Rookie 2B med Carl-Johan Forssén Ehrlin vill inspirera andra författare med sin väg till framgång

Författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin. Foto : Elin Carlholt.

Carl-Johan Forssén Ehrlin sitter inte längre ensam vid köksbordet med skrynklad panna. Tålamod och envis övertygelse har lett honom från refuseringar till dundrande succé och nu vill han dela med sig om hur han gjorde till andra.

Ibland så bara vet vi när något kommer från våra hjärtan och är så självklart att inga andra påståenden i världen skulle kunna rubba vår övertygelse.

2011 gav Carl-Johan Forssén Ehrlin ut självhjälpsboken Skapa din framtid – en guide över den personliga utveckling han själv genomgick och som han ville dela med sig av till andra. Samma år fast lite senare satt han i sin bil och körde när en idé om att skriva en barnbok oväntat landade i hans knä med sådan kraft att han omgående stannade bilen och skrev ner historien på ett gäng servetter innan han fortsatte hem.

– Jag hade aldrig planerat att skriva en barnbok, säger Carl-Johan. Och det är egentligen berättelsen om min resa från den dagen i bilen som jag hoppas ska kunna inspirera andra.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Historien från tiden därefter utspelar sig egentligen under tre och ett halvt år. En lång tid där allt Carl-Johan kommit fram till i Skapa din framtid prövades ner i sina atomer. Barnboken Kaninen som så gärna ville somna som gått från anteckningar på en servett till färdigt manus var nydanande och väckte osäkerhet och kritik i sin omvärld. För att hålla kursen stadig mot den målbild Carl-Johan satt upp, krävdes urkraften från djupet av honom själv eftersom vägen kantades av refuseringar, nedstämdhet och ett artilleri av åsikter från olika håll.

– Det finns en tröskel när man skriver nytänkande, säger Johan. Jag fick många påhopp om vad jag skrivit, människor tyckte och tänkte och några av de stora förlagen sa att boken var konstig och ville inte ge ut den. Men jag trodde på min bok och trots att det var en mental mardrömsresa satsade jag allt jag hade.

Trots insatsen hände till en början ingenting. Men det visade sig att Skapa din framtid var mer än ett idéutkast och lösa tankar – den var ett fundament för Carl-Johans sätt att förhålla sig till motgångarna i verkliga livet. Innebörden av det har varit helt avgörande för att han 7 år senare kan bocka av de mål han satte upp trots att de periodvis tedde sig oändligt långt borta.

– En av de viktigaste frågorna att ställa sig är vad som motiverar en att fortsätta, säger Carl-Johan. Det var inte för min egen skull som jag gjorde böcker utan för att hjälpa andra. Det är avgörande att ha övertygelse och en tydlig målbild och jag hade arbetat mycket med mig själv innan. Hade jag gett upp så hade alla de människor som nåtts av mina böcker aldrig fått den hjälpen.

Allting ledde till sist fram till att Carl-Johan valde att starta eget förlag och ge ut boken själv. Trots olyckskorparnas högljudda klagan blev rosorna med tiden så många fler och boken har nu nått rekordlångt med över 2,3 miljoner sålda exemplar världen över.

Carl-Johan själv har inte bara uppnått flera av sina mål som författare. Sättet att fokusera och tänka långsiktigt har lett till att han nu både bor, lever och arbetar på det sätt som han då önskade sig.

– Det finns en otrolig kraft i vad man säger till sig själv och vilka bilder man målar upp för sitt inre, säger han. Det är jättehärligt. Nu kan jag revidera Skapa din framtid och visa att jag uppnått det liv jag ville ha och skrev om då. Jag önskar att jag kan förmedla det till fler för det är coolt hur mycket vi kan påverka och bestämma över våra liv. Det handlar om att ta ansvar för allt vi gör – även de småsakerna – och tankarna vi tänker.

Hur tar man ett steg i taget när golvet gungar och land inte siktas hur fokuserat man än riktar kikaren? 

– Om jag tänker tillbaka på det ekonomiska så hade jag från början bestämt mig för att böckerna skulle generera pengar, säger Carl-Johan. Hela tiden försökte jag hitta sätt att hjälpa boken att bli sedd och få familjer att våga testa den. Och när de väl gjorde det blev det den snöbollseffekt jag hoppades på – de läste den och spred vidare budskapet till vänner och andra människor.

Efter ett intensivt arbete med barnböckerna har Carl-Johan nu hittat ett tidsrum för att ge ut Skapa din framtid i nyutgåva. Den största skillnaden mot när den gavs ut 2011 är att han idag själv är ett levande bevis på att det har fungerat att leva som han lärt.

– Det känns helt annorlunda den här gången, säger Carl-Johan. Då hade jag jobbat med min personliga utveckling och tänkte att fler borde prova detta. Nu kan jag vara trygg i att säga: “Det här är sant för mig. Sedan är det helt upp till dig vad du gör med det.”

Under åren har det hunnit komma ut en mängd självhjälpsböcker sedan Skapa din framtid var pinfärsk. Carl-Johan säger själv att kanske är marknaden lite mer mättad nu men det är ett antagande som han tar med ro.

– Jag gör allt utifrån mitt hjärta, säger han och konstaterar: De som kommer att söka sig till boken kommer att göra det, de andra inte.

Sedan är det inte mer med det. Den långsiktiga målsättningen har betalt sig och perioderna av påhopp och depression har förbytts mot en stabilare plattform som han nu tar nya avstamp ifrån.

– Egentligen har jag inte förändrats så mycket, säger Carl-Johan. Jag lyssnar på samma självhjälpsböcker, försöker tänka rätt, tro på mig själv och ha tydliga målbilder. Kanske är det lättare för andra människor utifrån att se skillnaderna. Men jag har fått bevis på att det är en bra egenskap att vara envis.

Har du någon gång känt dig ensam i ditt arbete under åren?

– Ja absolut, jag känner mig fortfarande ensam ibland i mitt sätt att göra saker på, säger Carl-Johan. Jag är dålig på att bry mig om vad branschen säger att man borde göra. Hade jag gjort det från början hade jag aldrig lyckats. Nytänkande och att inte alltid göra som man brukar är viktigt. Framför allt tror jag att man inte kan skippa första steget där man jobbar med sig själv om man ska nå en långsiktig förändring. När man vet var man är på väg är det lättare att ta sig an utmaningar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.