Feministiska galan Årets Selma blir digital även 2022

Bianca Kronlöf är utsedd till Årets Selma: Årets Röst 2022. Foto: Thron Ullberg

Den 8 mars 2022 är det dags igen för den feministiska galan Året Selma, arrangerad av Bonnierförlagen genom SelmaStories.

På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2022 arrangerar SelmaStories för femte året i rad den feministiska galan Årets Selma. Även i år kommer galan att vara helt digital, och det blir en hel dag i feminismens tecken, live i SelmaStories Instagram stories. På kvinnodagen från klockan tolv kan den bokintresserade möta såväl internationella som svenska författare inne på SelmaStories Instagram.

Under åtta timmar, med start var tjugonde minut, blir det ett författarmaraton i form av samtal med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer under ledning av moderatorerna Marie Lok Björk, Johanna Stenius och Mattias Timander. Dessa presenterar böcker ur en rad olika genrer och bokdiskussionerna varvas med uppläsningar av författarna själva. De medverkande har alla skrivit om ämnen som berör feminism och jämställdhet.

Under Årets Selma delas också priset ”Årets Selma” ut. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället.

I år delas priset ut i två kategorier:

Årets Selma – Går till det ideella nätverket Yalla Trappan som jobbar med att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som saknar utbildning och står långt ifrån arbetsmarknaden. Genom att ta tillvara kvinnornas kunskaper och sälja deras produkter och tjänster har Yalla Trappan genom åren skapat otaliga arbetstillfällen. De samverkar även med offentlig sektor för att öka förutsättningarna för kvinnor som tidigare haft svårt att ta sig in i arbetslivet.

Motivering: ”Med entusiasm och beslutsamhet har Yalla Trappan under många år hjälpt dem som haft svårast att nå arbetsmarknaden. Utlandsfödda kvinnor med en liten eller ingen utbildning har funnit både en varm gemenskap och en tydlig väg till anställning. Genom konkreta insatser har de stärkt kvinnornas position i samhället och tillsammans skapat en kooperativ kvinnokraft som gjort stor skillnad för många.”

Årets Selma: Årets röst – Går till skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf som 2021 fick stor uppmärksamhet för det brev hon läste högt, riktat till komikerkollegan Soran Ismail, på sitt Instagramkonto. Med boken Brev till mannen breddade hon sedan samtalet och uppmuntrade till diskussion kring hur vi ser på och möter varandra mellan könen.

Motivering: ”Till en autentisk röst med många klangbottnar, som med skärpa, innerlighet och humor öppnat upp för ett friare och rakare samtal mellan könen. Genom sina brev har hon tagit bladet från munnen, krossat tystnadskulturen och startat en gryende folkrörelse för att förändra på djupet. Hon har en central plats i det feministiska samtalet och tvekar inte att gå före när det krävs. Till en okuvlig röst som inte låter sig tystas. Årets Selma i kategorin Årets Röst 2022 går till Bianca Kronlöf.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Medverkande gäster på Årets Selma-galan

Pernilla Ericson – aktuell med Släcka liv

Hana Al-Khamri – aktuell med Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia: om att vara kvinna och journalist i ett könssegregerat Saudiarabien

Jonas Sjöstedt & Jessica Nordh – aktuella med Allt kommer att bli bra

Malin Karim – aktuell med Jag är gud

Caroline Engvall – aktuell med Sorgebarn

Bianca Kronlöf – aktuell med Brev till mannen

Eva Franchell – aktuell med En människa kan mördas men inte idéer

Nadim Ghazale – aktuell med Från flykting till hela Sveriges polis

Kaly Halkawt – aktuell med Astera och basketskorna

Niko Erfani – aktuell med Varv

Niclas Christoffer – aktuell med Losing big or losing everything och Go big or go home

Melinda Jacobs – aktuell med Hon hette Esmeralda

Åsa Kalmér – aktuell med Naket

Stefan Krakowski – aktuell med Incel

Sara Vaughan – aktuell med Hennes rykte

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,