Den svenska naturskogen måste bevaras för klimatets och den biologiska mångfaldens skull, skriver en grupp bokskapare i ett upprop. Foto: Istock

Författare i upprop mot skövlingen av svensk naturskog

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författare och illustratörer går samman i ett upprop för att bevara svensk naturskog och uppmana skogsbolag och pappersbransch att följa FSC-certifieringen.

I en text publicerad av Expressen idag den 15 mars 2021 skriver en grupp författare och illustratörer om naturskogens krisartade och oskyddade situation i Sverige och hur skogsindustrin bidrar till stora utsläpp av kol genom att skövla gamla skogar.

Texten är undertecknad av bland andra Susanna Alakoski, Sara Bergmark Elfgren, Grethe Rottböll, Emma Virke och Thomas Tidholm. De lyfter FSC-certifieringen (Forest stewardship council) som används i Sverige som garanti för ett hållbart skogsbruk, och skriver att FSC-certifierade svenska skogsbolag i många dokumenterade fall har frångått reglerna och avverkat gamla skogar utan att det har blivit några konsekvenser.   

”Att det i dag inte är möjligt att köpa en bok som är tryckt på svenskt FSC-märkt papper och vara säker på att pappersmassan inte kommer från skyddsvärd skog är skandal!” skriver artikelförfattarna i uppropet.

”Vi vill inte tvingas vara medlöpare till en skogshantering där skyddsvärd naturskog skövlas. Så länge FSC-märkningen är tandlös och uppföljningen otillräcklig saknar vi möjlighet att göra klimatmedvetna val.” 

I uppropet kräver författarna att regering och riksdag, Skogsstyrelsen, FSC, skogsbolag samt trä- och pappersbranschen infriar sina löften och tar sitt fulla ansvar för att ge värdefulla naturskogar ett formellt skydd och att FSC-märkningens regler skärps och efterlevs.

Läs hela uppropet här.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL