Inget Nobelgrattis från Boris Johnson till Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah beskriver den brittiska monarkin som något av en såpopera, men vill inte vara fördömande. Arkivbild: Kirsty Wigglesworth/AP.

Årets Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah har blivit gratulerad av presidenten i Tanzania men inte av någon i den brittiska regeringen.
Jag har inte hört något från någon av dem, berättar han.

Svenska Akademiens presskonferens med Gurnah är digital, tekniken fungerar inte helt smärtfritt och frågorna är betydligt färre än vad de brukar vara på Nobelpristagares presskonferenser i Börshuset i Gamla stan. Dagen före har Gurnah tagit emot diplom och Nobelmedalj på det svenska residenset i London under en eftermiddag som han beskriver som ljuvlig.

– Det var underbart, en väldigt trevlig ceremoni med en liten grupp människor: min familj, mina barn, deras partners och några vänner, min förläggare, min agent. Jag kände alla som var där och tyckte om alla. Det var mycket bra och medaljen är vacker. Ambassadören och hennes medarbetare var väldigt välkomnande.

Inte ett ord

Sedan tillkännagivandet i oktober har han inte haft ro att skriva ett ord, berättar han, men uttrycker heller ingen oro för att skrivpausen ska bli för lång. Trots alla gratulationer har han inte hört ett ord från regeringen i det land där han bott sedan 1967.

TT: Är du förvånad?
– Nej, egentligen inte. En stor del av responsen har handlat om att fira att priset gått till en afrikansk författare, det är möjligt att det kan vara en förklaring – att de inte ser den här författaren som någon som de är skyldiga att gratulera. Men jag är lycklig över att kunna säga att jag har blivit gratulerad av Tanzanias president.

Blir allvarlig

Årets Nobelpristagare kom till England som flykting från Zanzibar och Tanzania. Emigration och kolonialismens återverkningar är viktiga teman i hans romankonst. Tillfrågad om hur han ser på den brittiska respektive franska regeringens sätt att hantera de tusentals flyktingar som försöker korsa den brittiska kanalen på livsfarliga sätt blir han allvarlig. De britter som möter flyktingarna på stranden i Dover verkar bry sig mycket mer än regeringarna, konstaterar han.

– Det finns något ganska omänskligt i de här två regeringarnas svar, i synnerhet den brittiska regeringens som jag vet lite mer om än den franska regeringen.

– Det är som om de inte har någon erfarenhet av flyktingar, som om det här inte har hänt tidigare, när Europa under de senaste 70 åren har haft erfarenheter av våg efter våg av flyktingar som visat sig ge avgörande bidrag till samhället.

Text: Erika Josefsson/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL