Författaren Stewe Claeson död

Stewe Claeson. Arkivbild från 2007. Foto: Adam Ihse/Exponera/TT.

Författaren och översättaren Stewe Claeson har avlidit vid 80 års ålder.

Dödsbeskedet bekräftas av Claesons familj, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Stewe Claeson föddes i Göteborg 1942 och debuterade 1969 med diktsamlingen ”Semantica, op 18”. Sedan dess har han gett ut flera romaner och novellsamlingar. Genombrottet kom 1993 med romanen Pigan i Arras, en skönlitterär skildring av heliga Birgittas färd genom ett krigshärjat Europa.

Hans sista roman blev Antydningarnas tid : samtal under en förintelse från 2021.

Vid sidan av författarskapet gjorde han viktiga insatser som översättare av amerikanska poeter, som William Carlos Williams, Ezra Pound och flera av Nobelpristagaren Louise Glücks verk. Han översatte också norsk och dansk litteratur, bland annat av Martin Glaz Serup och Vigdis Hjorth.

Claeson belönades med flera priser för sitt författarskap, bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris och Selma Lagerlöf-priset. Han nominerades till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Claeson har också varit verksam som rektor för flera folkhögskolor och han var en av initiativtagarna till utbildningen litterär gestaltning på Göteborgs universitet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.