Inför valet del 3 – Så här ser partierna på eboksmomsen

Valet 2018 ur bokbranschens perspektiv. Västra riksdagshuset speglas i Strömmen. Till vänster i bild syns Rosenbad. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag. Bokhögsbild från iStock.

Momssatsen på digitala böcker ligger fortfarande på 25 procent, jämfört med 6 procent för tryckta format, och än syns ingen ljusning. Vad vill våra riksdagspartier göra för att möjliggöra en sänkning?

I vår artikelserie inför valet har vi hittills tittat på partiledarnas egna läsvanor och vad partierna vill göra för läsfrämjande insatser för en stärkt läsförmåga och ökad läsning.

Nu har turen kommit till den delikata frågan eboksmoms som vi har skrivit om flera gånger på Boktugg. Eftersom frågan hanteras på EU-nivå är momsen på svenska eböcker enligt lag kvar på 25 procent tills ett nytt beslut har röstats igenom, men det är ändå intressant att veta hur våra riksdagspartier ställer sig i frågan om moms på digitala publikationer.

De senaste åren har frågan varit uppe i EU-parlamentet ett antal gånger, men trots att 27 av 28 länder är för en sänkning av momsen på digitala publikationer så går det inte igenom. Det är Tjeckien som röstar emot då de vill sätta press på Frankrike i en helt annan fråga. En soppa, med andra ord.

– Det här är en av de mest frustrerande frågor som jag har jobbat med under 3,5 år som finansminister, sa finansminister Magdalena Andersson till TT efter det senaste mötet i maj 2018.

Frågan som partierna fick svara på: Momsen på e-böcker ligger fortfarande på 25 procent. Vad gör ni för att den ska sänkas till 6 procent?

I svaren syns en enighet om att vilja jobba för en sänkning och flera partier använder ord och uttryck som ”harmonisera” och ”skapa likformighet” i momsfrågan. Flera anger att de kommer att driva frågan för att möjliggöra en sänkning – positivt, anser vi och många andra i bokbranschen.

Partiernas syn på moms på digitala publikationer

Centerpartiet

Vi arbetar aktivt inom EU-parlamentet för att sänka bokmomsen till 6 %.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill se över momssatserna i kultursektorn i syfte att harmonisera dem. Detta har vi föreslagit i motion till riksdagen.

Liberalerna

Vi vill att momsens utformning ska övervägas inom ramen för en större skattereform. Inriktningen bör vara att skapa större likformighet mellan kulturyttringar, inte som idag då e-böcker har högre moms än tryckta böcker.

Miljöpartiet

Miljöpartiet har i regering aviserat att vi avser sänka den digitala momsen till 6 procent så snart EU-reglerna så medger.

Moderaterna

Detta är en fråga som regleras på EU-nivå. Vi kommer att driva frågan mot EU:s övriga finansministrar för att ge Sverige rätt att själva bestämma moms-nivån på e-böcker – och därmed möjliggöra en sänkning till 6 procent.

Socialdemokraterna

Vi har arbetat intensivt för att harmonisera momsen. Vi avvaktar nu ett beslut i EU som ska möjliggöra en harmonisering.

Vänsterpartiet

Det är olyckligt att momsen på digitala produkter är högre jämfört med tryckta tidningar, tidskrifter och böcker. Det missgynnar en utveckling mot exempelvis webbaserade tidningar. Vi driver frågan om att sänka momsen på digitala tidningar, tidskrifter och böcker.

Sverigedemokraterna har inte besvarat Boktuggs enkät.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL