San Francisco stöttar lokala bokhandlare ekonomiskt

Chinatown, San Francisco. I denna del ligger bokhandeln EastWind Books som är en av elva som får ekonomiskt stöd av staden. Foto: iStock.

Elva lokala bokhandlare i San Francisco får dela på 103 000 dollar (925 000 kronor) i ekonomiskt stöd från staden. Något som inte skulle vara möjligt i Sverige.

I veckan fick elva små bokhandlare i storstaden San Francisco ett ekonomiskt bidrag på mellan 2 000 och 12 000 dollar vardera. Ett stöd för att de ska leva vidare i konkurrens med nätbokhandlare.

– Det är precis därför stödet är så viktigt. Det finns ingenting online som kan återskapa upplevelsen av att gå in i en bokhandel. Konsten du ser på väggarna, framträdandena som äger rum och de kulturella konversationerna, säger Joaquin Torres, direktör för Office of Economic and Workforce Development till nyhetssajten Mission Local som bevakar ett av de områden där några av de bokhandlare som fått stöd ligger.

Här hemma i Sverige är det förbjudet för kommuner att stötta företag ekonomiskt med bidrag. Även i San Francisco så kommer stödet inte enbart från staden utan delvis från två ideella organisationer. Det är en del av projektet Bookstore SF som riktar in sig på att finansiera återupplivning av boklådor med fokus på deras roll som sociala hubbar snarare än bara platser för att köpa böcker.

Utöver ekonomiskt stöd ska staden även ge tekniskt stöd i marknadsföring och hjälp med personalfrågor och hyresförhandlingar.

Det finns idag 57 indiebokhandlare i San Francisco som tillsammans omsätter 9,8 miljoner dollar (88 Mkr) och sysselsätter 100 personer. De har i genomsnitt funnits i 21 år. Men för den som är snabb på huvudräkning så är omsättningen för dessa små bokhandlare väldigt låg (snitt 1,5 Mkr). Flera av dem har redan tvingats be sina kunder om stöd via crowdfundingkampanjer eller frivillig personal som ställer upp.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL