fbpx

Sensationell debutroman får förskott på 17,5 Mkr i USA

Debuterande författaren Lara Prescott utkommer på svenska 2020. Foto: laraprescott.com

Debutanten Lara Prescotts historiska roman We Were Never Here, baserad på Doktor Zjivago, har köpts in av ett amerikanskt förlag för 2 miljoner dollar. De svenska rättigheterna är sålda till Norstedts.

Det amerikanska förlaget Knopf har köpt in den ännu outgivna debutromanen We Were Never Here, skriven av Lara Prescott, för ett belopp som motsvarar 17,5 Mkr, skriver The Bookseller. I Storbritannien blev det budgivning mellan 12 förlag, som vanns av Hutchinson med ett ”högt sexsiffrigt belopp” (i pund, vilket innebär miljontals kronor). Titeln är hittills såld till 21 länder, inklusive Sverige. Här knep Norstedts rättigheterna.

– Den planerade utgivningen i USA är vår 2020, så beroende på när vi får översättningsbart manus kommer vår utgivning förmodligen ligga i närheten av den tiden, säger Jennifer Lindström, förläggare på Norstedts.

ANNONS

Hon berättar också att den svenska titeln ännu inte är spikad, och eftersom manuset fortfarande redigeras kan även den engelska titeln komma att ändras.

Romanen handlar om omständigheterna kring klassikern Doktor Zjivago och följer flera personer som var delaktiga i bokens tillkommande och utgivning. Doktor Zjivago skrevs av ryssen Boris Pasternak på 1950-talet och utspelar sig i Ryssland 1902–1929. Boken publicerades först på italienska 1957 eftersom den förbjöds att ges ut i Ryssland då den ansågs vara ”anti Sovjet”. CIA insåg vilket kraft boken hade och beslöt att själva ge ut den på ryska och smuggla in den i landet. Pasternak själv tilldelades Nobelpriset i litteratur 1958.

Selina Walker, förläggaren som köpte in de brittiska rättigheterna, säger till The Bookseller att det är den bästa sortens historisk fiktion som både är upplysande och spännande:

– Den handlar om dolda hjältar, hemliga passioner, krossade hjärtan och lidande, och kraften att uthärda. Mest av allt handlar den om en alldeles särskild bok, och hur dess innehåll hade kraften att förändra läsares liv.

– Vissa böcker känner man starkt för redan efter de första sidorna, och när den känslan håller i sig boken igenom vet man att man har hittat ett riktigt guldkorn, säger Jennifer Lindström. De cyniska kvinnorna i det nyss bildade CIA förde tankarna direkt till den gemenskap som kan hittas i favoriter som The Help och Mad Men. Det är en spännande berättelse med historisk autenticitet, men framförallt en vacker kärleksroman som inte släpper taget ens när sista sidan är utläst. Nu börjar den långa väntan till 2020!
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny