ANNONS

Författarförbundet startar upprop för att rädda biblioteken

Läsande pojke på bibliotek. Foto: iStock.

Den 9 februari 2019 publicerades ett debattinlägg i DN Debatt där representanter för Sveriges Författarförbund och nio författare manar till ett upphörande av biblioteksdöden.

Regeringen och politiker måste ta sitt ansvar så att biblioteksdöden upphör, skriver nio författare och företrädare för Sveriges Författarförbund i DN Debatt. Artikeln är underskriven av Grethe Rottböll, Per Wirtén, Madeleine Hjort, Erik Andersson, Majgull Axelsson, Henrik Berggren, Sara Bergmark Elfgren, Sigrid Combüchen, Jan Guillou, Ola Larsmo, Jila Mossaed och Klas Östergren.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

I debattartikeln lyfter de bland annat behovet av att folkbiblioteken rustas upp och att skolbiblioteken får tydligare regelverk. Utvecklingen går åt fel håll, konstaterar de, trots att bibliotek spelar en så viktig roll i samhället och för demokratin.

De uppmanar den nya regeringen att göra bibliotekens framtid till en kulturpolitisk huvudfråga. ”Biblioteksdöden måste upphöra, folkbiblioteken rustas upp, det digitala nationalbiblioteket förverkligas och skolbiblioteken ges ett tydligt regelverk så att kommunerna inte kan smita från sitt ansvar.”

Samtidigt uppmanar de landets kommun­politiker att ”uppgradera bibliotekens betydelse för den lokala demokratin, läs- och litteraturfrämjandet, integrationen och kunskapsutvecklingen så att de kan delta som levande knutpunkter i det lokala, nationella och globala”.

Slutligen uppmanar de också alla invånare att slå vakt om biblioteken. För varje nedlagt bibliotek måste det öppnas minst ett nytt, skriver de.

I samband med uppropet har Författarförbundet startat en namninsamling, Rädda biblioteken!, som alla kan skriva på.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se