Här är alla vinnarna i Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2023

Storytel Awards-vinnare 2023. Foto: Kajsa Göransson/Storytel

Nu har 2022 års bästa ljudböcker korats på Storytel Awards 2023. Svenska författare dominerade som vanligt men amerikanskan Bonnie Garmus vann årets bästa roman Lektioner i kemi. Här är alla vinnarna.

På onsdagskvällen avslöjades vilka ljudböcker som utsetts till 2022 års bästa vid den stora ljudboksgalan Storytel Awards, som leddes av operasångaren Rickard Söderberg på Nalen i Stockholm. Statyetter delades under galan ut i de sex kategorierna Roman, Spänning, Feelgood, Fakta, Barn och Ungdom. Författare och inläsare trängdes i rampljuset.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

I barnkategorin stod juryns val mellan Youtube-giganterna IJustWantToBeCool och Yumi och Tomu, och titelförsvararna Agnes och Elias Våhlund. En tuff match som IJustWantToBeCool och deras fartfyllda humoräventyr Skurkarnas skurk till sist gick segrande ur.

Amerikanska Bonnie Garmus Lektioner i kemi utsågs till årets bästa roman. Den hyllade boken, uppläst av Lena Endre, är Garmus debutroman som har översatts till fler än trettio språk och adapterats till tv-serie.

– Jag är så glad över priset för bästa roman. Jag är ganska säker på att jag skrek när jag fick beskedet, och jag har delat nyheten med mina vänner och min familj minst tre gånger nu. För mig representerar Storytel Awards läsarnas val i ett avgörande format: Ljud, sade författaren i en videohälsning från hemmet i London.

I spänningskategorin prisades Sammy Jeridis Ghettoprinsessan, uppläst av Jonas Malmsjö, och i faktakategorin var det Emma Schols och medförfattaren Frida Funemyr som tilldelades statyetten, för den sanna berättelsen om hur Emma räddade sina sex barn ur ett brinnande inferno och själv ådrog sig allvarliga brännskador. Branden i Edsbyn och livet efteråt är uppläst av Ella Schartner.

– Tusen tack, jag är otroligt rörd. Från början när vi skrev den här boken sade jag att det är så otroligt mycket jag behöver få ned på pränt, det ryms inte i ett reportage, sade Emma Schols i sitt känslosamma tacktal, där hon berättade att hon skrivit boken för att dela sin historia framför allt med sina sex barn och med människorna i hembygden.

– Och sedan blev det så mycket större!

Karin Härjegårds hyllade Kallbaderskan bland fjällen, uppläst av Marie Richardson, vann i feelgoodkategorin och Sara Bergmark Elfgrens Grim, uppläst av Nina Zanjani, i ungdomskategorin.

– Det känns otroligt fint att få stå här i kväll. Den här boken är speciell för mig på så många sätt. Jag vill rikta ett särskilt tack till alla i den tidiga svenska dödsmetallscenen som har delat sina berättelser med mig, sade Sara Bergmark Elfgren när hon tog emot statyetten.

– Ett stort, stort grattis till årets alla vinnande författare och uppläsare! Och ett lika stort tack till alla ljudbokslyssnare, jurymedlemmar och förlag för ert fantastiska engagemang i årets Storytel Awards – Stora ljudbokspriset och i ljudbokens ständiga utveckling, säger Åse Ericson, Nordenchef på Storytel.

Vinnare i Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2023

Barn: Skurkarnas skurk 1: Skurkskolan

Författare: Emil Beer, Victor Beer och Joel Adolphson, uppläst av Emil Beer, Rabén & Sjögren
Barnjuryn: Lukas Björkman, Theo Preston, Milo Stenroth, Lark Gavelin Lewis

Juryns motivering:
Med stor röstrikedom och hysterisk humor utforskar vinnarboken gränserna för vad en bok kan vara och utnyttjar ljudbokens möjligheter maximalt. Musik och ljudeffekter passar perfekt in i stämningen – och juryn skrattade högt många gånger under lyssningen. Med tanke på hur rolig boken är borde den kanske snarare ha hetat Skojarnas skojare än… Skurkarnas skurk.

Bästa roman: Lektioner i kemi

Författare Bonnie Garmus, uppläst av Lena Endre, Wahlström & Widstrand
Romanjuryn: Tara Moshizi, Kerstin Särneö, Po Tidholm

Juryns motivering:
En smart och slagfärdig roman, skriven med innerlighet, glatt humör, rasande humor och saklig kamplystnad. Uppläsaren Lena Endre lyfter Bonnie Garmus redan vassa roman med sitt varma och välartikulerade tonläge. Med sina balanserade gestaltningar och tolkningar fångar hon 50- och 60-talets tidsanda, platserna och det säregna persongalleriet. Som lyssnare kastas man rakt in i berättelsens kärna – och blir kvar. En lättsam njutningslyssning med upplyftande eftersmak.  

Spänning: Ghettoprinsessan

Författare Sammy Jeridi, uppläst av Jonas Malmsjö, Bokfabriken
Spänningsjuryn: Jenny Lindh, Anton Berg, Ebba Kleberg von Sydow

Juryns motivering:
Tonsäkert, med humor, oväntade karaktärer och relationer – Sammy Jeridi lyckas med konsten att underhålla samtidigt som han aldrig gör avkall på nerven. Man smittas av författarens uppenbara passion för sin berättelse, något som samspelar perfekt med uppläsaren Jonas Malmsjös återhållna energi. Resultatet blir en lyssnar-hit som svänger.
Jeridi lyckas förnya en genre som riskerar att stelna i sin form. Han skapar en litterär värld som hittat en stor, engagerad och trogen lyssnarskara som aldrig får nog av denna framgångsrika romanserie.

Feelgood: Kallbaderskan bland fjällen

Författare Karin Härjegård, uppläst av Marie Richardson, Printz Publishing
Feelgoodjuryn: Pekka Heino, Sofia Ymen, Stefan Holm

Juryns motivering:
En drabbande och engagerande historia om hur allt det invanda i livet vänds upp och ner får en ytterligare dimension som ljudbok. Med en behaglig, berörande och inlevelsefull uppläsning lyfter Marie Richardsons gestaltning en berättelse som tar oss utanför feelgoodgenrens upptrampade stigar. Med mat, miljö och komplexa relationer som överraskar bjuds vi in till Karin Härjegårds fjällandskap där krispiga våfflor och varmt kaffe väntar. 

Fakta: Ärren bär jag med stolthet: Branden i Edsbyn och livet efteråt

Författare Frida Funemyr och Emma Schols, uppläst av Ella Schartner, Norstedts
Faktajuryn: Hana Al-Khamri, Emma Frans, Marianne Rundström

Juryns motivering:
En otroligt stark berättelse, bitvis så stark att den gör ont, där man som lyssnare delar författarens fysiska smärta.
Att boken fungerar så bra som ljudbok är mycket uppläsaren Ella Schartners förtjänst. Förmågan att med ett naturligt, dynamiskt röstläge återge huvudpersonens trauma gör att hon matchar verkligheten på ett imponerande sätt. Avgörande och känslosamma ögonblick, som när Emma ska se sitt ansikte i spegeln första gången eller när Carola överraskar i sjukrummet, är så starkt återgivna att man som lyssnare är närvarande i rummet.
Årets vinnare i faktakategorin gör varje vardagligt ögonblick värdefullt.

Ungdom: Grim

Sara Bergmark Elfgren, uppläst av Nina Zanjani, Rabén & Sjögren
Ungdomsjuryn: Nassim Al Fakir, Alle Eriksson, Marcus Barbosa Ferreira

Juryns motivering:
Med ett spirituellt språk växer både en intensiv, gotisk skräckberättelse och en varm, genuin vänskapshistoria fram. Så smärtsamt tydlig, så tät och nervig, så fin och kärleksfull, så bra, men så mörk att du vill sova med lampan tänd. Hypnotiskt berättad av Nina Zanjani med en känslig röst som får både miljöerna att framträda och karaktärerna att bli levande. Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter. Men fantastiska böcker föds ur Sara Bergmark Elfgrens fantasi. 

Synskadades Stiftelses Hederspris

Elisabeth Skog, bibliotekarie Halmstads stadsbibliotek

Hedersprisets jury:

  • Niklas Mattsson, ordförande i Synskadades Riksförbund och Synskadades Stiftelse
  • Per-Arne Krantz, tidigare ordförande och VD för synskaderörelsens bolagsgrupp och en av initiativtagarna till Ljudbokspriset
  • Agneta Elfving, styrelsemedlem i Synskadades Stiftelse
  • Tiina Nummi-Södergren, vice ordförande i Synskadades Riksförbund och styrelsemedlem i Synskadades Stiftelse
  • Åse Ericson, Sverigechef Storytel 
  • Mikaela Zabrodsky, VD Svenska Förläggareföreningen

Juryns motivering:
Elisabeth Skog är bibliotekarie vid Halmstads stadsbibliotek. Genom sitt mångåriga arbete och brinnande engagemang för de som av olika skäl lyssnar på böcker, de goda litteraturkunskaperna och sitt tekniska kunnande har hon skapat en populär och dynamisk verksamhet med lyssnandet av litteratur i fokus. Hon lockar och inspirerar och verkar för att öka intresset och statusen både för mediet och användargrupperna.
Elisabeth Skog är en riktig eldsjäl. 

Läs även Boktuggs intervju med Elisabeth Skog.

Om Storytel Awards

Storytel Awards är ett förlagsoberoende pris som korar årets bästa ljudböcker. De mest lyssnade och högst betygsatta böckerna utgivna under tävlingsperioden (1 januari – 31 december) från alla svenska förlag som finns i Storytel kan nomineras av förlagen, därefter röstar folket fram tre finalister och sedan gör jurygrupperna sitt arbete utan inflytande från Storytel och affilierade förlag. Tävlingen anordnas och bekostas av Storytel för att lyfta fram ljudboken i Sverige.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.