Fri Tankes författare Svante Pääbo får året Nobelpris i fysiologi eller medicin

2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

— Vi är förstås mycket stolta över att vår författare Svante Pääbo idag tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin, det betyder mycket för ett vetenskapsförlag som Fri Tanke att en av våra författare premieras på det sättet. Stort grattis till Svante Pääbo!, säger Christer Sturmark, VD Fri Tanke och Svante Pääbos förläggare.

“Genom banbrytande forskning åstadkom Svante Pääbo vad ingen trodde var möjligt: kartläggning av arvsmassan från Neandertalare, en utdöd släkting till nu levande människor. Han gjorde även den sensationella upptäckten av en tidigare okänd hominin, Denisova. […] Pääbos banbrytande upptäckter har skapat ett helt nytt forskningsfält, paleogenomik. Hans kartläggning av arvsmassa från utdöda Neandertalare och Denisova har gett oss helt nya förutsättningar för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss alla unikt mänskliga”, skriver Nobelkommitén i ett pressmeddelande. 

Med Svante Pääbos forskning har historien om människans ursprung tecknats om från grunden. I den internationellt uppmärksammade boken Neandertalmänniskan (2014) tar Pääbo med läsaren på en spännande resa på jakt efter urgammalt DNA.

Det börjar med undersökningar av fornegyptiska mumier i Uppsala och leder till ett internationellt forskningsprojekt där Pääbos forskargrupp lyckas rekonstruera neandertalarnas arvsmassa. Resultatet visar att neandertalarna, innan de dog ut för ungefär 30 000 år sedan, fick barn med våra förfäder.

Svante Pääbo berättar inte bara om sina fascinerande forskningsresultat utan skildrar även forskningens mänskliga dimensioner – hur samarbete och konkurrens kan leda till nya insikter men också till felsteg och motgångar.

Svante Pääbo är biolog och evolutionsgenetiker. Han doktorerade vid Uppsala universitet och har sedan 1997 varit chef för the Department of Genetics vid Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Leipzig, Tyskland. 1992 mottog han Deutsche Forschungsgemeinschafts Gottfried Wilhelm Leibniz-pris, vilket är den högsta utmärkelsen som delas ut inom tysk forskning. 2008 tilldelades han den tyska orden Pour le mérite och 2009 Grosses Bundesverdienstkreuz mit Stern. 2007 utsågs Pääbo till en av de mest inflytelserika personerna i världen av tidskriften TIME.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL