Maria Källsson, VD Bokmässan. Foto: Alexander Lagergren

Maria Källsson: Det var dags att gå vidare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässans vd Maria Källsson lämnar sin tjänst vid årsskiftet. Hon berättar i en intervju med Nya Lidköpings-Tidningen att hon sökte jobbet som vd för Tillväxt Lidköping redan innan årets Bokmässa började.

På morgonen idag gick Bokmässan ut med ett pressmeddelande om att Maria Källsson på egen begäran lämnar tjänsten som vd för Bokmässan. Där kunde man också läsa att inga intervjuer skulle ges utöver pressmeddelandet.

Men Maria Källsson hade faktiskt redan gett en intervju – med Nya Lidköpings-Tidningen som givetvis ville berätta om den nya vd:n för Tillväxt Lidköping.


ANNONS


Hon avslöjar i intervjun att hon sökte jobbet i Lidköping redan innan årets Bokmässa.

– Jag såg annonsen. Den lockade mig och i juni lämnade jag in en ansökan. Jag ville gärna ha det här jobbet. Det finns så många goda förutsättningar att arbeta under med tanke på att det råder en sådan enighet mellan näringslivet och kommunen om vad man vill uppnå. Tillväxtfrågor är även något jag jobbat med den senaste tiden i mitt nuvarande jobb, säger Maria Källsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

Under och framför allt dagarna efter Bokmässan spekulerades det i om Maria Källsson skulle få sparken av Bokmässan men hon säger själv att hon inte slutar på grund av att det blev för tufft.

– Nej, då hade jag lagt av redan i våras, säger hon till tidningen.

ANNONS

Och på den raka frågan om varför hon lämnar Bokmässan svarar hon:

– Jag har varit vd i sex år. Det har varit lärorika och spännande år, men nu är det dags att gå vidare. Platsen har blivit allt mer politiserad, vilket i och för sig har sin förklaring. Bokmässan är en spegel av sin samtid.

Jobbet som vd för Bokmässan har kanske framför allt de senaste två åren inneburit en väldigt offentlig position med alla protester mot Nya Tiders medverkan och hot om bojkotter. När det gäller årets Bokmässa och det sjunkande antalet besökare konstaterar hon att besökarna gav 4,2 i betyg vilket var det högsta de fått.

Den 1 januari 2018 tillträder hon sin nya tjänst som vd för Tillväxt Lidköping och ska fokusera på att förbättra näringslivsklimatet i kommunen. Eftersom hon redan bor i Lidköping innebär det också att hon sparar en hel del restid.

Bokmässan har påbörjat en rekryteringsprocess för att hitta Källssons efterträdare. I väntan på det tar Frida Edman över som tillförordnad.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.