Romantik, deckare och en bok om potatis trendar i julbokhandeln

Kokboken "Potatis" av Stefan Ekengren är redan en julsäljare. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Romantik, deckare, årets Nobelpristagare och potatis lockar julklappsköparna. Just nu toppar de inköpen från bokhandeln.

Nätbokhandeln Adlibris försäljning under kampanjveckan Black Week ger en god fingervisning om vilka boktitlar som ligger under granen på julafton.

I topp finns höstens två efterlängtade deckare Spindeln av Lars Kepler och Millennium-seriens sjunde del ”Havsörnens skrik” av Karin Smirnoff. Även kokböckerna ”Happy Food: Samlade recept & råd” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart och den något oväntade Potatis av Stefan Ekengren har sålt bra.

– Det är roligt och lite oväntat att en bok om enbart potatis är så populär. Boken är verkligen en kärleksförklaring till potatisen som ju är ett livsmedel som många tillagar och har en relation till, säger Kamilla Brantskog, kategoriansvarig på Adlibris.

Unga läser romantik

En genre som vuxit kraftigt i Sverige under hela året är romantik, vilket sägs vara en följd av Tiktoks hashtagg ”Booktok”, där böcker rekommenderas. Det har fått många unga att strömma till bokhandeln.

– Det kommer så mycket unga läsare till våra butiker. De har sett rekommendationer på Tiktok och vill köpa böcker. Det är superkul, och vi gör allt vi kan för att hänga med i vilka böcker som trendar eller är virala för tillfället, säger Patrik Övreby som är inköp- och sortimentchef på Akademibokhandeln.

– Många böcker är på engelska, men det visar att unga läser mer på engelska i dag, säger han.

Colleen Hoover är en av de författare som har fått mycket uppmärksamhet. Hennes romantiska romaner tilltalar många unga vuxna. På Adlibris engelska tio-i-topplista upptar Hoover sex av tio platser.

– Vi ser att det är många unga som kommer in våra butiker och köper hennes böcker, säger Kamilla Brantskog, från Adlibris, och tillägger att även genren manga har vuxit det här året, också med hjälp av sociala medier och då framför allt Tiktok.

Nobelpristagaren

Intresset för årets Nobelpristagare är alltid stort, enligt bokhandeln.

– Men särskilt för Annie Ernaux, säger Patrik Övreby som tror att hennes roman ”Åren” blir årets julklapp.

– Vår upplevelse är att just nu är våra kunder väldigt intresserade av Annie Ernaux, så jag tror det.

Kamilla Brantskog på Adlibris tror fortsatt på att ”Spindeln” av Lars Kepler blir årets julbok.

Text: Emma Gate/TT

Fakta: Tio i topp på Adlibris

”Spindeln” av Lars Kepler

”Happy food: Samlade recept & råd” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

”Havsörnens skrik” av Karin Smirnoff

”De första tolv” av Denise Rudberg

”Det slutar med oss” av Colleen Hoover

”Potatis” av Stefan Ekengren

”Jul med Musse & Helium. I väntan på tomten” av Camilla Brinck

”Gäddbibeln” av Tobias Fränstam

”Saker som (nästan) ingen vet” av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer

”Sex substanser som förändrar ditt liv” av David JP Phillips

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,