ANNONS

Bokmässan 2017 tappade var femte besökare jämfört med 2016

Besökssiffror för Bokmässan fram till 2017.

Även söndagen gav sämre besökssiffror för Bokmässan 2017. Efter lördagens ras med 35 procent landade den totala nedgången på 20 procent jämfört med 2016. Mässan ger nu förlagen en hel månads betänketid för att boka med rabatt till 2018.

Under hela mässan har det surrats om besökssiffror och försäljningssiffror i förlagens montrar. Det är ingen hemlighet att så gott som samtliga förlag har tappat rejält i jämförelse med 2016. Av det 20-tal förlag som Boktugg pratade med under lördagen och söndagen var det bara tre som hade ökat sin försäljning jämfört med förra året och det kunde förklaras med att de hade större monter och/eller bättre placering eller att de hade ett bättre sortiment.

Bokmassan-besokssiffror-2003-2017På söndagskvällen släppte Bokmässan även besökssiffrorna för söndagen (18 445, en minskning med 17 procent) samt den totala besökssiffran för hela helgen: 77 292 vilket var en minskning med 20 procent jämfört med förra årets 96 293 besökare.

Eller i antal tappade åskådare: 19 000 åskådare – det är ungefär som om mässan blivit tre dagar istället för fyra.

ANNONS

Norstedts sa vid stängningsdags på söndagen att de hade sålt i stort sett lika mycket som förra året under den dagen. Vilket var välkomna nyheter eftersom de backade 29 procent fram till lördagen.

Många mindre förlag vittnar dock om ännu större tapp framför allt under lördagen beroende på vilken målgrupp man vänder sig till. Ett par förlag har tappat mer än halva omsättningen jämfört med 2016 eftersom just deras typ av besökare i högre grad valt att inte komma till mässan. Om det sedan beror på nazistdemonstrationen och rädslan för upplopp på stan eller att de bojkottat mässan för att gå på de alternativa scenerna är omöjligt att säga.

Helt klart är dock att det hela sätter stor press på Bokmässan inför nästa år. Det syns tydligt när det gäller bokningar inför 2018. I vanliga fall lämnar nämligen förlagen in en bokning redan innan de åker hem. Som morot har Bokmässan då bjudit på en rabatt på grundavgiften (4 500 kr).

– I år har flera förlag frågat oss om betänketid för att slippa ta ett beslut under helgen. Därför har vi bestämt att förlagen får fram till 30 oktober på sig att bestämma sig och ändå dra nytta av rabatten, säger Tomas Belfrage på Bokmässan.

Dessutom behåller Bokmässan samma pris för monterhyran, 1 980 kr per kvadratmeter. Ett beslut som fattades redan innan mässan, vilket förmodligen var klokt. En prishöjning hade säkert fått flera förlag att tacka nej direkt.

På den officiella presskonferensen efter mässan konstaterade Maria Källsson, vd för Bokmässan, att nazistdemonstrationen och Nya Tiders närvaro fått all uppmärksamhet.

– Det här har varit en väldigt annorlunda Bokmässa på många sätt. Lördagens demonstration gjorde inte oväntat att vi tappade i antalet besökare. Jag är ändå stolt över att vi kunnat genomföra mässan trots nästintill upplopp utanför på gatan. Inne på mässan har det varit lugnt med få incidenter, sa Maria Källsson som dock passade på att kritisera mediernas bevakning där så stor del av rubrikerna handlat om demonstrationer och en högerextrem utställare som få besökare hade lagt märke till om det inte vore för alla skriverier.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Gällande Nya Tiders eventuella medverkan på Bokmässan 2018 så lämnades inget besked utan det blir en fråga som säkerligen kommer att diskuteras internt framöver. Sannolikt kommer ännu fler förlag att bojkotta mässan om Nya Tider tillåts vara kvar.

På tal om hur man ska välja ut utställare kan du också läsa min krönika där jag jämför Bokmässan med en frukostbuffé.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL