Humoristisk läsebok säljer stort i julhandeln

Medan julhandeln som helhet väntas gå ner kan bokbranschen gynnas i jakten på mindre dyra julklappar. Arkivbild: IGOR SINKOV.

Katarina Kuicks läsebok ”Läs”, Andrev Waldens ”Jävla karlar” och psykologiböcker om mental hälsa. Det är titlar som säljer stort i årets julhandel, både i den fysiska bokhandeln och på nätet.

”En gris vid en spis, en mås kokar sås”. Katarina Kuicks humoristiska bilderbok ”Läs – boken för dig som vill börja läsa” hjälper småbarn att knäcka läskoden. I en tid då både barn och unga läser mindre och sämre har den också blivit en julsäljare hos nätbokhandeln Adlibris.

– Den har sålt väldigt bra egentligen hela hösten, men under de senaste veckorna jättefint. Jag vet inte om det också beror på att man är orolig och vill stödja barnens läsning, säger Taru Raita, kategorichef på Adlibris.

I Akademibokhandelns fysiska butiker är det i stället barnböcker av Sven Nordqvist, Jan Lööf och Astrid Lindgren som ligger i topp.

– Mer klassiskt än så kan det knappast bli, säger Isabel Rodrigo, kategorichef på Bokusgruppen där Akademibokhandeln ingår.

Katarina Kuick hjälper barn att knäcka läskoden tillsammans med illustratörerna Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson. Pressbild.

”Vitsippor och pissråttor”

Även fackböcker för barn som ”Saker som nästan ingen vet” av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer, liksom ”Titta in i kroppen” av Katie Dynes, lockar klappköpare. Bland kapitelböckerna väljer många Oscar Kroon och Hanna Klinthages Augustvinnare ”Vitsippor och pissråttor” om en lillebror som gör precis allt han kan för att hjälpa sin storebror som blir mobbad.

Bokbranschen jublar även över årets skönlitterära Augustvinnare, Andrev Waldens självbiografiska pappaskildring ”Jävla karlar”. Den sålde bra redan innan, men fick en extra skjuts av prisstatyetten. Jonas Hassen Khemiris ”Systrarna” och Sigge Eklunds ”Gruppen” är också populära val. Romanerna av årets Nobelpristagare Jon Fosse säljer visserligen men ligger än så länge inte i topp.

Bland fackböckerna är Lars Lerins nya akvarellbok ”Lofoten” en storsäljare liksom Charlotte Kallas självbiografi ”Skam den som ger sig”. I den fysiska bokhandeln är även Per Svenssons Augustvinnande biografi, ”Zorn – ett liv, en tid” ett populärt val.

Mental hälsa

Böcker om mental hälsa, däribland ”Handbok för högkänsliga” av Åsa Vikman samt ”Det ska inte vara krångligt att må bättre” av psykologen Henrik Wiman, kommer också att delas ut av tomten.

– Det är en tydlig trend som vi sett på Bokus en tid, och som ser ut att hålla i sig även i julklappstider, berättar Isabel Rodrigo.

Text: ERIKA JOSEFSSON/TT

Heta jultitlar

Jävla karlar

Jävla karlar

Lofoten

Lofoten

Vitsippor och pissråttor

Vitsippor och pissråttor

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-09-15
  • ISBN: 9789129743043
Systrarna

Systrarna

Fakta: Julhandeln

Gynnas bokförsäljningen inför en jul i ekonomiskt ansträngda tider? Undersökningar gjorda av Prisjakt och Kantar tyder på att det, skriver Svensk Bokhandel. I fjol visade däremot visade branschstatistiken på en tydlig nedgång för bokbranschen under det fjärde kvartalet. Nätbokhandeln och bokklubbarna tappade 8,4 procent och fysisk bokhandel 2,6 procent.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,