Gurnah donerade ordbok till Nobelprismuseet

Litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah lämnar över sin ordbok till museets intendent Ulf Larsson under överinseende av museichefen Erika Lanner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett viktigt arbetsredskap, en välanvänd ordbok, blev Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs gåva till Nobelprismuseet i Stockholm under hans besök där.

Den engelska ordboken (Oxford Dictionary) med anteckningar har legat på Gurnahs skrivbord och använts i decennier.

”Vi ber alltid Nobelpristagare som besöker oss att ta med sig ett föremål som betytt något särskilt för dem – föremålen ger liv och gestaltning åt pristagarnas berättelser”, säger Erika Lanner, chef för Nobelprismuseet, i ett pressmeddelande.

Bland museets växande samlingar som donerats av pristagare finns sedan tidigare ett handskrivet manuskript från Albert Einstein och den sjal som Malala Yousafzai bar när hon höll tal till FN:s generalförsamling.

Normalt ges gåvan i samband med Nobelveckan. Men på grund av pandemin mottog Gurnah sitt pris i London i fjol, och besöker först nu Sverige och Stockholm.

Förutom gåvan i form av en ordbok signerade Gurnah också en stol till museets bistro.

Under fredagen ska Abdulrazak Gurnah delta i ett samtal från Nobelprismuseets scen. Samtalet med Nobelprismuseets Carin Klaesson ska handla om exil, främlingskap och identitet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,