Litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah lämnar över sin ordbok till museets intendent Ulf Larsson under överinseende av museichefen Erika Lanner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Gurnah donerade ordbok till Nobelprismuseet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett viktigt arbetsredskap, en välanvänd ordbok, blev Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs gåva till Nobelprismuseet i Stockholm under hans besök där.

Den engelska ordboken (Oxford Dictionary) med anteckningar har legat på Gurnahs skrivbord och använts i decennier.

”Vi ber alltid Nobelpristagare som besöker oss att ta med sig ett föremål som betytt något särskilt för dem – föremålen ger liv och gestaltning åt pristagarnas berättelser”, säger Erika Lanner, chef för Nobelprismuseet, i ett pressmeddelande.

Bland museets växande samlingar som donerats av pristagare finns sedan tidigare ett handskrivet manuskript från Albert Einstein och den sjal som Malala Yousafzai bar när hon höll tal till FN:s generalförsamling.

Normalt ges gåvan i samband med Nobelveckan. Men på grund av pandemin mottog Gurnah sitt pris i London i fjol, och besöker först nu Sverige och Stockholm.

Förutom gåvan i form av en ordbok signerade Gurnah också en stol till museets bistro.

Under fredagen ska Abdulrazak Gurnah delta i ett samtal från Nobelprismuseets scen. Samtalet med Nobelprismuseets Carin Klaesson ska handla om exil, främlingskap och identitet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättläsa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska. Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk eller Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström?xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …