Författare kritiserar litterär kanon

Camilla Läckberg är en av författarna som skrivit under uppropet. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Det finns flera anledningar till att det vore ”förödande för litteraturen och det fria ordet” med en statlig litterär kanon, skriver en lång rad svenska författare och kulturpersonligheter i ett upprop som Expressen publicerat.

Kritiken som lyfts är bland annat att det skulle utarma bredden och djupet inom litteraturen, och att en kanon konstant ändras och är levande.

”Att styra över litteraturen är att styra över människors tankar och liv och hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle”, skriver artikelförfattarna.

Enligt Tidöavtalet har de tre regeringspartierna kommit överens med Sverigedemokraterna om att en svensk kulturkanon ska tas fram av fristående expertkommittéer. Hur denna kanon ska användas framgår dock inte.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,