Abdulrazak Gurnah, Nobelpristagare i litteratur 2021. Foto: Mark Pringle

Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah kommer till Stockholm i april 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Abdulrazak Gurnah, mottagare av Nobelpriset i litteratur 2021, besöker Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 27 april 2022.

– Det är med glädje och stolthet jag hälsar Abdulrazak Gurnah varmt välkommen till Internationell författarscen. Ja, jag är så lycklig över att nobelpristagaren vill möta sina läsare i vårt allkonsthus, säger Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för Litteraturscenen på Kulturhuset Stadsteatern.


ANNONS


Den 27 april klockan 18.00 framträder Abdulrazak Gurnah på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen i ett samtal med Hans Olav Brenner, norsk kulturjournalist, prisbelönad programledare på NRK och skådespelare. Brenner har på Internationell författarscen tidigare samtalat med författare som Joyce Carol Oates, Paul Auster och Margaret Atwood. 

Abdulrazak Gurnah var vid tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur en relativt okänd författare i Sverige. Han har beskrivits som en av vår tids mest betydelsefulla postkoloniala författare och återkommer i sitt författarskap till teman om identitet, främlingskap, migration och det koloniala arvet.

Gurnah överrumplades när beskedet från Svenska Akademien nådde honom och sa i sin första kommentar till Reuters: ”Jag är väldigt, väldigt överraskad – en aning chockad. Det är som ett ryck, din kropp skakar till en aning. Det är underbart, både för mig personligen och för de teman och idéer som återfinns i mina verk.”

Hans senaste roman Afterlives (Efterliv, övers. Helena Hansson) publicerades 2020 och tar vid där Paradise slutar. På svenska återfinns även romanen The Last Gift (2011) med titeln Den sista gåvan (2014, övers. Helena Hansson).

ANNONS

Biljetterna till Internationell författarscen med Abdulrazak Gurnah släpps den 12 januari.

Om Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah är född på ön Zanzibar 1948 men bor sedan 1967 i England. Fram till sin pensionering har han varit verksam som professor i litteratur vid University of Kent i Canterbury, med fokus på postkoloniala författarskap. Abdulrazak Gurnah debuterade 1987 med romanen Memory of Departure och fick sitt stora genombrott 1994 med den Bookerprisnominerade romanen Paradise (Paradiset, övers. Helena Hansson).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.