🏆 ÅterförsĂ€ljarprisade (Nyhetsbrev #460)

Fredagstack. De första veckorna i Är har jag lagt lite extra tid pÄ Analysbrevet, prioriterat det framför det oÀndliga flödet av nyheter. Det Àr ingen brist pÄ uppslag för Boktugg nÀr det gÀller saker att skriva om och vi kan inte alltid ha egna nyheter som förra veckans ljudboksfajt.

Flera lÀsare har dock hört av sig och uppskattat olika utgÄvor av Analysbrevet. Det skiftar vilka Àmnen som berör dig mest. NÄgon gick igÄng pÄ Public Domain-idéerna och en annan DirektförsÀljning. En pÄpekade att jag borde förtydliga att Word Audio faktiskt Àgs av Danmarks största förlag, Gyldendal, och dÀrför inte Àr vilket litet förlag som helst i avtalsförhandlingen med Storytel.

Men minst lika roligt som feedbacken Àr det att se att allt fler valt att bli betalande prenumeranter. Trots att det exempelvis i januari bara Àr 4 % av artiklarna som ligger bakom betalvÀgg. Sett till hela sajten Àr det mindre Àn 1 % faktiskt.

Dagens intervju med Novellix om hur de resonerar kring upplagor och lager Àr exempelvis helt gratis att lÀsa.

Det Àr ju enklare att förklara vÀrdet av att prenumerera om för en mediasajt som har omvÀnd fördelning med 96 % av innehÄllet bakom betalvÀgg.

Nyfiken pÄ Analysbrevet? Prova 3 mÄnader för 149 kr (ord pris 299 kr).

Ha nu en skön helg. Bor du i SkÄne ska du surra fast allt löst i trÀdgÄrden inklusive soptunnor eftersom det ska blÄsa 25-30 sekundmeter i natt tydligen.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


ÅterförsĂ€ljare som delar ut bokpriser. Illustration: Dall-E.

EN TANKE

ÅterförsĂ€ljare som delar ut priser

Jag misstÀnker att Lasse Winkler, fd chefredaktör för Svensk Bokhandel och numera poddare pÄ Förlagspodden, skulle avfÀrda bÄde Adlibris och Storytels priser som trams och reklam.

SjÀlv Àr jag mer kluven eftersom allt som uppmÀrksammar böcker, författare och förlag Àr positivt.

Adlibrispriset delades ut nu i veckan i ett gÀng kategorier. Och idag öppnade omröstningen till Storytel Awards (som numera hÄlls Àven i flera andra lÀnder utöver Sverige).

De Àr ju inte ensamma bland ÄterförsÀljarna om att dela ut priser. Bookbeat har Crimetime Awards med bland annat en egen kategori. Nextory har kanske jobbat mer i skymundan med Nextory E-book Awards med de mest lÀsta eböckerna i deras tjÀnst.

Syftet Ă€r naturligtvis att marknadsföra sig sjĂ€lva till stor del. De flesta priserna bygger pĂ„ att ”folket fĂ„r rösta” vilket innebĂ€r att förlag och författare fĂ„r mobilisera röstare i social medier. Och efter utdelat pris fĂ„r man PR i media. Men framför allt fĂ„r författare och inlĂ€sare vĂ€lbehövlig uppmĂ€rksamhet.

Dubbla stolar trots jury

Möjligen kan man ifrĂ„gasĂ€tta urvalet nĂ€r det gĂ€ller nomineringar. Efter debatten om Storytels favorisering av egna förlags titlar tycker nog mĂ„nga att det ser mĂ€rkligt ut att 17 av 34 nominerade i SpĂ€nningskategorin Ă€r utgivna av StorytelĂ€gda förlag. Och dessutom att författaren Mikael Ressem har fyra (!) nomineringar – dock i olika serier.

Det Àr vÀl kanske det som Àr baksidan av att som ÄterförsÀljare med förlagsintressen dela ut priser. Din objektivitet kommer alltid att ifrÄgasÀttas, oavsett hur du sÀtter ihop juryn eller gör urvalet.

En klassisk förvirring med precis alla sÄna hÀr priser handlar om Ärtal. Storytel Awards 2024 belönar alltsÄ de bÀsta böckerna under 2023. Medan Adlibrispriset delas ut i januari men kallar det för 2023.

Samtidigt som exempelvis Augustpriset delar ut under innevarande Är och istÀllet avser böcker som getts ut under ett brutet utgivningsÄr. För att fÄ delta i Augustpriset 2024 ska boken vara utgiven mellan den 23 oktober 2023 och den 20 oktober 2024.

Oavsett – grattis alla vinnare och nominerade! Det Ă€r otroligt kul att fĂ„ pris kan jag intyga eftersom Boktugg fick Storytelpriset 2018. Det var alltsĂ„ inte för nĂ„gon ljudbok utan för att vi var pionjĂ€rer nĂ€r det gĂ€llde att bevaka ljudboken i bokbranschen.

/Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Hur ska smÄ förlag kunna utmana jÀttarnas ljudboksroyalties?
Konflikten mellan Word Audio och Storytel visar ett problem på ljudboksmarknaden. De allra minsta förlagen har ingen makt och det snedvrider konkurrensen. Alla oberoende förlag borde gå samman och förhandla…
Hur ska smÄ förlag kunna utmana jÀttarnas ljudboksroyalties?
Konflikten mellan Word Audio och Storytel visar ett problem på ljudboksmarknaden. De allra minsta förlagen har ingen makt och det snedvrider konkurrensen. Alla oberoende förlag borde gå samman och förhandla…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

📩 Ehandel i Lönneberga. Astrid Lindgren-koncernen lanserat en egen e-handel som ”erbjuder marknadens mest omfattande sortiment av licensierade produkter frĂ„n Astrid Lindgrens sagovĂ€rldar”.
– E-handel har funnits inom koncernen i över 20 Ă„r, dĂ„ den initialt vĂ€xte fram ur efterfrĂ„gan hos besökare i temaparken Astrid Lindgrens VĂ€rld, sĂ€ger Linnea Westerlund, ny vd för Astrid Lindgren Butiken AB. Hon har tidigare arbetat med digitala affĂ€rer inom koncernen.
Förutom Sverige riktas sÀrskilt fokus mot Tyskland, betraktad som en nyckelmarknad för Astrid Lindgren-koncernen. Det hÀr Àr ett exempel pÄ direktförsÀljning dÄ butiken Àven kommer att erbjuda böcker.

🏆 Ljudboksröster. Idag kl 12:00 öppnade omröstningen inför Ă„rets upplaga av ljudboksgalan Storytel Awards. Fram till och med den 9 februari kan svenska folket vara med och utse 2023 Ă„rs bĂ€sta ljudböcker i kategorierna Roman, SpĂ€nning, Feelgood, Fakta, Barn och Ungdom. Nomineringen Ă€r baserad pĂ„ de mest lyssnade och högst betygsatta titlarna hos Storytel under 2023, och totalt har 176 ljudböcker fördelade över de olika kategorierna nominerats av förlagen i Ă„r. Folkets tre finalister i varje kategori tillkĂ€nnages pĂ„ ett mingel pĂ„ Biblioteket live den 15 februari. Vinnarna utses av jurygrupper presenteras sedan pĂ„ den stora Storytel Awards-galan den 12 mars pĂ„ Cirkus i Stockholm. 

🎧 Streamingexport. Bookbeat berĂ€ttar att de nu har över 300 000 betalande abonnenter i Finland och att de sedan starten 2016 nu betalat ut över 100 miljoner euro (motsvarande 1,1 miljarder kronor) till finska förlag. Förra Ă„ret (2023) ökade lyssningen pĂ„ finsk litteratur med 12 procent och engelska böcker stĂ„r endast för 3 procent av lyssningen. Antalet lyssnade timmar ökade trots att Bookbeat precis som i Sverige infört ett tak pĂ„ 100 timmar i sina abonnemang.

🌍 ExportsuccĂ©. Thomas Erikson Ă€r Sveriges mest översatta nu aktiva författare, enligt Bookmark förlag. Hans böcker i Omgiven av-serien har blivit en internationell succĂ© med nĂ€rmare 8 miljoner sĂ„lda böcker i fler Ă€n 50 lĂ€nder. Den 9 april kommer en ny bok i serien: Omgiven av lögnare.

💰 AI-cash. I juni 2023 genomförde London/New York-baserade techbolaget ElevenLabs en Serie A-runda pĂ„ 19 miljoner dollar dĂ€r Nat Friedman, Daniel Gross och Andreessen Horowitz var ledande investerare. Även Storytel gjorde en mindre investering kopplad till ett samarbete kring AI-röster för att kunna erbjuda alternativa inlĂ€sningar av ljudböcker. Storytels VoiceSwitcher har nu testats pĂ„ engelska sedan i somras och polska (november). Tidigt 2024 utlovas lansering av funktionen Ă€ven pĂ„ svenska och danska. Kommer Storytel att slĂ€ppa den nyheten lagom till bokslutskommunikĂ©n kanske?
I mÄndags presenterade ElevenLabs en Serie B-runda pÄ pÄ 80 miljoner dollar (830 Mkr) med samma ledande investerare som senast. Storytel nÀmns dock inte bland investerarna i denna runda. DÀremot bör deras investering ha ökat i vÀrde dÄ hela ElevenLabs vÀrderas till över 1 miljard dollar i Serie B-rundan.

Streamingpriser. Nextory Àndrar sina priser. Basicpaketet höjs frÄn 129 till 139 kronor i samband med att man ökar frÄn 25 till 30 timmar som ingÄr. PremiumnivÄn (169 kr för 100 timmar) tas bort och i gengÀld sÀnks priset pÄ Unlimited frÄn 209 till 189 kr för en samtidig anvÀndare. Priserna för en familj som vill ha Unlimited med 2 eller 4 samtidiga anvÀndare Àr oförÀndrade pÄ 229 respektive 289 kr/mÄn.

🏆 Prisad AI. Författaren Rie Kudan har fĂ„tt Akutagawa Prize, ett av Japans mest prestigefyllda litterĂ€ra priser, för sin roman “Tokyo-to Dojo-to”. Ett av bokens teman Ă€r AI och Kudan avslöjar att hon anvĂ€nt sig av ChatGPT för att skriva boken. Runt fem procent av boken Ă€r kopierad frĂ„n AI-genererad text, skriver The New Publishing Standard. Kritiken i sociala medier varit hĂ„rd rapporterar Vice.

AI-bok. Ashlee Vance, som skrev en biografi om Elon Musk 2015 och förra Ă„ret kom ut med When The Heavens Went On Sale, skriver en bok om techbolaget Open AI. Random House har köpt rĂ€ttigheterna i en pre-empt, rapporterar Publishers Weekly. Boken baseras pĂ„ ”exklusiv tillgĂ„ng till Open AI och dess VD Sam Altman” och kommer att ta lĂ€sarna ”bakom kulisserna hos det tumultartade företagets strĂ€van att skapa artificiell generell intelligens – AI som övertrĂ€ffar mĂ€nsklig intelligens: en av de mest riskfyllda, mest upphetsande, mest betydelsefulla tekniska, affĂ€rsmĂ€ssiga och historierna i vĂ„r tid.” Utgivningsdatum Ă€r inte klart.


FLER RUBRIKER

Nio böcker och en författare belönas med Adlibrispriset 2023 efter att 22 000 röster rĂ€knats. Sofie Sarenbrant vann visserligen inte deckarpriset – men fick Årets hederspris. Årets vinnare i lĂ€sarnas…

Bengt Christell-priset 2024 tilldelas Pernilla Lissmyr för hennes bilderbok TrĂ€dfesten som kommer ut först till hösten. Juryns motivering till priset: ”Pernilla Lissmyr har skapat en rolig berĂ€ttelse om vĂ€nskap med…

Valerie Kyeyune Backström blir Expressens bitrĂ€dande kulturchef. Sedan förra Ă„ret har hon varit vikarierande litteraturredaktör pĂ„ kultursidan. – Hon Ă€r lika hemma pĂ„ teatern och museerna som hon Ă€r i…

Det Ă€r nytt Ă„r och dĂ€rmed för mĂ„nga ocksĂ„ dags för lagerinventering. I en serie artiklar har Boktugg frĂ„gat förlag om deras tankar kring lagerhĂ„llning. Först ut Ă€r Novellix dĂ€r…

Storytel lanserar idag ett effektiviseringsprogram som innebĂ€r att 13 procent av de anstĂ€llda fĂ„r gĂ„, 80 tjĂ€nster ska bort under första kvartalet. Samtidigt höjs lönsamhetsmĂ„len och man gör en jĂ€ttenedskrivning…

Frida Envall Ă€r en bokĂ€lskande biodlare med stort intresse för natur i allmĂ€nhet och insekter i synnerhet. I juli tar hon över som vd för Ugglan, men överlĂ€mningen frĂ„n nuvarande…

Emilia Aalto, Ylva Gripfelt, Sanna Samuelsson, Lida Starodubtseva och Frans Wachtmeister Ă€r alla nominerade till BorĂ„s Tidnings Debutantpris 2024. Emilia Aalto kan fĂ„ priset för romanen NĂ€r bror dör, enligt…

Solvej Balle, Irene SolĂ , SjĂłn, John Keene och Ewa Illouz – det Ă€r nĂ„gra av de författare som gĂ€star Författarscenen pĂ„ Malmö Stadsbibliotek i vĂ„r. ”Balle och Illouz Ă€r tvĂ„…

Hoi Publishing köper hybridförlaget Ekström & Garay AB för 11 Mkr varav 10 Mkr betalas med nya Hoi-aktier. Genom affĂ€ren rĂ€knar Hoi med dubblad omsĂ€ttning och ökade marknadsandel bland hybridförlagen….

Bookmark fĂ„r en ny delĂ€gare. Co_Made investerar med ambitionen att möjliggöra samarbeten kring att skapa och tillgĂ€ngliggöra innehĂ„ll i flera format. Samtidigt sĂ€ljer medgrundaren Fredrik Gustafsson sina aktier. – Det…

Före sin död 2017 pĂ„började deckarförfattaren Börge Hellström ytterligare tre deckare, som han skrev tillsammans med filmregissören och författaren Daniel Fridell. Den första boken i serien, ”Schackspelaren”, ges nu ut…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.