Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

Finans- och kulturminister ställer sig bakom sänkt moms på digitala böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Frågan om sänkt moms på digitala böcker har varit en följetong. När finans- och kulturministern nu uttalar sitt stöd är det en stor framgång för bokbranschen. Även om det kanske är tidningsbranschens kris som hjälpt till.

Det är i en debattartikel på DN Debatt som finansminister Magdalena Andersson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) går ut och säger att de vill sänka den digitala momsen så fort EU gett klartecken. (Hela debattartikeln finns här, bakom betalvägg – med 25% moms?)


ANNONS


– Det betyder mycket att de går ut och säger att momsen ska sänkas så fort EU tagit beslut. Det här är givetvis en stor framgång för bokbranschen. På Förläggareföreningen har vi jobbat med frågan sedan 2010 och uppvaktat politiker både här i Sverige och i Strasbourg. Vi genomförde också en stor kampanj 2015 och det känns skönt att äntligen se resultat, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

Boktugg har tidigare rapporterat att EU under hösten närmat sig ett beslut kring sänkt moms på digitala publikationer. Förhoppningen är att det sker inom kort och vad som sedan händer är upp till varje medlemsland.

– Ju bättre förberedda vi är i Sverige, desto snabbare kan man ändra lagen. Det är finansdepartementet som måste titta på lagstiftningen och se vad som behöver förändras. Realistiskt så kan vi nog inte hoppas på att momsen på digitala böcker sänks förrän tidigast 1 januari 2018, säger Kristina Ahlinder.

Den 1 januari 2002 sänktes momsen på böcker i Sverige och omfattade samtliga då relevanta format – tryckta format och ljudböcker på fysiska bärare. Böcker har alltså redan reducerad moms i Sverige, vilket Förläggareföreningen påpekat i sitt remissvar:

ANNONS

”Vi menar att alla bokformat ska behandlas lika och tillåtas ha reducerad moms eftersom boken som sådan är undantagen från normalskattesatsen. De olika bokformaten är endast olika former av samma text/innehåll.”

EU-kommissionens förslag fokuserar på elektroniska publikationer som överförs utan fysisk bärare (sedan tidigare har exempelvis digitala ljudböcker i MP3-format lägre moms när de säljs på CD-skiva). Både nedladdning och streaming av eböcker/ljudböcker omfattas alltså.

Anledningen till att politikerna nu engagerat sig är förstås inte enbart bokbranschens långa lobbyarbete, även om det lagt grunden. Nej, det som ministrarna fokuserar på i debattartikeln är faktiskt tidningarna.

De svenska dagstidningarna är i kris med fallande upplagor och annonsintäkter i fritt fall. När de nu försöker ta betalt för digitala utgåvor så hamnar de förstås i samma läge som bokförlagen – det absurda i att samma innehåll ska ha olika momssats om det distribueras på papper eller skärm.

– Det är klart att problemen för tidningarna uppfattas som akuta och därför kommer i fokus just nu. Nu hoppas vi på ett positivt beslut i EU där förhoppningen är att de tre-fyra länder som enligt uppgift vill ha så få undantag som möjligt inte motsätter sig de troligen fler än tjugo länder som vill ha detta. Dagens besked från regeringen är i alla fall att de kommer att göra vad de kan för att genomföra det snabbt här i Sverige, säger Kristina Ahlinder.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar med detta utgivningsdatum. Ett flertal pocketsläpp, som Vindarna på Camino Island av John Grisham och Mannen som dog två gånger av Richard Osman. Men vi hittar även titlar som Tova med mig! av Tatiana Jonasson, Prepperprästens beredskapsbok av Jonas Ahlforn och Partiet som kom in från kylan av Magnus Utvik.

🎂 Födelsedagar: Enid Blyton (1897-1968) var den född 11 augusti. Känd för sina ungdomsdeckare i serier som Fem-böckerna och Hemliga sjuan. Men Blyton hade även sina mörka sidor. Läs även Boktuggs långa reportage om författaren Enid Blyton. Även Alex Haley (1921-1992) föddes denna dag, han är mest känd för boken Rötter som blev tv-serie men han skrev även Malcolm X självbiografi. Och så säger vi grattis till programledaren och barnboksförfattaren Johanna Westman (född 1969) som nästa vecka släpper Varannan vecka : Kokbok för barnveckan/Kokbok för egenveckan.

🏖️ Den 11 augusti firar man Lek i sanden-dagen vilket kanske är passande eftersom det utlovats bra väder (i alla fall i Skåne) under sommarlovets sista dagar. Boktips? Kanske pekboken Stranden av Love Antell och Jenny Bjarnar eller Plocka tång & strandväxter : Recept och tillagning av Linnéa Sjögren och Karolina Martinson.💕 Uppföljare. Katarina Widholms succéroman Räkna hjärtslag har hittills sålt i över 50 000 exemplar och nominerats till Årets bok 2022. Den 15 augusti släpps uppföljaren Värma händer som följer huvudpersonen Betty under åren 1942 till 1944. Ljudboken släpptes redan igår, inläst av Katarina Ewerlöf.

📈 Hoover-update. Häromdagen konstaterade vi att nästa bok på svenska av Colleen Hoover (Minnen av honom) släpps på Modernista. Innebär det att Bonnierförlagen tappat en av världens bäst säljande författare just nu?
– Nej, Lovereads och Forum har inte släppt Colleen Hoover. Hon var en av Lovereads första författare och vi har hittills givit ut Det slutar med oss samt Förbannade kärlek med stor framgång, titlar vi fortfarande arbetar väldigt aktivt med. Hoover är en oerhört produktiv författare som har flera aktiva spår i sitt författarskap på hemmamarknaden i USA som även där ges ut på olika förlag. Vi tycker det är jättekul med den rådande Hooverhypen och är säkra på att fler utgivna Colleen Hoovertitlar kommer att synliggöra författarskapet ytterligare i Sverige, säger Malin Berglund på Lovereads.


Uppdateras under dagen …