Författare i upprop mot skövlingen av svensk naturskog

Den svenska naturskogen måste bevaras för klimatets och den biologiska mångfaldens skull, skriver en grupp bokskapare i ett upprop. Foto: Istock

Författare och illustratörer går samman i ett upprop för att bevara svensk naturskog och uppmana skogsbolag och pappersbransch att följa FSC-certifieringen.

I en text publicerad av Expressen idag den 15 mars 2021 skriver en grupp författare och illustratörer om naturskogens krisartade och oskyddade situation i Sverige och hur skogsindustrin bidrar till stora utsläpp av kol genom att skövla gamla skogar.

Texten är undertecknad av bland andra Susanna Alakoski, Sara Bergmark Elfgren, Grethe Rottböll, Emma Virke och Thomas Tidholm. De lyfter FSC-certifieringen (Forest stewardship council) som används i Sverige som garanti för ett hållbart skogsbruk, och skriver att FSC-certifierade svenska skogsbolag i många dokumenterade fall har frångått reglerna och avverkat gamla skogar utan att det har blivit några konsekvenser.   

”Att det i dag inte är möjligt att köpa en bok som är tryckt på svenskt FSC-märkt papper och vara säker på att pappersmassan inte kommer från skyddsvärd skog är skandal!” skriver artikelförfattarna i uppropet.

”Vi vill inte tvingas vara medlöpare till en skogshantering där skyddsvärd naturskog skövlas. Så länge FSC-märkningen är tandlös och uppföljningen otillräcklig saknar vi möjlighet att göra klimatmedvetna val.” 

I uppropet kräver författarna att regering och riksdag, Skogsstyrelsen, FSC, skogsbolag samt trä- och pappersbranschen infriar sina löften och tar sitt fulla ansvar för att ge värdefulla naturskogar ett formellt skydd och att FSC-märkningens regler skärps och efterlevs.

Läs hela uppropet här.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL