fbpx

Finalisterna till Man Bookers internationella pris 2018

Virginie Despentes, en av sex finalister till Man Bookers internationella pris 2018. Foto: ActuaLitté/Wikimedia Commons

Sex finalister är utsedda till Man Booker International Prize som belönar författare och översättare för verk som är översatta till engelska.

Man Booker International Prize utser varje år den bästa översättningen till engelska från ett annat språk. I år bedömde juryn 108 böcker och av dessa utsågs 13 nomineringar, varav sex stycken nu har blivit finalister, skriver Publishing Perspectives.

Av de sex titlarna på Man Bookers ”shortlist” är ingen ännu utgiven på svenska, men Virginie Despentes Vernon Subutex 1 är inköpt av Norstedts och utkommer med samma titel i oktober, i översättning av Kristoffer Leandoer. Han Kang (som tilldelades Man Booker International Prize för Vegetarianen 2016) är tidigare utgiven på Natur & Kultur, László Krasznahorkai på Norstedts och Olga Tokarczuk på Ariel förlag.

ANNONS

Finalisterna till Man Booker International Prize 2018

(författare, land, översättare, titel och utgivande förlag)

Virginie Despentes (Frankrike), Frank Wynne, Vernon Subutex 1 (MacLehose Press)
Han Kang (Sydorea), Deborah Smith, The White Book (Portobello Books)
László Krasznahorkai (Ungern), John Batki, Ottilie Mulzet & George Szirtes, The World Goes On (Tuskar Rock Press)
Antonio Muñoz Molina (Spanien), Camilo A. Ramirez, Like a Fading Shadow (Tuskar Rock Press)
Ahmed Saadawi (Irak), Jonathan Wright, Frankenstein in Baghdad (Oneworld)
Olga Tokarczuk (Polen), Jennifer Croft, Flights (Fitzcarraldo Editions)

I juryn sitter Lisa Appignanesi (ordförande), författare och kulturskribent, Michael Hofmann, poet, recensent och översättare, Hari Kunzru, författare, Tim Martin, journalist och litteraturkritiker, och Helen Oyeyemi, författare.

Vinnaren tillkännages den 22 maj. Prissumman på 50 000 pund delas lika mellan författare och översättare.

Förra årets vinnare av Man Booker International Prize var David Grossman för A Horse Walks Into a Bar (utgiven på Albert Bonniers förlag med titeln En häst går in på en bar).

 

Bildrättigheter: By ActuaLitté – Virginie Despentes – Prix Landerneau Découvertes et Roman 2015, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41225987


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny