Novellix jobbar aktivt med att minska sina boklager

Lena Hammargren, vd och grundare på Novellix. Foto: Pressbild/Novellix

Det är nytt år och därmed för många också dags för lagerinventering. I en serie artiklar har Boktugg frågat förlag om deras tankar kring lagerhållning. Först ut är Novellix där vd Lena Hammargren konstaterar att koll på upplagor, sortiment och lager är ett ständigt pågående arbete.

Har ni en årlig översyn av förhållandet mellan försäljning och lager och hur påverkar det er planering?
– Vi tittar på förhållandet mellan försäljning och lager inför varje nytt tryck. Som standard brukar vi planera in fem tryck per år och har hittills tryckt i genomsnitt runt 45 000 böcker per tryck, fördelat på 30-talet titlar. Detta kommer dock att öka en hel del i och med att vi nu expanderar till ännu fler marknader.

Hur har era upplagor förändrats – trycker ni mindre upplagor, använder print on demand eller har ni ändrat arbetssätt på annat vis?
– Vi försöker alltid att hålla nere upplagorna för att minska lagret och planera smart framåt, och detta har såklart blivit ännu viktigare i dessa tider. Vi har gjort test med print on demand, till exempel i samband med våra AI-noveller i våras, och kommer att titta vidare på detta. Det har hittills inte varit aktuellt att använda i någon större utsträckning i och med att vi har ett speciellt format och samma utpris på alla våra titlar.

I tider av kostnadskontroll, är lager något ni drar ned på? Backlist har ju bra marginaler jämfört med att trycka nytt, men å andra sidan kommer lagerhållning med en kostnad.
– Jo, vi har gjort ett arbete med att se över vårt lager och minska sortimentet. Vi jobbar ju inte riktigt med backlist på samma sätt som många andra förlag, då vi säljer en stor del av våra produkter till återförsäljare utanför bokhandeln. Exempelvis tog Designtorget nyligen in vår ask Kärlek II som är från 2020, men den blir ju helt ny i deras sortiment.
– Och apropå lagerhållning så har vi ju nu inte bara lager i Sverige, utan även i Danmark, Frankrike och sedan några veckor också i Tyskland. Så det är ju lite logistik att hålla reda på.

Hur många titlar har ni i lager och vilket spann i antal per titel?
– Titlarna varierar under året efter säsong och nya titlar har såklart ett högre antal i lager, men just nu ca 180 titlar och mellan 50 och 1 500 exemplar per titel. Av dessa böcker är ca 50 procent på svenska, resterande är på engelska, danska, franska och tyska.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL