall för affärsplan Några tips angående affärsplan ?och mycket merBoken är skriven av Per Nilsson. Han är civilekonom med företags- och projektfinansiering som specialitet. Han har mer än tio års erfarenhet av att hjälpa företag i olika storlekar och faser med finansieringsfrågor. ?Ekonomi för småföretagare? är hans tredje bok. Han har tidigare skrivit böckerna Hur du finansierar ditt företag med framgång och 100 sidor om hur du söker EU-pengar

5. Så blir du bäst på digital marknadsföring : din guide till digital strategi med mätbar effekt av Rufus Lidman

Hur säkrar du dina digitala satsningar när möjligheterna inom digital marknadsföring exploderar? Använder du rätt verktyg? De rätta strategierna? Rufus Lidman ger dig svaren.

Den här guiden till digital marknadsföring gör dig till företagets digitala hjälte. Här hittar du konkret vägledning, många råd och praktiska exempel.
Boken fokuserar på tre aspekter:

De digitala verktygen. Den digitala marknadsföringens olika delar. En genomgång av sociala medier, display, sök, sajt och digital CRM.

Den digitala strategiprocessen. En konkret och beprövad metod för att utveckla en digital strategi: 7-stegsprocessen. Största möjliga sannolikhet att nå målet på kortast möjliga tid, med minsta möjliga resurser.

Den digitala mätningen. Mätning av effekten och metoder för att optimera din digitala strategi.

Boken riktar sig till alla som vill nå ut till sina kunder på bästa sätt – snabbt, enkelt samt mål- och kostnadseffektivt. Du är annonsör, marknadsförare, företagare, vd eller varför inte politiker.

6. Min hemlighet av Petter A. Stordalen, Jonas Forsang

Min hemlighet delar norska hotellmogulen Petter Stordalen med sig av alla sina tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. Excentriske Stordalen är en av Nordens största entreprenörer och en person som gärna gör spektakulära entréer.

Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda.

Hela mitt liv har jag jagat framgången. Hela mitt liv har jag haft siktet inställt på framtiden. Mot nästa mål. Mot nästa affär. Mot nästa möjlighet. Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok.

Men under våren 2014 förändrades allt. Våren 2014 fick vi beskedet vi hade befarat. Att min fru, Gunhild, var dödligt sjuk. Där och då rasade min värld.

***

I Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter.

Stordalen delar med sig av sin kunskap om företagande, investeringar, förhandling och hur man inspirerar sina anställda. Men det handlar lika mycket om resan hit om hur blev Petter Stordalen en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till att nå framgång? Och var det värt det?

Min hemlighet

Min hemlighet

  • Förlag: Volante
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-11-12
  • ISBN: 9789188123046

7. Den snälla företagaren : praktiska affärsråd för småföretagare av Jenny Forsberg

Vill du vara en framgångsrik företagare utan att köra över dina konkurrenter eller utnyttja medarbetarna? Vill du att företaget ska blomstra samtidigt som du själv mår bra? Då är Den snälla företagaren rätt bok för dig.

Den snälla företagaren handlar om hur du blir framgångsrik inte trots att utan för att du är snäll mot kunder, nätverk, kolleger och konkurrenter. Boken handlar också om hur du är snäll mot dig själv och ditt företag. Att vara snäll betyder nämligen inte att vara mesig eller låta sig bli överkörd; det finns ingen motsättning mellan att vara snäll och att vara bra på affärer.

Den snälla företagaren är en praktisk handbok för dig som driver ett mindre företag. Boken innehåller många konkreta exempel och praktiska övningar, så att du kan bli en snällare och därmed mer framgångsrik företagare redan i dag.

”Vetenskapliga undersökningar visar att snällhet, kombinerad med omdöme och integritet, är en väg till framgång. Detta har Jenny Forsberg tagit fasta på i Den snälla företagaren som beskriver hur man med snällhet lyckas i företagsvärlden.”

Stefan Einhorn, författare till boken Konsten att vara snäll.

8. Marknadsföring av Anders Parment

Marknadsföring är ett område som har utvecklats och förändrats på ett genomgripande sätt under det senaste decenniet. Kräsna konsumenter översköljs dagligen med erbjudanden och budskap. Digitalisering, internationalisering, avregleringar och ett stort intresse för hållbarhet har ökat marknadsföringens betydelse.

En gedigen genomgång av etablerade teorier och modeller ger läsaren kunskap om den modell- och begreppsvärld som används inom marknadsföringens praktik – samtidigt som utmanande idéer och perspektiv lyfts fram. I boken ges också fördjupningar i aktuella forskningsområden såsom hållbarhetsfrågor, platsmarknadsföring, employer branding och ett förändrat kommunikationslandskap.

Boken innehåller många exempel från företag som agerar i en internationell kontext och som har lyckats tack vare en genomtänkt tillämpning av marknadsföringstänkande och marknadsföringsmodeller. Marknadsföring tillämpas i allt fler branscher och sektorer och många av bokens exempel kommer från skolor och annan offentlig verksamhet samt från civilsamhället. Inte bara framgångar speglas utan också motgångar och hur smart marknadsföring, ofta med ett hållbarhetsperspektiv, har bidragit till att vända en negativ utveckling.

Marknadsföring

Marknadsföring

9. Lyft luren – bli framgångsrik : om kalla samtal och telefonskräck av Henrik Bromée

Ingen gillar att avvisas, misslyckas eller uppfattas som jobbig

Att dessutom medvetet utsätta sig för risken gång på gång förefaller som dårskap och något som de allra flesta undviker i möjligaste mån. Samtidigt är de mest framgångsrika affärsmännen och entreprenörerna mästare på att initiera kontakt och etablera relationer på nolltid, relationer som leder till affärer och skapar resultat.

Lyft luren : nå framgång handlar om det mest fruktade momentet inom all försäljning och företagande; det som får vuxna män och kvinnor att svettas, hitta på undanflykter och be på sina bara knän att slippa genomföra i det kalla samtalet.

Är du entreprenör, aspirerande författare, säljare, arbetar med välgörenhet eller söker du helt enkelt ett jobb, men tvekar att ta det första steget mot dina drömmars mål? Att lyfta på luren och ringa det där första samtalet.

I boken Lyft luren : nå framgång tar författaren dig igenom olika metoder, mentala förberedelser, och konkreta tips för att våga ringa. Metoderna är grundade på egna erfarenheter och ett antal inspirerande berättelser från framgångsrika personer som Johan Staël von Holstein, Therese Albrechtson och Johan Wendt.

10. Bygg det goda varumärket : så blir kunden er bästa säljare av Pia Anderson

Stolta kunder stärker varumärket! Ett starkt och positivt laddat varumärke har blivit en allt mer avgörande konkurrensfaktor. När alla vill ha uppmärksamhet krävs en unik profil för att sticka ut och attrahera kunder, samarbetspartners och medarbetare. En profil som ni bygger medvetet och laddar med ett äkta samhällsengagemang. Människor röstar nämligen med hjärtat och väljer de företag som bryr sig på riktigt. Det gäller att hitta sin SSP (Sustainable Selling Point).

Med den här handboken som inspiration och guide kan ni steg för steg integrera de globala målen för hållbarhet i er affär och bygga ert goda varumärke. För att lyckas gäller det att göra kunden överraskat nöjd på alla plan, att se över verksamhetens alla delar. I modellen 5Vtill5P visar Pia Anderson hur ni i tio steg kan arbeta med varumärkes- och affärsutveckling, CSR och digitalisering, i en och samma process. Så att ni effektivt och i 360° kan stärka er konkurrenskraft, så att era kunder blir era bästa säljare.

PIA ANDERSON har 25 års bred erfarenhet av affärsutveckling som bygger varumärket. Efter många år på olika reklambyråer och som ledare i varumärkesbyggande processer, driver hon sedan några år tillbaka egen verksamhet som hjälper kunder att medvetet och hållbart bygga det goda varumärket. Pia är också en flitigt anlitad föreläsare, varumärkesledare och utbildare. Detta är hennes andra bok.

Tio böcker till faster Beata som snöat in på vin

1. Stora boken om vin av Marnie Old

Stora boken om vin erbjuder en banbrytande ingång till vinvärlden – här får du snabbt se det som andra vinböcker bara beskriver i ord.
Känner du varken doften av kaprifol eller smaken av tobak? Än sen då! Stora boken om vin hjälper dig på ett lättfattligt sätt att upptäcka vilka viner du tycker om och varför du gör det.
Denna sakliga bok utan krånglig jargong är full av informativa bilder som hjälper dig att njuta av vin till vardags. Till att börja med får du lära dig hur man pratar om, provar och köper vin, och sedan får du veta allt om olika druvsorter och vinregioner.
Under tiden som du läser och får lära dig viktiga fakta kan du ha roliga vinprovningar, där boken hjälper dig att lära känna viner från hela världen.

Du får lära dig prata om vin, hitta viner som du gillar och hur du ska förvara och servera dem för att de skall komma till sin rätt.

Med hjälp av bokens lättfattliga illustrationer och roliga hemprovningsförslag kan du utforska hela spektrumet av vita viner, röda viner och roséviner.
Du får ingående beskrivningar av de druvsorter och vinregioner som du bara måste känna till, och alltsammans sätts i sitt sammanhang.
Boken sticker hål på gamla vinmyter och ger en uppfriskande ny syn på vinets värld.

Stora boken om vin är den perfekta boken för dig som letar efter en praktisk guide till vinprovning. Här får du lära dig att njuta av och förstå vin för din egen skull, och inte på andras villkor.

”På ett lättbegripligt sätt beskrivs det mesta om vin och vintillverkning, och det blir aldrig snobbigt pretentiöst utan bara intressant och välskrivet. Dessutom är boken trevligt illustrerad med förklarande teckningar och bilder. Stora boken om vin är inte enbart den perfekta presentboken, det är också en bok man gärna köper till sig själv för att vidga sina vyer.”
Ingegerd Backlund, VLT

Stora boken om vin

Stora boken om vin

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-01-26
  • ISBN: 9789174613193

2. Håkan Larssons guide till vinets värld : bli vinkännare på tio veckor av Håkan Larsson

Bli vinkännare på tio veckor — går det? Jo, om du tar hjälp av Håkan Larsson, välkänd vinprofil från bland annat Gomorron Sverige. I sin nya bok, Håkan Larssons guide till vinets värld, följer vi honom genom vingården i olika årstider, lär oss vad klimat och geografi betyder för det färdiga vinet och utforskar förstås råvaran — de olika druvsorterna ägnas ett stort kapitel. Håkan Larsson tar oss med till små och stora vinländer, och ägnar förstås mycket utrymme åt sitt specialområde: konsten att kombinera mat och vin. De olika avsnitten avslutas med förslag på vinprovningar med fyra viner från Systembolaget. Du får veta vilka skillnader och likheter du ska leta efter och vad du kan äta till – ett komplett koncept för en trevlig kväll med vinroade vänner. Efter tio fredagar med kompisarna är du vinkännare! På vägen in i vinets underbara värld finns ingen bättre följeslagare än Håkan Larsson. Han föreläser inte, utan bjuder in till ett spännande samtal där du hela tiden känner dig delaktig. Pedagogiskt och kunnigt, javisst — men framför allt underhållande och inspirerande. Håkan Larsson återkommer här, efter flera kokbokssuccéer, med en renodlad vinbok som också innehåller vackra och fascinerande bilder från världens vingårdar. År 2002 utsågs hans Rött, vitt, rosé till världens bästa nybörjarbok om vin.

3. Drick! : vin, öl och sprit med Alf Tumble – hemma och på krogen av Alf Tumble

Sommelieren bugar och lämnar över den tunga vinlistan med läderpärmar. Han förklarar att han mer än gärna assisterar mig i mina val av vin, restaurangens källare hör till regionens bästa, ja kanske till och med landets. Jag avböjer artigt och försjunker i den heliga lektyren. Varför låta någon annan tala om vad som är gott i godispåsen? Naturligtvis har jag plöjt igenom listan flera gånger på nätet. Jag vet exakt vad jag vill ha.

Varför är Madeira godast till blodpudding? Vilket flygbolag har bästa vinlistan? Och vilken bärs gör sig egentligen bäst i garderoben?

I Drick! guidas du genom vinlistor, barstolar och ölkranar nyfiket, avdramatiserat och bortom allt snobberi. Du möter vinet, ölen och spriten i sammanhang du känner igen: söndagsmiddagen, krogen, cocktailbaren, festen, smörgåsbordet, puben, resan och butiken. Vill du läsa om druvkloner, jäststammar och appellationsregler finns det andra böcker. Drick! är en handbok av praktiskt snitt, skriven och tillägnad alla som helt enkelt vill dricka lite bättre.

Alf Tumble är house-djn och musikproducenten som via sommelierstudier förlorade sig i vinets värld. Idag delas passionen lika mellan vin, öl, sprit och disco. Han skriver bl.a. i Dagens Nyheter, Nöjesguiden, Gourmet, Livets goda, Whisky & Bourbon, Expressen och på Popit.nu.

4. Vin med adress av Alf Tumble

Hur smakar en plats egentligen? Världens bästa viner har en tydlig hemvist i både doft och smak en kombination av växtplats, hantverk och kultur. Viner som är omöjliga att kopiera. Vin med adress.

Häng med till Barolo, Central Otago, Chinon, Etna, Madeira, Meursault, Mosel, Saint-Joseph, Bordeaux och Rías Baixas med DN:s vinskribent Alf Tumble som guide. Vi hälsar på i tio fascinerande vinregioner och får massor av personliga tips i form favoritflaskor, producenter och matkombinationer. Att resa dit druvorna växer är ofta nyckeln till att förstå sig på traktens viner. Men det funkar nästan lika bra hemma i köket med ett glas i handen. Vin med adress dricks allra bäst med mat från samma gata.

Alf Tumble debuterade som författare 2013 med den nydanande och kritikerhyllade boken Drick!. Sedan dess arbetar han som vinskribent på Dagens Nyheter. I prisbelönta podcasten Dela en flaska intervjuar Alf krog- och vinpersonligheter över en flaska vin. Andra forum för att sprida sin mission är Nöjesguiden, Livets Goda och TV4.

5. Vin : vinets grunder av Filip Verheyden, Romana Eschensperger, Fiona Morrison

Det finns idag ingen bok om vin som samlar all grundläggande kunskap på ett tydligt, lättläst och välstrukturerat sätt. Boken är handplockad för den svenska marknaden av den prisbelönte vinkännaren Anders Öhman som ärvd för Gustibus Wine & Spirits Academy. Detta är boken han själv använder i sin sommelierutbildning.

Boken är uppdelad i fyra större avsnitt som vart och ett består av korta, komprimerade texter som innehållerall den information som behövs för att förstå vin. Varje text åtföljs av ett vackert färgfoto som tydligt illustrerarämnet. De fyra delarna är:

Hur man dricker vin
Vin och mat
Vingården
Så gör man vin

6. Ett hum om vin av Mattias Åkerberg

Ett hum om vin är boken för alla vin-nyfikna som vill få just ett hum om vin, som vill ha koll på de viktigaste druvorna, regionerna, producenterna och stilar – och that’s it.
Den här boken ger dig tips på hundratals viner – alla går att hitta på Systembolagets hyllor (i fasta sortimentet!) – och hur du kombinerar dem med maträtter, ost, choklad och desserter. Vinerna är röda, vita, rosa, söta, starka och mousserande. Tanken är enkel: läs och lär dig massor – och hitta sedan många nya favoriter från regioner runt hela världen! Vin är inte supersvårt, bara superkul och supergott.
Ett hum om vin täcker in viner från: Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland, Portugal, Österrike, Ungern, USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.
Bland de många druvor som boken handlar om finns: chardonnay, riesling, syrah, grenache, tempranillo, sangiovese, cabernet sauvignon, pinot noir, chenin blanc, merlot, cabernet franc, semillon, furmint, touriga national, alvarinho, zinfandel, sauvignon blanc, carmenere, malbec, pinotage, montepulciano, nero d’avola, gewurztraminer och pinot gris.
Bakom Ett hum om vin står Mattias Åkerberg, copywriter, och Karin Ohlsson, illustratör.

Ett hum om vin

Ett hum om vin

  • Förlag: Please copy me
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-01
  • ISBN: 9789198240757

7. 101 viner du måste dricka innan du dör 2018/2019 av Andreas Kjörling

Här är den femte uppdaterade upplagan av 101 viner du måste dricka innan du dör!

Boken passar både den nyblivne och erfarne vindrickaren som vill komma vidare med tips på goda och spännande viner. Att välja ut viner till en sådan här bok är långt ifrån en självklarhet. Naturligtvis kan man välja de mest kända, och ofta också de dyraste vinerna, men frågan är ju hur intressant det egentligen är. Vitsen är ju ändå att läsaren ska ha råd att köpa vinerna och kunna prova dem.

101 viner du måste dricka innan du dör innehåller tips på viner i varierande prisnivå från olika delar av världen, däribland viner som inte är så vanliga, viner som läsaren ska upptäcka och förstå tjusningen med. Vinerna är, förutom den uppenbarligen indelningen av vin: mousserande, vitt, rosévin, rött och sött vin, sorterade från lätta till kraftiga för att läsaren utan att känna igen namnen, lättar ska kunna hitta något som passar just dennes smak. I denna nya utgåva finns dessutom både de ekologiska och biodynamiska vinerna utmärkta för att lättare hitta rätt.

Om författaren:

Andreas Kjörling är prisbelönt författare, fotograf och sommelier. Hans karriär i gastronomins värld började för mer än två decennier sedan på en krog i Uppsala. Idag har Andreas mer än 15 år bakom sig som en mycket uppskattad föredragshållare och skribent. Sedan författardebuten 2004 har Andreas rest vinvärlden runt och skaffat sig inte bara stora kunskaper utan också många intressanta historier. Andreas Kjörling har tidigare utkommit med inte mindre än femton böcker. Både hans bok Det italienska vinet och Champagne – kunskap ger mersmak nominerades till Gourmand World Cookbook awards. Champagneboken vann dessutom silver i kategorin bästa franska vinbok, i den internationella finalen i Paris 2013.

Läs mer om Andreas Kjörling på www.kjorlingwine.com

8. Vinet & maten : Grunderna, idéerna, det perfekta mötet av Michel Jamais

Är du en av alla hundratusentals vindrickare som känner dig lite vilsen när du står där i flaskdjungeln i butiken? Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli mycket klokare av det? Vin är minsann inget lätt ämne att lära sig. Det spänner över hundratals druvsorter och otaliga vindistrikt i länder över hela världen, ett stort antal vinstilar och tusentals producenter. Det är inte konstigt att man som helt vanlig vinkonsument känner sig vilsen i vinvärlden.

Det här är en icke-traditionell vinbok för alla som vill lära sig att hitta rätt i vinets värld. Den är rakt på sak – inga långa historiska utläggningar eller genomgångar av Europas alla jordmåner. Michel Jamais har utgått från de vanligaste frågorna han fått under sin långa karriär och samlat det viktigaste man behöver veta för att tryggt och självsäkert kunna orientera sig på egen hand i vinets snåriga värld.

Michel Jamais är sedan slutet av 1990-talet ständigt på resande fot i den vida dryckesvärlden. Han är huvudlärare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm och ett av de tunga namnen i dryckestidningarna Livets Goda och Whisky & Bourbon.

9. 101 saker du måste veta om vin av Michel Jamais

Är du en av alla hundratusentals vindrickare som känner dig lite vilsen när du står där i flaskdjungeln i butiken? Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli mycket klokare av det? Vin är minsann inget lätt ämne att lära sig. Det spänner över hundratals druvsorter och otaliga vindistrikt i länder över hela världen, ett stort antal vinstilar och tusentals producenter. Det är inte konstigt att man som helt vanlig vinkonsument känner sig vilsen i vinvärlden.

Det här är en icke-traditionell vinbok för alla som vill lära sig att hitta rätt i vinets värld. Den är rakt på sak – inga långa historiska utläggningar eller genomgångar av Europas alla jordmåner. Michel Jamais har utgått från de vanligaste frågorna han fått under sin långa karriär och samlat det viktigaste man behöver veta för att tryggt och självsäkert kunna orientera sig på egen hand i vinets snåriga värld.

Michel Jamais är sedan slutet av 1990-talet ständigt på resande fot i den vida dryckesvärlden. Han är huvudlärare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm och ett av de tunga namnen i dryckestidningarna Livets Goda och Whisky & Bourbon.

Tio böcker för morsan som vill läsa mer om klimakteriet

1. Stark genom klimakteriet : fysiskt, psykiskt, mentalt av Monika Björn

Nämn ordet klimakteriet och de flesta tänker på något negativt. Men så behöver det inte vara! Författaren och träningsexperten Monika Björn skriver om hur vi själva kan påverka vårt välmående.

Stark genom klimakteriet är en inspirationsbok för aktiva kvinnor som vill ta makten över sin egen hälsa. En positiv bok som visar att det finns hopp – och att det finns många saker man själv kan göra för att må bättre under en för många tuff tid i livet.

Boken vänder sig framför allt till de som upplever milda till medelsvåra symptom under klimakterietiden. För kvinnor som lider av svåra besvär betonar boken vikten av att inte vänta med att söka experthjälp. För ett är säkert, förr eller senare hamnar hälften av befolkningen här och då är det bra att veta vad du kan göra åt de vanligaste besvären.

Stark genom klimakteriet ger praktiska tips och råd om hur du kan lindra klimakteriebesvär med fysisk aktivitet och träning som kan utföras i princip var som helst. De tre områdena kondition, styrka och rörlighet med yoga ingår i boken, liksom den viktiga avslappningen med andnings­övningar och enklare meditation.

2. Jag känner inte igen henne : reflektioner om klimakteriet för män som inte förstår vad som händer med kvinnan och relationen runt 50 av AnnaLena Eriksson

Med ett brinnande intresse och hjärta som slår lite extra för feminism och frågor som rör kvinnors villkor i samhället startade en resa i slutet av 2016. Ju mer jag letade desto tydligare blev det för mig hur svårt det var att hitta modern information om klimakteriet och att ingen verkade prata om klimakteriet utan att gamla myter fick härja fritt. Att klimakteriet skulle innebära slutet på en cykel kändes hopplöst förlegat och smått irriterande. Klimakteriet är en fas, en övergång och inte en slutpunkt. Kvinnans roll har förändrats och nuförtiden spelar kvinnor runt 50 en viktig roll i samhället på andra sätt jämfört med tidigare. Om ett par generationer när våra döttrar kommer till klimakteriet hoppas och tror jag att klimakteriet intresserar och fascinerar både män och kvinnor. Att inte lyfta och prata om klimakteriet, och alla frågor som hör till, är ett mycket raffinerat sätt att diskriminera halva befolkningen och göra den andra halvan till någon slags norm. Vi är näst intill en miljon kvinnor i klimakterieåldern bara i Sverige just nu. Det gör frånvaron av samtal och information något märklig. Nu är det dags att göra kvinnligheten till norm och prata om klimakteriet som den naturliga del av livet som det faktiskt är, och inte minst fundera ut hur vi kan underlätta och supporta kvinnor under den här fasen. Hela attityden runt en kvinna i klimakteriet och bristen på öppenhet i samtal om klimakteriet är hopplöst förlegad.Kvinnor ska inte längre gå omkring och fundera på vad som händer, tro att de håller på att bli galna och kanske till och med skämmas lite om de tror att klimakteriet syns på utsidan. Istället ska vi öppet välkomna den förändring som alla kvinnor ska möta och prata om klimakteriet med den självklarhet och naturlighet som borde höra till. Vi är i dag intresserade av och informerade om kost, motion och allt som håller oss unga och som vi tror får oss att leva länge. Det är tid att låta samtalet om vad som sker med oss kvinnor i klimakteriet få samma uppmärksamhet och betydelse.En kvinna runt 50 är inte bara i klimakteriet, hon är i en fantastisk fas av möjlighet till personlig utvecklig. Hon är en unik individ som själv ska ta ansvar för sin egen hälsa. Tidigare i en kvinnas liv har behovet av vård funnits via ungdomsmottagningar och mödravård, men väl framme vid klimakteriet verkar en kvinna stå ensam och övergiven. Där finns inte någon given plats att gå till och få hjälp med adekvata undersökningar, samtal och eventuellt hormonbehandling. Lite i hemlighet och ofta med en känsla av skam, uppgivenhet och sorg får en kvinna söka sin egen information och sanning om vad klimakteriet innebär. Klimakteriet är så mycket mera än värmevallningar eller slutet av en kvinnas fertila liv och varje kombination av symptom är annorlunda och unik inom varje kropp.En av de svåraste frågorna kvinnan ska ta ställning till i denna fas är hur hon som frisk kvinna bör ställa sig till hormonterapi för att förebygga ohälsa senare i livet. Hur ska hon kunna göra det utan information om förändringar och konsekvenser? Hormonbehandling med naturliga hormoner börjar bli allt vanligare i många länder men på det området har vi mycket kvar att lära i Sverige.Med grundinställningen ”herre gud man får väl lära sig under tiden, hur svårt kan det vara?” kastade jag mig in i klimakteriets underbara värld med hull och hår.Som mamma till tre flickor är min drivkraft och längtan stor att få vara med och påverka framtiden för kvinnor. Den här boken är för dig som är lika genuint nyfiken som jag på kvinnan och den spännande resa hon gör genom klimakteriet.

3. Hormonbibeln 2,0 – För kvinnor genom hela livet! av Martina Johansson

När Martina Johansson 2014 kom ut med boken ”Hormonbibeln Hormonoptimering för den moderna människan” blev den väldigt uppmärksammad. Det blev också väldigt tydligt att folk inte vet så mycket om hormoner och i synnerhet inte de kvinnliga hormonerna.

Baserat på detta så har Martina nu skrivit en uppföljare som är inriktad på just de kvinnliga hormonerna och hur de påverkar vårt välbefinnande och skildrar olika tillstånd och metoder för optimal hormonbalans. I boken får du bl.a. svar på:
– Vad är naturligt och vad är onaturligt när det kommer till hormonsvängningar och menstruationer?
– Varför blir vissa gravida med en gång medan andra får kämpa i flera år?
– Vad finns det för alternativ till hormonella preventivmedel?
– Finns det hormonpreparat som är bra, eller är alla farliga?

Om författaren:
Martina Johansson är civilingenjör inom bioteknik och biofysik från Chalmers och har alltid jobbat
med forskning på olika sätt. Just nu arbetar hon som scientific editor. Martina har tidigare skrivit
tre böcker kring hormoner och hälsa.

4. Hej klimakteriet – lite vallningar har väl ingen dött av : texter om livet kring 50

Försvinner min kvinnlighet nu? Får jag pinsamma vallningar? Tappar sexlusten? Blir sur och grinig? Kvinnors klimakterium omges fortfarande av fördomar och motstridiga känslor. Men det är hög tid att slå hål på myten om ”surkärringen”. Betrakta klimakteriet som början på något nytt! I Hej klimakteriet gör journalisterna Åsa Albinsson och Maria Fröjdh upp med många föreställningar om kvinnors klimakterium. Den senaste forskningen varvas med personliga erfarenheter. Det är dags att släppa fram nya röster om livet runt 50! Flera kvinnor i sin bästa ålder, som Sissela Kyle, Nedjma Chaouche Liljedahl, Emma Hamberg, Karin Björkegren Jones, Nina Lekander, Mian Lodalen, Pia Sundhage och Camilla Thulin bidrar också med roliga, tankeväckande och inspirerande berättelser om livet runt menopausen. Sant är att mensen upphör, att en del kvinnor svettas mycket, får svårt att sova, blir deppiga. Och att möjligheten att bli gravid försvinner, något som både kan kännas som en sorg och en lättnad. Men långt ifrån alla kvinnor får medicinska besvär. För många blir klimakteriet en frihetstid. Bort med PMS och alla hopplösa mensskydd. Klimakteriet är en övergång, inte en slutpunkt! Hej klimakteriet!

5. Det går över : samlade sanningar om klimakteriet av Malin Clausson, Katharina Johansson, Lisa Thanner

Det började med puberteten. 2004 skrev Katharina Johansson en uppskattad handbok för människor i den första övergångsåldern:Pubertet – no problem. Redan då var det någon som sa: ”Gör en bok om hur det är att bli tant också.”Tio år senare var Katharina mogen för den idén. Liksom kollegorna Malin Clausson och Lisa Thanner. Tillsammans skapade de denna intervjubaserade bok om klimakteriet där kvinnor med helt vanliga och samtidigt helt unika erfarenheter av klimakteriet berättar.Boken, som också innehåller råd och rön, rena husmorstips och svar på vanliga frågor, utkom i en första digital version, som app för Ipad, 2014.Det går över, eller The Change, som den heter på engelska, väckte uppmärksamhet i media men ”tanterna” blev både glada och ledsna.De som hade en läsplatta blev glada, de som inte hade blev ledsna.Författarna har lyssnat på dem och därför finns nu Det går över också i den form du håller i handen. Målsättningen är att du ska ha glädje och nytta av det du kan läsa i den här boken.Klimakteriet väcker mycket känslor. Det gäller att försöka se de positiva och hantera de negativa.Vi är tre mångåriga kollegor som vill lyfta fram bra, roliga och angelägnaberättelser.Vi berättar i form av reportage, böcker, appar och kanske i framtiden helt andra läsvänliga format. Kultur och livsfrågor är ämnesfälten vi rör oss inom – och vad ryms inte där?Praktiskt nog har vi inte bara förmågan att tänka för tre, utan också en trehövdad kompetens: Lisa är fotograf, Malin skribent och Katharina formgivare.www.tredroppar.com

6. Klimakteriet av Maria O’Donnell

Alla kvinnor går igenom det. Plötsligt mår man dåligt, känner sig ledsen, och kroppen beter sig annorlunda. Mensen försvinner och kroppen går in i ett nytt stadium. Fast klimakteriet är något helt naturligt pratar vi väldigt lite om det. Måste det vara så?I Maria O’Donnells bok Klimakteriet får vi följa författaren under ett år i hennes liv, mitt i klimakteriet. Vi träffar också ett antal andra kvinnor som delar med sig av sina upplevelser och tips. Boken är rikt illustrerad med foton.

Klimakteriet

Klimakteriet

  • Förlag: LL-förlaget
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2016-08-31
  • ISBN: 9789188073020

7. Klimakteriet av Åsa Moberg, Åsa Beckman, Agnes Wold, Gudrun Schyman, Astrid Assefa, Annika Lantz, Kerstin Brunnberg, Sara Kadefors, Maria Küchen, Azar Mahloujian, Unni Drougge, Gunilla Pontén

limakteriet eller menopausen är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva. Många tänker kanske på vallningar, humörsvängningar och att chansen, eller risken, att få barn därefter är obefintliga. Men i övrigt talas det väldigt sällan om vad det egentligen innebär.

Sanningen är att upplevelsen kan skilja sig åt drastiskt från person till person. I den här antologin skriver ett antal kända kvinnor om sina erfarenheter av klimakteriet både positiva och negativa. Berättelserna handlar inte så mycket om det fysiska, utan snarare om tankar och funderingar kring åldrande, kropp och vad det är att vara kvinna på 2000-talet.

Medverkande är bland annat Åsa Moberg, Gudrun Schyman, Agnes Wold, Astrid Assefa, Åsa Beckman och Annika Lantz.

8. Klimakteriet – En uppdatering

Denna bok handlar om övergångsåldern. Den tar upp de symptom och metabola förändringar som förekommer samt hur man kan behandla dem. Den tar även upp risker och fördelar med systemisk och lokal hormonbehandling men också andra alternativa behandlingar och hur man ska tänka om det finns interkurrenta sjukdomar. Ett avsnitt diskuterar behandling av kvinnor med tidigt sviktande äggstocksfunktion och ett eget kapitel ägnas åt män med sviktande testikelfunktion.

Boken vänder sig i första hand till allmänmedicinare och intern­medicinare. Även gynekologer som ständigt träffar kvinnor, där detta problemområde är eller kommer att bli aktuellt, har nytta av boken. Den kan dessutom tjäna som stöd för sjuksköterskor, barnmorskor och för den intresserade läkarstudenten.

9. Mat för hormonell balans av Mia Lundin, Ulrika Davidsson

Här är boken för alla kvinnor som vill laga mat för att hålla kroppen i hormonell balans, hjärnan alert och ge livsglädjen en rejäl skjuts!För rätt kost är grunden till hormonell balans. Får kroppen de näringsämnen den behöver slutar den ropa på hjälp. Du känner dig lugn, harmonisk och stark. Och ju mer balanserad din kropp är näringsmässigt, desto mindre hormoner behöver du ersätta i framtiden. Dina premenstruella symtom, förklimakteriet och klimakteriet blir lindrigare. Och med rätt kost förebygger du även inflammationer, benskörhet och viktökning.Mat för hormonell balans inleds med en lättillgänglig och uttömmande faktadel och avslutas med cirka 60 recept på god, hälsosam och lättlagad mat. En tvåveckors kostplan gör det enkelt att komma igång. Mat för hormonell balans är boken som visar hur du som vill främja din hormonella balans, vitalitet och livsglädje ska tänka och göra.

10. Mat för hormonell balans av Mia Lundin, Ulrika Davidsson

Här är boken för alla kvinnor som vill laga mat för att hålla kroppen i hormonell balans, hjärnan alert och ge livsglädjen en rejäl skjuts!För rätt kost är grunden till hormonell balans. Får kroppen de näringsämnen den behöver slutar den ropa på hjälp. Du känner dig lugn, harmonisk och stark. Och ju mer balanserad din kropp är näringsmässigt, desto mindre hormoner behöver du ersätta i framtiden. Dina premenstruella symtom, förklimakteriet och klimakteriet blir lindrigare. Och med rätt kost förebygger du även inflammationer, benskörhet och viktökning.Mat för hormonell balans inleds med en lättillgänglig och uttömmande faktadel och avslutas med cirka 60 recept på god, hälsosam och lättlagad mat. En tvåveckors kostplan gör det enkelt att komma igång. Mat för hormonell balans är boken som visar hur du som vill främja din hormonella balans, vitalitet och livsglädje ska tänka och göra.

Tio böcker till bok-snubben som vill läsa ikapp hela 2018 års bästa utgivning

1. Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Efter ett uppslitande gräl inser Alex att han bär på en vrede, ett odefinierbart mörker. Besatt av att ta reda på dess ursprung följer han ledtrådar som tar honom tillbaka till sommaren 1932 och vintern 1988, och de ödesdigra händelser som kom att förändra allt.

I BRÄNN ALLA MINA BREV väver Alex Schulman samman tre perspektiv till en berättelse som överskrider både tid och rum. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.

Bränn alla mina brev

Bränn alla mina brev

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-12
  • ISBN: 9789188745149

2. Pappaklausulen : roman av Jonas Hassen Khemiri

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. Jonas Hassen Khemiris nya roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.

3. Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Sex år efter Torka aldrig tårar utan handskar, som tog Sverige med storm, återkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman.

Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kärlek är en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka.

4. Aednan av Linnea Axelsson

En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter.Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.Men kolten stårberedd–För varje ny årsringska den kämpaför varje knäcktsläktledska den vittnaoch minnas

Aednan

Aednan

5. De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou

Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död.

Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den vänster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek Gertrude verkar som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas.

I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan terrorister och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det ett allt farligare spel. Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.

De som dödar drömmar sover aldrigär den åttonde delen i serien om Det stora århundradet.

”En spänningsfylld skildring av en tumultartad tid.” Svenska Dagbladet

”Ett tryggt berättande med humor och lite perspektiv.” Skånska Dagbladet

”Det går inte att inte gilla det.” Sydsvenskan

”De som dödar drömmar sover aldrig räknar jag som en av seriens bästa.” Arbetarbladet

6. Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

”Och det var juni, det var månaden för att försvinna, månaden för att bli hittad i stycken, månaden för att förlora sitt huvud, sin tunga och sitt kön.”

En kort stund har hon funnits i världen, med dess begär, längtan och fruktan. Tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes, Valle och Solveig, som har omhändertagits av myndigheterna och placerats någonstans längs Sverigekartan. Och föräldrarna Raksha och Ivan fortsätter att finnas, irrande genom Stockholm och den dödas förlorade värld. Och dödsögonblicket finns, det tar aldrig någonsin slut.

Sara Stridsbergs nya roman berättar om den absoluta utsattheten; om grymhet, ensamhet och moderskärlek. Om det som ändå blir kvar efter att allt försvunnit. Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret.

7. Allt under himmelens fäste av Maria Hamberg

Ingvar är en av de ensammaste människorna i världen. Han har levt mycket nära sina föräldrar och nu när de dött och lämnat honom ensam har han bara sin lägenhet och sitt monotona jobb. Han vaknar. Går till jobbet. Minns sina döda föräldrar.

En dag står Ivana utanför hans port. En frusen tonårstjej som inte verkar veta vart hon ska ta vägen. Hem kan hon i alla fall inte gå. Det blir början på en ordlös gemenskap.

Allt under himmelens fäste är en vacker och varm roman om två människor som sakta finner förtroende för varandra och blir vänner – en modern julsaga.

”I Allt under himmelens fäste får gemenskap och solidaritet ge magi åt arbetarrealismen. Maria Hambergs nya roman är evangelium mer än arbetsplatsskildring. (…) Den glöder både värkande och vackert.” Bodil Juggas, Arbetarbladet

”en svidande stark studie i ensamhetens och utstötthetens psykologi men också en modern saga om vänskap när den är som minst väntad.” Katarina Östholm, Mittmedia

”Och där i de förlängda ögonblicken av helt vanligt finnas till, fångar hon omfattningen av ödsligheten men också det storslagna i människan som får henne att fortsätta skapa sig mening även där ingen tycks finnas. Det är det riktigt fina med den här korta och koncisa romanen.” Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet

8. Mordet på kommendören : första boken av Haruki Murakami

Huvudpersonen är en trettiosexårig porträttmålare som bor i Tokyo. Efter att hans hustru plötsligt en dag låtit meddela att hon vill skiljas avbokar han allt och reser sin väg. Han hamnar i ett avskilt hus högt uppe på ett berg och bestämmer sig för att framöver måla landskap istället för porträtt.

På vinden i det märkliga huset påträffar han av en händelse en målning med titeln ”Mordet på kommendören”. Motivet tycks vara ett brutalt mord på 500-talet men anspelar samtidigt på Mozarts berömda opera Don Giovanni som skrevs först i slutet av 1700-talet. Inte långt därefter hör en gåtfull IT-miljardär av sig och vill beställa ett porträtt.

Haruki Murakamis nya roman i två delar, Mordet på kommendören, handlar om den gäckande kons­ten och flyende tiden. Platsen är lika mycket ett stilla japanskt landskap i nutid som förintelsen och Nanjingmassakern i Kina 1937. Boken är Murakamis mest ambitiösa roman sedan trilogin 1Q84 (2011) och vållade stor debatt i hemlandet för det sätt på vilket den grep sig an politiskt känsliga ämnen. Den andra och avslutande delen kommer på svenska i början av 2019.

9. 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?

På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.

Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?

24 goda gärningar är en varm, allvarlig och romantisk berättelse om hur ensam julen ibland kan kännas och hur svårt det kan vara att gå vidare.

24 goda gärningar

24 goda gärningar

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-17
  • ISBN: 9789113083162

10. Den som ser av Joe Heap

I Den som ser korsas två kvinnors vägar vid en tidpunkt i deras liv då båda verkligen behöver en vän. Nova talar fem språk och är blind sedan födseln. När hon genomgår en operation för att kunna se börjar en inre resa för första gången möter hon tillvaron i färg och form. Kate, framgångsrik arkitekt och gift med Tony, ligger på sjukhus efter att ha fått ett slag i huvudet. En vacker vänskap börjar spira, en vänskap som snart utvecklas till något mer. Den som ser utforskar den verklighet en kvinna ställs inför när hon ser för första gången; fördelarna och nackdelarna. Den här rasande bra debuten, om två komplexa, starka men vilsna kvinnor, kommer garanterat att få dig att se på världen med andra ögon.

En häpnadsväckande debut.
Ruth Hogan, författare.

En av de mest omtalade romandebutanterna på Frankfurtmässan 2017.

***

JOE HEAP, född 1986, är debuterande romanförfattare. Han har tidigare fått sin poesi publicerad i ett flertal tidskrifter och
vann 2004 Foyle Young Poet Award. Han är bosatt i London och arbetar som förlagsredaktör.

Den som ser

Den som ser

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL