Bruce Springsteen – en rockstjärna med författartalang

Springsteens självbiografi Born to run blev den andra mest sålda fackboken i Sverige under förra året. Natur & Kultur är det lyckliga förlaget som fick erbjudandet om utgivning på svenska. Förlagschef Richard Herold spånar kring vad de höga försäljningssiffrorna kan bero på.

I början av januari offentliggjordes topplistorna över 2016 års mest sålda böcker. Det är Bokinfo som har sammanställt listorna, på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen. På plats två på fackbokslistan ligger en av våra mest älskade rockstjärnors självbiografi. Bruce Springsteen har en enorm lyssnarkrets i Sverige, vilket vi konstaterade i våras när vi skrev om lanseringen av boken.

När Boktugg pratade med olika bokhandlare strax före jul stod det klart att Born to run var en av julens bästsäljande fackböcker, bredvid bland andra Therése Lindgren (som också knep förstaplatsen över 2016 års mest sålda fackböcker). För Springsteen slutade det alltså på en andraplats över årets mest sålda fackböcker, vilket förlaget Natur & Kultur kan jubla över. Så hur många exemplar krävdes det för att hamna på andraplatsen?

ANNONS

– Jag fick frågan innan publiceringen och gissade då att vi skulle landa i spannet 50-70 000, och det har vi gjort, berättar Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur.

Born to run i gemensam global release

9789127149380_1_Born to run släpptes den 27 september över hela världen, samtidigt som samlingsskivan Chapter and verse. Lanseringen var hårt kontrollerad av det amerikanska förlaget Simon & Schuster, som hade ställt frågan till förlag i nio andra länder om de var intresserade av att köpa rättigheterna till boken. I Sverige var det alltså Natur & Kultur som fick erbjudandet. Med den kändisstatus som Springsteen har var det nog knappast någon som tvivlade på bokens potential, och nu några månader efter utgivning kan man konstatera att den mycket riktigt har blivit en bästsäljare. Mellan 50 och 70 000 sålda böcker på drygt tre månader är succésiffror på den svenska marknaden.

– Vi hade en väldigt lyckad lansering och fick fin draghjälp av den amerikanska publiciteten, Bruces besök i Sverige i somras och den nya skivan, säger Richard Herold.

ANNONS
En rocklegend med talang för berättande

Men försäljningssuccén beror förmodligen inte bara på sammanfallande konserter och publicitet. Bruce Springsteen har som internationell rocklegend mängder med fans, men kanske är den här självbiografin också något utöver det vanliga. Det är inte helt ovanligt att man tar hjälp av en spökskrivare för att skriva sin självbiografi, men så är inte fallet med Born to run. Sju år tog det för idag 67-årige Springsteen att på egen hand skriva färdigt sin bok, vilket på svenska har blivit en rejäl tegelsten på 541 sidor. Och många verkar tycka att han har klarat det med bravur.

– Det är en fantastisk bok. Den handlar ju om artisten, om hela karriären. Men boken har ett annat djup, man får så mycket mer, han bjuder in sina fans i sitt privatliv. Det är en väldigt drabbande läsning, berättar Richard Herold i en intervju med Göteborgs-Posten från september, och fortsätter:

– Han har sinnet för bilder, precis som i hans musik, här finns också mycket humor, mycket svart humor. Han är en berättare i grund och botten.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

I självbiografin med samma titel som Springsteens debutalbum skriver ”Bossen” bland annat om sin uppväxt i New Jersey, sitt privatliv och – naturligtvis – om sin musikkarriär. På svenska finns boken än så länge som inbunden, e-bok och ljudbok.

Foto: © Frank Stefanko / Natur & Kultur

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.