1 500 författare och litterära upphovspersoner får ca 20 000 kr i krisstöd

Så här glada blir de författare som får besked om stipendium den närmsta tiden. Foto: iStock.

Sveriges Författarfond har bestämt hur de ska hantera de 30 Mkr extra i krisstöd som regeringen avsatt. Runt 1 500 författare och litterära upphovspersoner som tidigare fått beviljat extra arbetsstipendier kommer att få ca 20 000 kr i extra krisstöd.

Författarfonden har tilldelats 30 miljoner kronor ur ett nytt statligt krispaket för kulturen, för snabbast möjliga fördelning av stipendier till författare och andra litterära upphovsmän med anledning av de ekonomiska konsekvenser covid-19 medfört.

Nu har Författarfonden bestämt hur pengarna ska fördelas. Man valde att fördela genom tilläggsbeslut till ca 1 500 mottagare, baserat på tidigare stipendiebeslut våren 2020 till hösten 2021:

”Ett belopp på ca 20 000 kr per mottagare fördelas till de författare och andra litterära upphovsmän som erhållit minst ett stipendium i någon av de sju omgångar där anslagna extra-medel utgjort del av stipendieutbudet”, skriver Författarfonden.

Ett viktigt skäl för ett tilläggsbeslut på detta sätt är tidsaspekten – det
nya krisstödet behöver ut skyndsamt. En ny utlysning skulle kräva en omfattande administration och skulle den samordnas med de utlysningar som redan påbörjas skulle beredningen inte kunna avslutas förrän i maj och pengarna inte nå mottagarna förrän i juni.

Nu kommer det att gå snabbare. Förhoppningen är att utbetalningarna ska kunna ske redan under mars månad.

”Vi kommer inom den närmaste tiden att per e-post meddela beslutet till samtliga mottagare och kontrollera kontouppgifter inför utbetalningen. Du behöver alltså själv inte ta kontakt med oss på nytt”, skriver Författarfonden på sin hemsida.

Däremot gäller som vanligt att mottagare av stipendier måste uppfylla vissa krav. Som att stipendierna inte får tilldelas den vars huvudsakliga sysselsättning är studier. Författarfonden får heller inte bevilja dessa stipendier till den som har skatte- och/eller avgiftsskulder som överlämnats till Kronofogdemyndigheten. Inte heller till den som är i likvidation eller försatt i konkurs.

Undantag görs även för innehavare/mottagare av vissa andra stipendier m.m. under tidsperioden – exempelvis 2022 års innehavare av särskild biblioteksersättning samt fem- och treårigt arbetsstipendium ur biblioteksersättningen som alltså inte är berättigade till detta extra stipendium.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,