Manustjuv lurade till sig 1000 manus – slipper fängelse

Margaret Atwood är en av de författare som utsatts för manustjuven. Arkivbild: Alastair Grant/AP/TT.

Den 30-årige man som lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus av författare som Margaret Atwood slipper fängelse, skriver The Guardian.

Mannen, som har arbetat för bokförlaget Simon & Schuster, fick tre års villkorlig dom och utvisas från USA till Storbritannien eller Italien, där han växte upp. Han ska också betala skadestånd till bokförlaget Penguin Random House.

Han beskrev under rättegången sin ”brinnande lust” att känna sig som en stjärna i bokbranschen och hävdade att han aldrig tänkt läcka de manus han kommit över.

Tillvägagångssättet var förvånansvärt enkelt: genom att skapa en falsk mejladress och framställa sig som agent eller förläggare lyckades han lägga vantarna på manus till böcker skrivna av Margaret Atwood, Sally Rooney och Ian McEwan med flera. Också svenska författare som David Lagercrantz och Jonas Jonasson drabbades.

Mannen greps av FBI i New York i januari 2022. Under rättegången har hans advokat framhållit hur han under uppväxten var svårt mobbad och sökte tröst i böckernas värld.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.