fbpx

Författarförbundet startar upprop för att rädda biblioteken

Läsande pojke på bibliotek. Foto: iStock.

Den 9 februari 2019 publicerades ett debattinlägg i DN Debatt där representanter för Sveriges Författarförbund och nio författare manar till ett upphörande av biblioteksdöden.

Regeringen och politiker måste ta sitt ansvar så att biblioteksdöden upphör, skriver nio författare och företrädare för Sveriges Författarförbund i DN Debatt. Artikeln är underskriven av Grethe Rottböll, Per Wirtén, Madeleine Hjort, Erik Andersson, Majgull Axelsson, Henrik Berggren, Sara Bergmark Elfgren, Sigrid Combüchen, Jan Guillou, Ola Larsmo, Jila Mossaed och Klas Östergren.

I debattartikeln lyfter de bland annat behovet av att folkbiblioteken rustas upp och att skolbiblioteken får tydligare regelverk. Utvecklingen går åt fel håll, konstaterar de, trots att bibliotek spelar en så viktig roll i samhället och för demokratin.

ANNONS

De uppmanar den nya regeringen att göra bibliotekens framtid till en kulturpolitisk huvudfråga. ”Biblioteksdöden måste upphöra, folkbiblioteken rustas upp, det digitala nationalbiblioteket förverkligas och skolbiblioteken ges ett tydligt regelverk så att kommunerna inte kan smita från sitt ansvar.”

Samtidigt uppmanar de landets kommun­politiker att ”uppgradera bibliotekens betydelse för den lokala demokratin, läs- och litteraturfrämjandet, integrationen och kunskapsutvecklingen så att de kan delta som levande knutpunkter i det lokala, nationella och globala”.

Slutligen uppmanar de också alla invånare att slå vakt om biblioteken. För varje nedlagt bibliotek måste det öppnas minst ett nytt, skriver de.

I samband med uppropet har Författarförbundet startat en namninsamling, Rädda biblioteken!, som alla kan skriva på.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny