Demonstranter skrämde bort besökare från Bokmässan

Demonstration utanför Bokmässan 2017. Foto: Sölve Dahlgren.

Lördagens nazistdemonstration med tillhörande motdemonstranter skrämde bort tusentals besökare från Bokmässan. Flera förlag vittnar om minskad försäljning med 30-50 procent under lördagen jämfört med förra året.

Det rådde en dämpad stämning inne i Svenska Mässan under lördagen, framför allt under eftermiddagen när vi nåddes av rapporterna om våldsamheter i form av stenkastning och slagsmål på gatan mellan mässan och Liseberg. Under en period tvingades både hotellet Gothia Tower och Svenska Mässan stänga ingångarna.

Redan under torsdagen och fredagen noterade Bokmässan att antalet besökare var färre än 2016. De officiella besökssiffrorna var på torsdagen 17 101 och fredagen 21 953. Lördagens siffror har inte släppts av mässan i skrivande stund men det är uppenbart att de ligger flera tusen under föregående år.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Boktugg har pratat med ett stort antal förlag som genomgående vittnar om kraftigt minskande försäljning på mässan, framför allt under lördagen. En del mindre förlag säger att lördagen låg på halva dagskassan jämfört med 2016. Samtidigt finns det förlag som menar att de sålt lika bra eller bättre än 2016. Sådant beror förstås även på vilka titlar och författare man erbjuder i montern – samt i vissa fall att man flyttat till en ny plats i bättre läge.

Natur & Kultur låg på samma nivå torsdag-fredag som 2016 men räknade med att lördagen skulle bli sämre än förra året.

– I bästa fall så blir det en bra söndag. Det enda positiva idag är väl att det inte varit långa köer i gångarna som korkat igen flödet av besökare vilket varit ett problem på lördagarna vissa år när det varit stora signeringar, säger Richard Herold på Natur & Kultur.

Norstedts som har en stor monter i bra läge låg -8 procent på fredagen och hela -29 procent på lördagen.

Bonniers låg 14 procent under förra årets försäljning efter fredagen och hade inte summerat lördagen färdigt men konstaterade att även lördagen ligger under 2016.

Hoppet nu ligger förstås i att en del besökare ska välja att komma på söndagen istället för på lördagen. Men frågan är om det räcker för att hämta in det som tappats i försäljning under mässans tre första dagar.

Men det var inte alla som var missnöjda.

ANNONS

– Även om det är hemskt med demonstrationerna så är det faktiskt rätt skönt att gå runt inne på mässan i år. Det brukar vara trångt i gångarna och långa köer överallt på lördagen men i år kan man faktiskt röra sig fritt, säger en besökare som dock vill vara anonym.

Bokmässan gjorde på lördagskvällen ett uttalande:

”Inne på Bokmässan har det varit lugnt idag. Men bara ett kvarter bort har det öppna samhället angripits och det är djupt beklämmande. Polis och myndigheter har gjort stora insatser för att hålla staden säker. Vi förstår att många har känt oro och vi ser också att antalet besökare har minskat inne på Bokmässan under lördagen.
Bokmässan har genomförts som planerat och väldigt många besökare har tagit sig hit för att träffa sina favoritförfattare. Vid varje entré har det funnits värdar och poliser på plats.
Exakt hur besökssiffrorna påverkades av lördagens demonstration, avspärrningar och tumult vet vi ännu inte.”

– Nu ser vi fram emot söndagen, vi hoppas att många väljer att komma till Bokmässan för att ta del av litteraturens värld. Det är vad Bokmässan ska handla om! säger Maria Källsson, vd för Bokmässan i pressmeddelandet.

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.