”Första” svenska ljudboken med AI-röst från Natur & Kultur

Natur & Kultur är inte först ut bland svenska förlag att satsa på en ljudbok inläst av en robotröst, men tidiga. Historikern Peter K Anderssons nya bok "Robot: Drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner" har fått agera försökskanin. Arkivbild: ADAM WRAFTER/SVD/TT.

Ljudboksinläsare av kött och blod kan snart höra till historien. I dagarna ger Natur & Kultur ut sin första ljudbok inläst av en robot. Historikern Peter K Anderssons nya bok ”Robot” är först ut när den svenska ljudboksbranschen tar steget in i framtiden.

– Jag tyckte att det lät som en rolig idé. Att låta en AI-röst läsa in boken blir en ironisk kommentar till vad boken handlar om, säger Peter K Andersson.

Boken är ett slags historisk exposé över robotarnas historia.

En röd tråd är hur människan i alla tider har strävat efter att förmänskliga sina skapelser. Samtidigt har vår relation till de mänskliga maskinerna alltid kännetecknats av en känsla av osäkerhet inför något som är bekant men ändå främmande.

– Vår idé om en människolik robotröst är den man möter när man ringer till en myndighet. Den låter som en människa, men vi kan höra att den är mekanisk.

Peter K Andersson är författare och lektor i historia vid Örebros universitet. Han ser fram emot att höra hur hans bok kommer att låta inläst av en AI-röst. Samtidigt tycker han att man också kan förhålla sig kritisk till experimentet. Pressbild: JESPER MATTSSON.

”Kul experiment”

Peter K Andersson ser fram emot att höra hur ”Robot” kommer att låta som ljudbok. Samtidigt frågar han sig kritiskt om det här verkligen är vad AI ska användas till.

– Det finns duktiga ljudboksinläsare, varför ska vi ersätta dem?

Robot : drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner ges ut som ljudbok den 15 februari och är ett samarbete mellan Natur & Kultur och företaget Wanderword.

– Det är den första ljudboken som vi gör på det här sättet, det finns säkert enstaka testballonger från andra håll, men inte av en så meriterad författare från ett kvalitetsförlag, säger bokens förläggare Anders Bergman.

Han betonar att ljudboken ska betraktas som ett ”kul experiment” och att allt som är möjligt med hjälp av AI inte nödvändigtvis betyder att det också är önskvärt.

”Går på en kvart”

Samtidigt kan man inte blunda för att AI kan komma att revolutionera ljudboksbranschen genom att få ned produktionskostnaderna. Att producera ”Robot” kommer att kosta mellan 1 000 och 2 000 kronor. Att producera en ljudbok på traditionellt sätt kostar mellan 2 000 och 5 000 kronor – per inspelad timme.

Johan Strömberg, vd på Wanderword, tror att AI i framtiden kan bli ett alternativ för mindre förlag som tidigare inte har ansett sig ha råd att satsa på ljudböcker.

– Att översätta texten till ljud går på en kvart. Det stora jobbet är att få rösten att låta mänsklig och naturlig. När det gäller engelska ljudböcker har man kommit längre. Där jobbar man med dialekter nu. Men om ett par år är vi i Sverige ikapp, säger han.

Text: VIKTOR ANDERSSON/TT

Fakta: AI i ljudboksbranschen

Redan i somras lanserade Storytel funktionen AI Voice Switcher i sin app. Förutom originalinläsningen kan abonnenterna nu välja att få boken uppläst av AI-röster.

Ännu finns möjligheten bara för böcker på engelska och polska och i ett begränsat antal titlar. Företaget har dock utlovat att svenska och danska AI-röster ska finnas tillgängliga i början av det här året.

Storytel gav ut AI-inläst bok redan 2021

Boktuggs fotnot: ”Robot” är långt ifrån den första ljudboken utgiven på svenska som lästs in med hjälp av en AI-röst. Det finns ett flertal böcker, främst av tekniskt drivna egenutgivare. Men faktum är att en barnbok vars tema påminner om boken ovan gavs ut av Storytel redan i december 2021.

”Den senaste delen av barnserien Kul med koll på Storytel handlar om AI, artificiell intelligens. Uppmärksamma lyssnare hör kanske att Fredrik Berling inte låter riktigt som vanligt – boken är nämligen uppläst av en AI-version av Berlings röst”, skrev Storytel i ett pressmeddelande då.

Storytels produktionsteam såg Kul med koll: AI som ett lysande tillfälle att få testa en teknik man var nyfikna på: AI-uppläsningar. Det är dock en kort bok på bara 12 minuter.

”Tekniken bakom är en så kallad TTS (text to speech). Enkelt uttryckt kan man säga att Fredrik Berlings tidigare inläsningar har matats in i en AI som då kan efterlikna hans röst. Den kan även läsa upp ord som Fredrik Berling aldrig har läst in”, förklarade Storytel.

– Det är fascinerande att höra en talsyntes återge en röst så mänsklig och dessutom i uttryck, tonalitet och melodi. Jag känner stolthet över att jag får vara med och driva utvecklingen på det här området, och inte minst över hur resultatet blev efter allt arbete vi lagt ner, sa Fredrik Berling i samma pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL