📟 FelboksutlĂ„ning (Nyhetsbrev #426)

Hur kan en distributör vinna en biblioteksupphandling? Vad kommer Uppdrag Gransknings granskning av Salomonsson Agency att visa? Och Ă€r AI det största hotet mot bokbranschen eller … manustjuvar?

Ha en fortsatt skön vecka!
/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Biblioteksinköp Àr viktiga för bokförlagen. Foto: iStock.

EN TANKE

Speed Logistics vinner biblioteksupphandling

En ny biblioteksupphandling har precis slutförts och denna gÄng inte med Adlibris som vinnare. IstÀllet var det Speed Logistics som tog hem uppdraget i konkurrens med Förlagssystem och StjÀrndistribution eftersom SKR valde att inte bjuda in nÄgra ÄterförsÀljare. De förlag som vill sÀlja böcker till biblioteken tvingas dÀrför flytta sina titlar till Speed.

Nej, det dĂ€r var förstĂ„s inte sant. Ingen skulle fĂ„ en sĂ„ galen idĂ© som att krĂ€va att förlagen lĂ€gger sina böcker hos en sĂ€rskild distributör för att fĂ„ sĂ€lja böcker till biblioteken sĂ„ att de kan lĂ„nas ut. Även om Adlibris var farligt nĂ€ra nĂ€r de spĂ€rrade titlar frĂ„n förlag med egen distribution.

NÀr det gÀller fysiska böcker har biblioteken alltid alternativet att bestÀlla böckerna frÄn en annan ÄterförsÀljare som har dem i sortimentet, som BTJ eller Bokus.

Men lÀs gÀrna första stycket igen. Exakt sÄ fungerar nÀmligen bibliotekens inköp av digitala böcker för utlÄning. Eller kanske Ànnu galnare eftersom det gjordes en upphandling av ramavtal (som Overdrive tog hem) men vÀldigt mÄnga bibliotek valde att förlÀnga med befintlig leverantör (Axiell Media). De förlag som vill leverera till dessa bibliotek mÄste alltsÄ lÀgga sina titlar hos distributören Axiell Media (numera Àgd av Publizon).

Visst Àr det sjukt? Nu finns det ju inga ÄterförsÀljare som kan leverera. Om inte Storytel, Bookbeat eller Nextory chockar alla och deltar i upphandlingen av e-litteratur. Eller varför inte Bokus Play. Det sistnÀmnda hade varit lika illa eftersom de Àr lÄsta till Axiell, förlÄt Publizon.

Kort sagt. Inköpsmetoden av eböcker till biblioteken Àr dysfunktionell och har varit det i mÄnga Är. Det kan inte vara sÄ att förlagen mÄste flytta runt titlar för att fÄ distribution till digital utlÄning beroende pÄ vem som vinner en upphandling.

Men kanske förlagen och politikerna Àr nöjda med situationen, det löser ju indirekt ett annat problem: Om utlÄningen av eböcker och ljudböcker pÄ biblioteken hade fullt sortiment och rent tekniskt var superenkelt skulle den pÄverka den kommersiella marknaden negativt. Rentav knÀcka den.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör

PS. Vi noterar att Klas Östergren planerat in en turnĂ© med förelĂ€sningar som gör att han missar större delen av BokmĂ€ssan i Göteborg i Ă„r.


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Mediehusens konsolidering – sĂ„ pĂ„verkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det pÄverkar bokbranschen de kommande Ären beror pÄ vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM vÀljer. Bokbranschen

Mediehusens konsolidering – sĂ„ pĂ„verkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det pÄverkar bokbranschen de kommande Ären beror pÄ vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM vÀljer. Bokbranschen


Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris.


UPPSNAPPAT

đŸ“č AgentGranskning. Ryktet om att SVT granskar en bokbranschprofil och hans bolag har surrat lĂ€nge och tv-team synts pĂ„ bokmĂ€ssorna i Göteborg och Frankfurt. Enligt Expressen ska tre (!) avsnitt av Uppdrag Granskning sĂ€ndas med start den 10 maj och SVT har ”granskat miljonrullningen pĂ„ agenturen; arbetsmiljö, arbetsmetoder och hur utgivningar styrs”. Men exakt vad vet inte ens de som intervjuats av SVT, en dessa Ă€r Kristoffer Lind, vd för Lind & Co.
– Jag gissar att de har ett stort scoop, annars hade inte satt i gĂ„ng ett sĂ„ omfattande arbete, sĂ€ger han i Expressen-podden ”LĂ€gg ut” (avsnitt 101, ca 20 min in).

💘 Nytt imprint. Historiska Media lanserar Karat, ett imprint för delar av förlagets skönlitterĂ€ra utgivning. De första titlarna ges ut under vĂ„ren och hör till feelgood- och romancegenrerna. Åsa Björck blir förlĂ€ggare. Under 2023 Ă€r planen att ge ut elva titlar pĂ„ Karat, samtliga digitalt som ljudböcker och e-böcker och de flesta kommer Ă€ven i fysisk upplaga, inbundet eller i mjukband. Först ut Ă€r tre serier ”som alla har en ljuvlig kĂ€rna av romantik och svunna tider” skrivna av författarna Anna Alemo (Westerbergs), Annie Darling (Vintagebutiken i Primrose Hill) och Anna Godbersen (Manhattans juveler).

⚖ IA-stopp. Det Ă€r mycket tal om AI, men IA Ă€r förkortningen för Internet Archive som lĂ„nat ut digitala (scannade) kopior av fysiska böcker och begrĂ€nsat utlĂ„ningen utifrĂ„n antalet fysiska exemplar. Flera förlag stĂ€mde dock IA i juni 2020 (en utlösande faktor blev att IA med hĂ€nvisning till pandemin tillfĂ€lligt tog bort begrĂ€nsningen). Efter tre Ă„rs legala övningar kom ett domslut i veckan dĂ„ den federala domaren John G. Koeltl slog fast att IA gjort intrĂ„ng pĂ„ förlagens upphovsrĂ€tt. En överklagan Ă€r att vĂ€nta, skriver Publishers Weekly (lĂ„nglĂ€sning ifall du vill fĂ„ hela storyn). Domen hindrar dock inte IA att scanna, indexera och erbjuda utdrag ur böcker pĂ„ samma sĂ€tt som Google Books gör.

🔇 Turkietbok. Författaren och journalisten Kurdo Baksis nya bok Endast den som Ă€r turk Ă€r lycklig : Erdogan, kurderna och Sverige handlar till stor del om Turkiets president. ”Det kĂ€ndes ibland som en parodi att skriva om Erdoğan”, sĂ€ger Baksi till tidningen Journalisten. Boken beskrivs Ă€ven som ”En snabbkurs för yrvakna svenskar om Turkiet!”.

🌍 Exportavtal. Ruth Kvarnström-Jones kommande bok, som fĂ„tt den engelska titeln The Phenomenal Women of the Grand HĂŽtel och Ă€r första delen i en trilogi, vĂ€cker intresse internationellt. Norstedts Agency har redan sĂ„lt den via tvĂ„-boksavtal till förlag i Norge, Danmark, Tyskland och Italien. Dessutom pĂ„gĂ„r en auktion i NederlĂ€nderna. Förra Ă„ret kom Nya drömmar i Halleholm, tredje delen i Halleholmsserien.

đŸŽ™ïž Podcast. Sveriges populĂ€raste (?) historiker Dick Harrison och författaren och Ă€kta makan Katarina Harrison Lindbergh tar oss med pĂ„ en personlig resa i vĂ€rldshistorien i nya podcasten Harrisons dramatiska historia. I premiĂ€ravsnittet, som lanserades tisdagen den 21 mars, blir dinosaurierna en utgĂ„ngspunkt för ett samtal om mĂ€nniskans existens. Podden Ă€r Ă€nnu en spinoff till podden Historia Nu. Bakom stĂ„r poddbolaget A2C Productions som samĂ€gs av förlaget Historiska Media och journalisten Urban Lindstedt.

💰 Stipendieansökan. Forskare inom barn- och ungdomslitteraturomrĂ„det kan fĂ„ Martha Sandwall-Bergströms stipendium 2023 pĂ„ 89 000 kr. Institutioner och avdelningar vid landets universitet och högskolor som omfattar Ă€mnet litteraturvetenskap uppmanas att ge förslag pĂ„ lĂ€mpliga stipendiater, senast 18 april 2023. Tidigare forskarstipendiater Ă€r bland andra Peter Kostenniemi (2019), Malin Nauwerck (2019), Tuva Haglund (2021) och Hilda Jakobsson (2021). LĂ€s mer pĂ„ www.barnboksinstitutet.se 

⛎ LitteraTura. Den 30 mars arrangerar KulTura en Litteraturkryssning mellan Helsingborg och Helsingör med författaren Kristina Ohlsson som berĂ€ttar om skrivandet, skapandet och skugglĂ€get i senaste Strindbergsdeckaren. Tura Ă€r ett helsingborgsord som innebĂ€r att man Ă„ker fram och tillbaka med fĂ€rjan flera gĂ„nger innan man stiger av. Medverkar gör Ă€ven Hegas förlag och BTJ som ska prata om skolbibliotek och folkbildning i digital tid.

© AI-upphovsrĂ€tt. Copyright Office i USA utfĂ€rdar riktlinjer för AI-assisterad konst och upphovsrĂ€tt. Illustrationer skapade med AI-stöd kan skyddas av upphovsrĂ€tt, under förutsĂ€ttning att en mĂ€nniska bidrar kreativt i tillrĂ€cklig omfattning och att AI-anvĂ€ndning uppges i ansökan, skriver Arstechnica.

đŸ€– AI-röstklon. Microsofts nya version av VALL-E med ett X pĂ„ slutet kan med ett röstprov pĂ„ 4-10 sekunder göra en kopia av din röst och dĂ€refter producera talsyntes pĂ„ flera sprĂ„k men behĂ„lla röst, kĂ€nsla och ton, skriver Freethink. Än sĂ„ lĂ€nge finns bara en demo. Det hĂ€r innebĂ€r att en författare skulle kunna skapa en AI-version av sin röst och sedan producera ljudböcker med denna pĂ„ flera sprĂ„k. Det finns förstĂ„s risker – tekniken kan anvĂ€ndas för att lura sĂ€kerhetssystem byggda pĂ„ röstigenkĂ€nning och för deepfakes.

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Anna-Karin Palm, Katarina Kieri och Mikael Yvesand har chans att fĂ„ Sveriges Radios novellpris 2023. Den 26 april presenteras pristagaren i P1. Sammanlagt fem noveller har nominerats till novellpriset av…

Talar man om en vĂ€xt börjar man snart tala om orĂ€ttvisor, hĂ€vdar Jamaica Kincaid. I sin nya bok undersöker författaren hur exotiska blommor hamnar i europeiska trĂ€dgĂ„rdar – men ytterst…

Författaren och översĂ€ttaren Stewe Claeson har avlidit vid 80 Ă„rs Ă„lder. Dödsbeskedet bekrĂ€ftas av Claesons familj, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Stewe Claeson föddes i Göteborg 1942 och debuterade 1969 med diktsamlingen…

Roald Dahl och Ian Fleming Ă€r inte ensamma. Agatha Christie sĂ€llar sig till ledet av författare vars böcker rensas frĂ„n ”stötande” material, skriver The Telegraph. Tidningen uppger att förlaget Harper Collins…

Den 30-Ă„rige man som lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus av författare som Margaret Atwood slipper fĂ€ngelse, skriver The Guardian. Mannen, som har arbetat för bokförlaget Simon & Schuster, fick…

Vid debuten lyftes hon fram som en hel generations röst i Tyskland. Men för Judith Hermann Ă€r skrivandet djupt personligt. Den hyllade nya romanen ”Hemma” handlar om hur man börjar…

Cancer, alzheimer, postcovid – böckerna som skildrar sjukdom inifrĂ„n blir bara fler. De sjĂ€lvbiografiska sjukdomsberĂ€ttelserna Ă€r numera ett eget omrĂ„de inom litteraturen.– Det kan lĂ„ta sjukt, men genren Ă€r vĂ€ldigt…

Axiell Media har sĂ„lts till danska Publizon som Ă€ven rekryterat Jeppe Mossin (med förflutet pĂ„ Gyldendal). Boktuggs chefredaktör analyserar affĂ€ren och den fragmenterade svenska marknaden för distribution av digitala böcker….

Förra veckan meddelade Publizon att de köpt svenska Axiell Media, och nu avslöjar företaget Jeppe Mossin, med förflutet pĂ„ Gyldendal, fĂ„r titeln kommersiell direktör. Fokus blir att öka antalet försĂ€ljningskanaler…

I intervjuboken ”Östergren om Östergren” frĂ„n 2007 samtalar Klas Östergren med sin vĂ€n och förlĂ€ggare Stephen Farran-Lee om författandets hantverk. I höst blir det litterĂ€ra samtalet en scenförestĂ€llning som Ă„ker…

Nu har 2022 Ă„rs bĂ€sta ljudböcker korats pĂ„ Storytel Awards 2023. Svenska författare dominerade som vanligt men amerikanskan Bonnie Garmus vann Ă„rets bĂ€sta roman Lektioner i kemi. HĂ€r Ă€r alla…

Begreppet yttrandefrihet gĂ„r igenom en kris – det hĂ€vdar den kĂ€nde amerikanske historikern Timothy Snyder. Han vill fokusera mer pĂ„ vad dess syfte mĂ„ste vara: att hjĂ€lpa mĂ€nniskor att kunna…


DEBUTANTER