Annie Ernaux överraskad av Nobelpris-besked: ”Nej! Verkligen?”

Nobelpristagaren i litteratur Annie Ernaux fick beskedet av TT:s reporter. Arkivbild: Julie Sebadelha/AFP/TT.

Den franska författaren Annie Ernaux tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Hon fick beskedet av TT:
— Nej! Verkligen? Jag är väldigt förvånad, är du säker på att jag har fått det?

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm steg vid slaget klockan 13 ut i Börshuset i Stockholm och tillkännagav pristagarens namn – Annie Ernaux.

Men det visste inte den franska författaren om. Hon fick beskedet av TT:s reporter.

— Jag arbetade i morse och telefonen har ringt hela tiden men jag har inte svarat, säger hon och lägger till:

— Jag hör att det ringer hela tiden nu.

Kommer till Sverige?

En smått chockad Annie Ernaux vet ännu inte vad hon ska göra med pengarna eller om hon planerar att ta emot priset på plats i Sverige.

— Jag vet inte, jag har svårt att tro på det här fortfarande.

TT: Du sade förra året i en intervju med TT att du inte tycker att du förtjänar det litterära erkännandet som du har fått. Hur känns det nu?
— Jag måste konfrontera det nu, och skriva något om det kvinnliga och sociala perspektivet.

Annie Ernaux har svårt att välja vilka böcker som säger mest om hennes litterära universum, men de böcker som ligger närmast hennes hjärta är ändå ”Åren” och ”En flickas memoarer”.

— Där finns ett historiskt perspektiv, som både är intimt och universellt, och det handlar om den manliga dominans som präglade världen då och som fortfarande finns där, säger Annie Ernaux.

Ernaux har hyllats som pionjär för sitt sätt att smälta samman historia, sociologi och självbiografi — men när hon ska berätta om hur det började avbryter hon sig:

— Jag kan nog inte prata vidare. Det slutar inte ringa här, jag måste nog ringa min redaktör om det är okej? Tack!

82-åriga Annie Ernaux får priset ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”, som det heter i motiveringen från Svenska Akademien.

Norstedts firar Nobelpriset 2022
Glada miner på Norstedt över årets Nobelpristagare. Lisa Lindberg, till höger, utbringar en skål. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Annie Ernauxs svenska förlag Norstedts har gett ut författaren sedan 2020.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Lisa Lindberg, förläggare för Ernaux böcker.

Lindberg beskriver henne som en stark feministisk röst.

– Jag tycker att hon har en helt unik fransk röst om att komma från en klass och byta miljö. Hon är en stark feministisk röst”.

Ernauxs nästa bok, Sinnenas tid, är tänkt att komma ut nästa år.

– Men den kanske kommer att tidigareläggas nu, säger Lindberg.

Annie Ernaux föddes 1940 och debuterade som författare 1974.

– Men det var först med sin fjärde bok, ”La Place”, 1983 som hon fick sitt litterära genombrott, säger akademiledamoten Anders Olsson på en pressträff efter tillkännagivandet.

Sanningssökande

Boken, som har titeln ”Min far” på svenska, är en kortroman om en dotter vars relation till sin far förändras när hon gör en klassresa.

”Min far” bygger på Ernauxs egna erfarenheter och hon har lyfts fram som en företrädare för så kallad autofiktion, men det är ingenting som Akademien vill lyfta fram.

Annie Ernaux har varit en aktuell författare i många år, konstaterar Anders Olsson.

– Vi har haft väldigt intensiva diskussioner om henne. Hon har varit aktuell genom sina böcker under många år. Det är inte konstigt, det är ett författarskap som lästs mycket, inte bara i Sverige, säger han till TT.

TT: Ni vill inte placera henne i autofiktionen, var skulle du hellre placera henne genremässigt?
– Jag skulle säga så här, hon har själv tagit avstånd från begreppet fiktion. Det skulle bryta mot hennes egna intentioner som författare. Hon säger på ett ställe att hon vill riva sönder fiktionens slöjor genom sitt sätt att skriva. Hon arbetar mer, som hon säger, som en etnolog, säger Anders Olsson.

Text: Elin Swedenmark/TT, Mikael Forsell/TT

Fakta: Fem verk av Annie Ernaux

Åren

”Åren” är en vindlande kollektiv berättelse om tiden mellan 1941 till 2006. Det handlar om Ernauxs uppväxt i arbetarklass i Normandie, men hon formulerar också ett slags kollektivt minne från efterkrigstidens Europa, i en samtidigt subjektiv och opersonlig stil. Hon berör bland annat den katolska prydhetens kollaps, abort och kvinnans frigörelse. ”Ett av fransk litteraturs stora mästerverk” ansåg den franske författaren Édouard Louis.

Min far

Här närmar sig Annie Ernaux sin fader — en outbildad och hårt arbetande man som hade svårt att uttrycka sina känslor. Det handlar om den skam han bar med sig från barndomens fattigdom. Pappa och dotter hade uppslitande bråk men han ville samtidigt att Annie Ernaux skulle få det bättre än han och var stolt över att hon kom att träda in i den värld som samtidigt såg ner på honom.

Omständigheter

23-år gammal blir Annie Ernaux gravid, och inser att det kommer att brännmärka hela hennes familj. Hon beslutar sig för att göra abort och boken handlar om det traumat. Ernaux tvingas att utföra den på egen hand, eftersom abort var olagligt då. Det gör också att hon hamnar på akuten, nära att dö. Boken har nyligen filmatiserats, och filmen tilldelades Guldlejonet i Venedig 2021. 60 år efter händelsen berättar Ernaux osentimentalt om ett ämne med brännande aktualitet.

En flickas memoarer

Ernaux återvänder till sommaren 1958 då hon var kolloledare i Normandie, äntligen fri och hemifrån, och upplever sitt första sexuella möte med en man. Akten är kort och brutal men beskrivs ändå inte som helt igenom obehaglig. Det är när hon förstår vilket rykte händelsen givit henne på kolonin som hon tappar självförtroendet. Samtidigt börjar hon också formulera sina erfarenheter. I någon mening började hennes författarskap där.

Kvinnan

När Annie Ernauxs mamma dör i Alzheimers sjukdom gör hon en tidsresa bakåt för att skildra den som modern var före demensen, oberoende av sin dotter. Men boken är också en uppgörelse med en mamma som uppfattade sin unga studiebegåvade dotter som en klassfiende. Liksom i boken om pappan, ”Min far”, sätter Ernaux ord på sina föräldrars liv.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Några böcker på svenska av Annie Ernaux

En flickas memoarer

En flickas memoarer

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-10
  • ISBN: 9789113112275
Åren

Åren

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-04
  • ISBN: 9789113099392
Min far & Kvinnan

Min far & Kvinnan

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-04
  • ISBN: 9789113103556
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,