Författarförbundet startar upprop för att rädda biblioteken

Läsande pojke på bibliotek. Foto: iStock.

Den 9 februari 2019 publicerades ett debattinlägg i DN Debatt där representanter för Sveriges Författarförbund och nio författare manar till ett upphörande av biblioteksdöden.

Regeringen och politiker måste ta sitt ansvar så att biblioteksdöden upphör, skriver nio författare och företrädare för Sveriges Författarförbund i DN Debatt. Artikeln är underskriven av Grethe Rottböll, Per Wirtén, Madeleine Hjort, Erik Andersson, Majgull Axelsson, Henrik Berggren, Sara Bergmark Elfgren, Sigrid Combüchen, Jan Guillou, Ola Larsmo, Jila Mossaed och Klas Östergren.

I debattartikeln lyfter de bland annat behovet av att folkbiblioteken rustas upp och att skolbiblioteken får tydligare regelverk. Utvecklingen går åt fel håll, konstaterar de, trots att bibliotek spelar en så viktig roll i samhället och för demokratin.

De uppmanar den nya regeringen att göra bibliotekens framtid till en kulturpolitisk huvudfråga. ”Biblioteksdöden måste upphöra, folkbiblioteken rustas upp, det digitala nationalbiblioteket förverkligas och skolbiblioteken ges ett tydligt regelverk så att kommunerna inte kan smita från sitt ansvar.”

Samtidigt uppmanar de landets kommun­politiker att ”uppgradera bibliotekens betydelse för den lokala demokratin, läs- och litteraturfrämjandet, integrationen och kunskapsutvecklingen så att de kan delta som levande knutpunkter i det lokala, nationella och globala”.

Slutligen uppmanar de också alla invånare att slå vakt om biblioteken. För varje nedlagt bibliotek måste det öppnas minst ett nytt, skriver de.

I samband med uppropet har Författarförbundet startat en namninsamling, Rädda biblioteken!, som alla kan skriva på.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.