Ny bok om Lars Vilks verk och eftermäle ett år efter dödsolyckan

I boken Konsten är vi diskuterar konstkritikern och journalisten Mårten Arndtzén konstnären Lars Vilks och hur museichefer, curatorer och kritiker ska ta sig an hans centrala verk Profeten M. som rondellhund.

Hur ska vi förstå rondellhunden och uppståndelsen kring den? Och vad innebär det att Moderna museet har valt att inte ta emot den i sina samlingar? Boken släpps den 3 oktober, på dagen ett år efter det att Lars Vilks omkom i en trafikolycka.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

— Vad rondellhunden säger om yttrandefrihetens villkor är en fråga som diskuterats en hel del under de femton år den funnits med oss. Men försvaret för Vilks rätt att teckna vad han vill, hur han vill, har oftast stannat vid det. Och principiellt är det såklart riktigt att yttrandefriheten inte ska vara villkorad av det enskilda yttrandets innehåll eller utförande. Det är ju själva poängen. Men det har också inneburit att diskussionen om rondellhunden i sig i hög grad överlåtits till dem som hatar den. Om inte annat än för de höga insatsernas skull förtjänade rondellhunden, trots allt, att tas på allvar. Med tiden har jag förstått att ett sådant allvar kräver att man också försöker förstå och diskutera verket utifrån dess egna premisser, säger Mårten Arndtzén.

Lars Vilks rondellhund har varit mer närvarande i den offentliga debatten än kanske något annat verk i modern tid. Verket ställer frågor om yttrandefrihet, islam, religionens roll i samhället, intolerans, mångkultur – och inte minst: Vad är konst? Vad är konstnärlig kvalitet och frihet? Det är ett konstverk vi alla ingår i – men som konstvärlden gjort sitt bästa för att stänga ute.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Inte minst syns detta i Moderna museets ovilja att ta emot Vilks rondellhundsteckning efter hans bortgång. Arndtzén diskuterar Moderna museets relation till den öppna, processinriktade konsten – som på 60-talet gav museet dess internationella renommé. Med avvisandet av rondellhunden har museet valt en ny väg.

Torsdagen den 6/10 deltar Mårten Arndtzén, tillsammans med Moderna museets intendent Fredrik Liew kulturskribenten och författaren Torbjörn Elensky i ett samtal om boken på Kulturhusets fackboksscen. 

Om boken

Konsten är vi

Konsten är vi

  • Förlag: Fri Tanke
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-10-03
  • ISBN: 9789189526525
Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.