fbpx

Här är de nominerade författarna till Crimetime Specsavers Award 2018

Gruppbild på nominerade författare till Crimetime Specsavers Award 2018. Vem som vinner får vi veta under Bokmässan i Göteborg.

Sveriges största deckarfestival Crimetime har flyttat till Göteborg men fortsätter dela ut det stora deckarpriset Crimetime Specsavers Award. Priset delas ut i fem kategorier. Här är de nominerade i kategorierna ”Årets deckardebut” och ”Årets barndeckare”.

– Vi är väldigt glada att se det stora intresse som finns för Crimetime Specsavers Award. Priset har utvecklats på ett mycket bra sätt och det ska bli spännande att få ta del av årets bidrag. Vi är stolt sponsor och också mycket positiva till att priset från och med nu kommer att delas ut på Bokmässan, vilket är en viktig arena för litteratur och läsning, säger Marita Bertilson, Sverigechef för Specsavers, i ett pressmeddelande.

Nytt för i år är som bekant att Crimetime flyttar in på Bokmässan i Göteborg och priset därför delas ut där den 29 september 2018. Totalt är det fem priser som delas ut: Årets debutant, Årets barnboksförfattare, Läsarnas pris, Årets hederspris, samt Nordic noir thriller of the year. Det är fjärde året som priset delas ut.

– Det här priset har växt från år till år och det är fantastiskt roligt att se vilket genomslag det har haft. Lina Bengtsdotter som vann förra årets debutantpris med sin Annabelle har fått en rivstart i sin författarkarriär. Mariette Lindstein som vann året innan gick från ett litet förlag till ett av Sveriges största och har gjort stor succé både nationellt och internationellt med sitt författarskap, säger Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare, samt juryordförande för Crimetime Specsavers Award 2018.

ANNONS

Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartnern Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Nominerade till Crimetime Specsavers Award 2018

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2017 – juli 2018. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade till Årets deckardebut vid Crimetime Specsavers Award 2018.

De nominerade till årets deckardebut är:
• NIKLAS NATT OCH DAG, för 1793 (Forum, september 2017).
ELISABETH NOREBÄCK, för Säg att du är min (Polaris, september 2017).
PASCAL ENGMAN, för Patrioterna (Piratförlaget, augusti 2017).
• BETTINA BIEBERSTEIN LEE, för Korpsystrar (Bladh by Bladh, augusti 2017).
• STINA JACKSON, för Silvervägen (Albert Bonniers förlag, mars 2018).

ANNONS

I juryn för Crimetime Specsavers Award – Årets deckardebut 2018:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Magnus Utvik, författare, leder podcasten Utvik & Böcker
Kerstin Bergman, deckarexpert, deckarkritiker och bloggare på CrimeGarden
Marita Bertilsson, vd för Specsavers Sverige
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade till Årets barndeckare vid Crimetime Specsavers Award 2018.

De nominerade är:
• MARTIN WIDMARK och HELENA WILLIS, för serien om LasseMaja Detektivbyrå, senast utkomna bok Slottsmysteriet (Bonnier Carlsen, september 2017).
• CAMILLA och VIVECA STEN, för sin rysarserie med senast utkomna bok Sjörök (Bonnier Carlsen, september 2017).
• CHRISTINA WAHLDÉN, för Falafelflickorna (Rabén & Sjögren, mars 2018).
• KARIN och ALBIN ALVTEGEN, för serien om Hinsides, senast Hinsides väktare, del 3 (Brombergs, mars 2018).
ELIAS och AGNES VÅHLUND, för serien om Handbok för superhjältar med senast utkomna böckerna Röda masken (del 2) och Ensam (del 3) (Rabén & Sjögren, oktober 2017, april 2018).

ANNONS

I juryn för Crimetime Specsavers Award – Årets barndeckare 2018:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Anna Bågstam Ryltenius, författare
Martin Falkman, författare
Anders de la Motte, författare
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

ÅRETS DECKARFÖRFATTARE – LÄSARNAS PRIS  röstas fram av läsarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år och kommit ut med minst en bok under 2017 eller 2018. Möjligheten att nominera startar den 22 maj via Crimetime Specsavers Awards hemsida – se nedan. Finalomröstning startar den 28 juni och pågår till och med den 14 september.
ÅRETS HEDERSPRIS – instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset gick 2016 till Maj Sjöwall, 2017 gick det till Kerstin Ekman.

NORDIC NOIR THRILLER OF THE YEAR – instiftades 2017 och delas ut till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Författaren ska ha nått en stor läsekrets och gjort stort avtryck på den moderna kriminalromanen. 2017 gick priset till Jo Nesbö.

Omröstningen startade den 22 maj och pågår till 14 september, läs mer och rösta här >>

Crimetime Göteborg äger rum den 29-30 september 2018 på Bokmässan i Göteborg.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny