Britney Spears självbiografi – framgångarna och motgångarna

Britney Spears självbiografi.
Britney Spears framför låten "Im a slave 4 U" på MTV Video Music awards 2001. Ett ögonblick som markerade ett skifte för Spears, då hon gick från Max Martin-producerad tuggummipop till ett sound producerat av Pharrell Williams och Neptunes, och från flickrumsestetik till en mer explicit image. Arkivbild: BETH A KEISER/AP/TT.

Britney Spears självbiografi The woman in me har skapat stora rubriker redan innan boken släppts. Här är en rad avgörande ögonblick i popstjärnans omsusade karriär.

”…Baby one more time”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi i den amerikanska södern. Som 12-åring blev hon känd genom tv-programmet ”The Mickey Mouse club” (”Musses klubbhus”) och 1998 slog hon som 16-åring igenom med jättehitten ”… Baby one more time”. Den Max Martin-skrivna låten spelades in i Cheironstudion i Stockholm.

1999 fotograferades Britney Spears av David LaChapelle för tidningen Rolling Stone. Den då 17-åriga Spears poserade i underkläder och omslaget fick hård kritik för lolita-estetiken. Kontroversen krattade dock vägen framåt och Spears blev världens största popstjärna. Skivan ”Baby one more time” toppade listorna och i dag har den sålts i över 29 miljoner exemplar.

Kyssen med Madonna

På MTV:s videogala 2003 kysste Madonna sina två yngre artistkollegor Britney Spears och Christina Aguilera under ett framträdande vilket orsakade mediehysteri. I tv-sändningen klipptes dock kyssen med Aguilera bort för att i stället fånga reaktionen från Spears expojkvän Justin Timberlake. Spears fick all uppmärksamhet efteråt och Aguilera kände sig snuvad.

Paparazzi-darling

Parallellt med framgångarna inom musiken under 00-talet blev Spears privatliv föremål för skvallermediernas allt råare klimat. Bloggar och tabloider fokuserade allt mer på hennes relationer och rehabvistelser. 2008 liknade satirserien ”South Park” bevakningen av Spears vid en jakt på människooffer och avsnittet ”Britneys new look” slutar med att Spears blir fotograferad till döds.

Rakade av sig håret

2007 rakade Spears av sig allt sitt hår, vilket fångades på bild och slog ned som en bomb i medierna. ”Jag har blivit utstirrad under min uppväxt. Tittad på uppifrån och ned av folk som har kommenterat min kropp sedan jag var tonåring”, skriver Spears i självbiografin och framhäver att den rakade skallen var hennes sätt att göra motstånd mot all ”voyeurism”.

”Lämna Britney ifred”

I september 2007 laddade vloggaren Cara Cunningham upp en video med budskapet ”leave Britney alone!” som blev viral. Videon var ett svar till bloggaren Perez Hilton och realityprofilen Simon Cowell som hade kritiserat Spears framträdande på det årets MTV-gala.

Förmyndarskapet och ”Free Britney”

I slutet av 00-talet genomgick Spears en period av psykisk ohälsa, blev inlagd på en psykiatrisk klinik och fråntogs tillfälligt vårdnaden om sina två barn. 2008 blev hennes pappa Jamie Spears hennes förmyndare, vilket gav honom kontroll över hennes liv och karriär i 13 år. I protest startade fansen rörelsen ”Free Britney”, som tio år senare plötsligt fick stor uppmärksamhet. 2021 vittnade Britney Spears själv om att hon blivit traumatiserad av förmyndarskapet, och det hävdes till slut av en domare i Los Angeles.

Text: KRISTOFFER VIITA/TT

Fakta: Britney Spears

Född: 1981 i Missisippi USA.

Britney Spears är en av världens mest framgångsrika artister genom tiderna med 150 miljoner sålda album globalt.

Hon har bland annat vunnit en amerikansk Grammy, slagit 15 Guinness världsrekord, vunnit sex MTV Video Music Awards, sju Billboard Music Awards och har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Skivor: ”…Baby one more time” (1999), ”Oops!… I did it again” (2000), ”Britney” (2001), ”In the zone” (2003), ”Blackout” (2007), ”Circus” (2008), ”Femme fatale” (2011), ”Britney Jean” (2013), ”Glory” (2016).

Aktuell: Med självbiografin The woman in me som ges ut på tisdag över hela världen.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.