Romanus & Selling tar över det feministiska priset Årets Selma

Åsa Selling och Susanna Romanus. Foto: Caroline Andersson.

När priset Årets Selma delas ut för sjätte gången till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten är det bokförlaget Romanus & Selling som är avsändare.

– Vi är väldigt glada över att kunna fortsätta dela ut detta feministiska pris, uppkallat efter Selma Lagerlöf. I samband med att vi tog över tillsatte vi en ny jury som består av personer med stor kunskap och erfarenhet inom sina respektive områden. Det finns många som gör skillnad i samhället och förtjänar att uppmärksammas med Årets Selma, ett pris som väl stämmer in med vår feministiska fackboksutgivning, säger Susanna Romanus och Åsa Selling, grundare av Romanus & Selling, i ett pressmeddelande.

Jurymedlemmar för Årets Selma 2023:

  • Deqa Abukar, entreprenör och grundare av Bling – en rörelse för underrepresenterade entreprenörer. Hon är också initiativtagare till Womenisa, ett kvinnligt nätverk som har ett särskilt fokus på att stärka kvinnor i entreprenörskap och skapa samarbeten mellan kvinnor från
    olika delar av samhället.
  • Lotta Borg Skoglund är överläkare och grundare till SMART Psykiatri och docent i psykiatri vid Uppsala universitet. Hon har skrivit boken ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna och skapar nu Letterlife som är ett digitalt verktyg för jämlik psykisk hälsa utifrån hjärnforskning och hormoner.
  • Golnaz Hashemzadeh är civilekonom och författare. Hon är grundare av organisationen Inkludera, och har i 12 år arbetat med att stärka och skala upp organisationer som verkar mot olika former av utanförskap.
  • Susanna Romanus är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Åsa Selling är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Helena Westin har två karriärer, en som varumärkesbyggare och en som aktivist. Från att som aktivist ha varit med och tagit Priderörelsen till Sverige är hon idag styrelseproffs med uppdrag för SVT, Sveriges Kommunikationsbyråer, Identity Works och Insamlingsstiftelsen RFSL, till startupbolagen Fairlo, Briox och 2Heal.
  • Seher Yilmaz är organisationsutvecklare med ansvar för Sverigespegling på SVT. Hon har tidigare varit ordförande för Rättviseförmedlingen och skrivit boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism.

Fakta om priset Årets Selma

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av bokförlaget Romanus & Selling. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Årets Selma delas ut på kvinnodagen den 8 mars och består av en prissumma på 10 000 kronor samt ett diplom. Priset Årets Selma grundades 2018 av Bonnierförlagen och har sedan dess delats ut årligen. År 2023 tar bokförlaget Romanus & Selling över Årets Selma med en ny jury.

Romanus & Selling grundades 2019 av Susanna Romanus och Åsa Selling på Bonnierförlagen. Det är ett bokförlag med fokus på skönlitteratur – romaner och spänning, samt facklitteratur med feministisk inriktning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.