Martin Widmark och Helena Willis, skaparna av LasseMajas detektivbyrå. Foto: Thron Ullberg

En miljon sålda LasseMaja-böcker under 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark och Helena Willis ökar i popularitet och har nu sålt i hela en miljon exemplar bara i år.

Den 11 november passerade försäljningssiffran för LasseMaja-böckerna en miljon exemplar. Och det är bara för år 2021.

Böckerna ökar i popularitet, enligt förlaget Bonnier Carlsen. Sedan första boken kom ut år 2002 har de sålt i totalt 7,5 miljoner exemplar. Författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis har även toppat bibliotekens lista över de mest utlånade författarna/illustratörerna 13 år i rad.

Utomlands har böckerna sålt i 4,5 miljoner exemplar och de har översatts till 36 språk. 

Vad tror du det är som gör att böckerna har blivit så älskade genom åren? Vad är hemligheten?
– För det första gillar man ju en riktigt god deckargåta att försöka klura ut före Lasse, Maja och Polismästaren. Att få lägga pussel och grubbla på vad som egentligen har hänt. Det lilla tävlingsmomentet är spännande. Sedan är det också härligt att få återkomma till en välkänd plats i bok efter bok. Det är mysigt att så väl veta vilka som bor i Valleby och ha sina egna favoriter att följa. Dessutom är det roligt i Valleby. Martin skriver med en sån jäkla humor! säger Helena Willis.

Det har hittills kommit ut 30 mysterier med Lasse och Maja och enligt förlaget säljer backlisten fortfarande. Från början var böckerna svartvita, men de ges ut i färg sedan 2012. Det senaste mysteriet heter Musikmysteriet.

Utöver mysterierna finns det en mängd andra LasseMaja-titlar i form av aktivitetsböcker av olika slag. I år har bland annat följande titlar släppts: Jul i Valleby. Julsabotören, Radio Valleby, LasseMajas detektivbyrå lär dig bokstäver, LasseMajas detektivbyrå lär dig skriva, LasseMajas detektivbyrå lär dig siffror, LasseMajas detektivbyrå lär dig räkna.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.