Författaren Timothy Snyder: Yttrandefriheten är i kris

Historieprofessorn Timothy Snyder. Arkivbild: Stina Stjernkvist/TT.

Begreppet yttrandefrihet går igenom en kris – det hävdar den kände amerikanske historikern Timothy Snyder. Han vill fokusera mer på vad dess syfte måste vara: att hjälpa människor att kunna kritisera makten.

Historikern och författaren Timothy Snyder har i flera böcker spårat tecknen på demokratiers sönderfall, bland annat i Om tyranni som han skrev 2017, efter att den dåvarande presidenten Donald Trump kommit till makten i USA.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Nu är han i Stockholm för att tala på Svenska Akademiens heldagskonferens om yttrandefrihet. Och han konstaterar att situationen för yttrandefriheten och demokratin bara har förvärrats de senaste åren.

– Det mest dramatiska som har hänt är det uppenbara tyranniet i att Ryssland har attackerat Ukraina, med avsikten att förstöra demokratin, staten och att utföra andra brott där. Det är rätt chockerande, säger han.

Ryssland är ett slags pionjärland i sammanhanget, hävdar Snyder och pekar på tendenser som oroar honom: dess oligarki, de extrema inkomstskillnaderna och mediernas centralisering – problem som han hävdar att fler länder rör sig mot.

– Ryssland nådde politiskt fram till vissa platser före oss andra. Det betyder inte att ryssar är värre än vi, det beror på strukturen på den ryska staten.

Går igenom en kris

Styret i Ryssland intar positionen att det inte finns några värderingar, enligt Timothy Snyder. Alla som talar om demokrati i väst framställs som hycklare. Men att diskutera värderingar har blivit svårare också i USA och Europa, anser han. Nu varnar Snyder för att det gör begreppet yttrandefrihet urvattnat.

– Yttrandefriheten går igenom en kris, där begreppet används för att legitimera folk som inte bryr sig om frihet. Det har börjat betyda något som är osant och provokativt.

En person som Donald Trump kan nu hävda att hans uppmaning att störta demokratin under tiden som president bara handlade om att han utövade sin rätt till yttrandefrihet, exemplifierar Snyder.

Han anser att vi måste tänka mer på yttrandefrihetens syfte. Den finns inte bara för att skydda allas vår rätt att säga provocerande saker. Liksom bland andra författarna Euripides och Michel Foucault före honom anser Timothy Snyder att yttrandefrihet måste handla om att kunna kritisera makten.

– Om vi tänker på det, så tänker vi också på att skydda yttrandefriheten lite annorlunda. Så när vi stöter på fall där någon ljuger i ond tro kan vi säga att det visserligen är skyddat, men det är inte kärnan i det vi bryr oss om med yttrandefrihet.

Fylla begreppet med syfte

Timothy Snyder trycker på det faktum att det inte är talet som ska vara fritt – utan personen som talar. Att bara stoppa censur skulle betyda att vi måste bry oss lika mycket om att Elon Musk ska vara fri att tala från en plattform som han äger, som till exempel afghanska barn i USA utan utbildning.

– Vi måste fylla begreppet med syftet – att man ska kunna kritisera makten. Gör vi allt för de stackars afghanska barnen så att de en dag kan tala fritt? Elon Musk har redan makten. Han är i periferin av det vi bryr oss om men inte i centrum, säger Timothy Snyder som hävdar att vi måste tänka likadant om institutionerna – är sociala medier skapade på ett sådant sätt att de ger folk en röst?

Snyder understryker också att så länge ett land har extrema inkomstskillnader finns där inte yttrandefrihet på riktigt.

TT: Vad kan vanligt folk göra för att främja yttrandefriheten?
– Prenumerera på tidningar. Jag är avundsjuk på svenskar och tyskar och alla andra som fortfarande har flera tidningar och lokalradio. Förlorar du dem, som i USA, kommer de inte tillbaka.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Timothy Snyder

Född: 1969

Bakgrund: Timothy Snyder är författare och professor i historia vid universitetet i Yale. Han är expert på Östeuropa och det andra världskriget. På svenska finns bland annat böckerna Den blodiga jorden : Europa mellan Hitler och Stalin (2011), Den svarta jorden : förintelsen som historia och varning (2016), Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (2017), Vägen till ofrihet : Ryssland, Europa och USA (2019).

Aktuell: Som talare på Svenska Akademiens konferens om yttrandefrihet.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.