Apple blockerar även Bokus och Adlibris från försäljning i iOS-appar

Adlibris Letto-app på iPhone funkar bra att läsa i, däremot kan man inte köpa eböcker i appen på grund av Apples krav. Foto: Fotolia, montage: Boktugg

Inte heller de svenska nätbokhandlarna Bokus och Adlibris kan i sina iOS-appar erbjuda direktköp av eböcker eller MP3-böcker på grund av Apples krav. Med Android kan dock Bokuskunder handla i Dito-appen.

Vi skrev i en separat artikel om Amazons problem med Apple i USA där mobiltelefonjätten kräver 30 procent provision på allt som säljs i appar på iOS-plattformen. Amazon tycker det vore orimligt eftersom det skulle sänka ersättningen till förlag och författare – alternativt höja priset på eböcker just för Appleanvändare.

Men hur ser det ut i Sverige? En snabb kontroll av apparna på Apples Appstore och Google Play ger svar.

ANNONS

Den som laddar ner Adlibris Letto-appen kan läsa eböcker och lyssna på ljudböcker. Men köpet måste genomföras på sajten, oavsett om du har en iPhone/iPad eller en Androidtelefon/platta.

– Det beror helt enkelt på att vi tyvärr inte kunnat prioritera utveckling av vår Androidapp. Men det ligger i planen för 2018, säger Johan Kleberg, vd för Adlibris.

För den som väljer Bokus Dito är läget fortfarande hopplöst som Appleanvändare, det är omvägen via webbläsaren som gäller för köp av digitala böcker. Men i Bokus Androidversion erbjuds stöd för köp.

ANNONS

Däremot går det snabbt att konstatera att de svenska nätbokhandlarnas appar inte har fått speciellt mycket kärlek. Bokus Dito har 2,0 i snittbetyg (skala 1–5) hos Google Play och 1,5 i betyg på Appstore. Adlibris Letto når upp till 2,0 på Appstore och 2,1 i betyg på Google Play.

Det här ska jämföras med Amazon Kindle som ligger på 4,1 hos Google och 3,5 hos Apple. Kanske det sistnämnda betyget dras ner lite av det faktum att användarna inte kan handla där…?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.