Elisabeth Skog får årets hederspris vid Storytel Awards

Elisabeth Skog är bibliotekarie i Halmstad och mottagare av hederspriset vid Storytel Awards för sitt läsfrämjande arbete med tal- och ljudböcker. Bild: Anders Andersson

Elisabeth Skog, bibliotekarie i Halmstad, är årets hederspristagare vid Storytel Awards för sitt arbete med att höja tal- och ljudbokens status i läsfrämjande insatser. Priset delas ut av Synskadades stiftelse.

Priset som delas ut av Synskadades stiftelse går i år till Elisabeth Skog, bibliotekarie vid Halmstads stadsbibliotek. Hon har i många år engagerat sig för dem som av olika anledningar lyssnar på böcker och har arbetat för att öka både intresse och status för tal- och ljudböcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag blev jätteglad när jag fick beskedet.

Talböckerna har blivit Elisabeths ansvarsområde och ett område som utvecklats mycket sedan hon började. Från böcker på kassettband som trasslade sig och var oerhört skrymmande, Elisabeth nämner Grottbjörnens folk som krävde 37 kassetter, till dagens nedladdningsbara böcker.

– Det var ett dynamiskt skede, när det började bli mer teknik fick det också högre status.

Elisabeth har fokuserat sina läsfrämjande insatser på tal- och ljudboksområdet. Biblioteket har varje månad träffar där man tipsar om nya talböcker eller personliga favoriter, allt ifrån deckare till poesi eller facklitteratur och bjuder på fika. Hon startade en bokcirkel för personer som lyssnar på litteratur.

– Vi ville utforska bland annat inläsarens betydelse för läsupplevelsen och jämförde ibland olika inläsare av samma bok. Vi bjöd in författare som Anne Swärd, Helena von Zweigbergk och Sara Paborn. Vi har också haft en professionell talboksinläsare på besök. Jag ville att det skulle bli en exklusiv läsecirkel.

Talböcker har varit ett styvmoderligt behandlat område, med ganska låg prioritering.

– Jag har verkligen velat höja statusen på tal- och ljudböcker. Nu är det annorlunda, nu lyssnar alla, men det har verkligen varit en drivkraft för mig, att förmedla litteratur till de som av olika anledningar inte kan läsa.

Budget begränsar utbud

Bibliotekets utbud av tal- och ljudböcker kan dock vara begränsat beroende på budget. Nya böcker kan vara för dyra för att ta in när valet står mellan en titel eller flera och lyssnarna får helt enkelt vänta tills priset gått ned. På samma vis kan det vara så att det plötsligt inte går att ladda ned några böcker alls.

– Det är många som inte vet att biblioteken betalar väldigt mycket för de här lånen och ibland tar pengarna slut. Då får man förklara att det till exempel är tre dagar kvar på månaden och att de får återkomma när det blivit en ny månad.

Vid sidan av arbetet med tal- och ljudböcker arbetar Elisabeth Skog mycket med biblioterapi, med tanken om att samtal kring läsande kan leda till viktiga existentiella samtal. Grupperna med namnet Dikter för svårmodiga blev snabbt fulltecknade.

– Vi läser en dikt tillsammans och pratar om vad som händer, vad vi känner och vi struntar helt i författarens intentioner med dikten. Texten blir en katalysator och det blir det som vi ville, viktiga existentiella frågor lyfts. Av 14 rader Tranströmer blir det en och en halv timmes samtal.

Samma koncept torde fungera utmärkt även för tal- och ljudböcker, och mycket riktigt: Elisabeth Skog har en plan.

– Absolut. Nu lyssnar vi på noveller tillsammans, stannar upp och pratar om vad vi har hört. Jag har tänkt införa mer biblioterapi i gruppen.

Det är inte det första priset Elisabeth Skog tar emot för sitt arbete. Hon har tidigare fått Svenska Akademiens bibliotekariepris för att ha påvisat det litterära samtalets läsfrämjande värde och tillsammans med kollegan Jeanette Malm tagit emot Greta Renborgs pris för god marknadsföring av bibliotek. Utmärkelserna hänger ihop och nyckeln är att göra det man själv tycker är roligt.

– I min yrkesbeskrivning står det att jag ska arbeta läsfrämjande och det har jag tagit fasta på. Jag har haft roligt, jag har gått utanför min komfortzon och jag har tänjt gränser. Men framför allt har jag gjort det jag själv är intresserad av, och jag tänker mer smalt än brett. Ska man ändå jobba de där åtta timmarna om dagen kan man lika gärna göra något man trivs med.

Juryns motivering:

Elisabeth Skog är bibliotekarie vid Halmstads stadsbibliotek. Genom sitt mångåriga arbete och brinnande engagemang för de som av olika skäl lyssnar på böcker, de goda litteraturkunskaperna och sitt tekniska kunnande har hon skapat en populär och dynamisk verksamhet med lyssnandet av litteratur i fokus. Hon lockar och inspirerar och verkar för att öka intresset och statusen både för mediet och användargrupperna.
Elisabeth Skog är en riktig eldsjäl. 

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.