Lina Nordquist - författare, forskare och riksdagsledamot
Riksdagsledamoten Lina Nordquist har debuterat som romanförfattare och hennes agent har redan lyckats sälja boken till över tio länder. Foto: Pressbild/Romanus & Selling.

Riksdagsledamoten Lina Nordquists debutroman såld till flera länder

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lina Nordquist debuterade med historiska romanen Dit du går, följer jag. Berättelsen om torparliv i förra seklets Fattigsverige är redan såld till flera länder, bland annat Frankrike och Tyskland.

– Dit du går, följer jag är förvisso djupt rotad i den svenska upplevelsen men Lina Nordquists säregna röst och förmåga att med både värme och svärta skildra det svåra nybyggarlivet berör även utanför Sveriges gränser. I en tid där man på internationella marknader fokuserar alltmer på egna inhemska författare är intresset för Lina Nordquists debut en påminnelse om att det fortsatt finns ett stort sug efter drabbande berättelser från vår del av världen, säger Kaisa Palo, agent på Ahlander Agency i ett pressmeddelande.


ANNONS


Dit du går, följer jag av debutanten Lina Nordquist är en dramatisk släktberättelse om kärlek, vanmakt och galenskap. Romanen utkom den 18 augusti och rättigheterna har redan sålts till 11 utländska förlag, som många planerar ambitiösa utgivningar redan nästa år.

Enligt förlaget och agenten är det ”omsorgsfullt utmejslade personporträtt och en fängslande skildring av det brutala torparslitet i Hälsingland i början av 1900-talet” som har fått de utländska förläggarna på fall. Rättigheterna är hittills sålda till förlag i Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Kroatien, Litauen, Norge, Ryssland, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

– När jag började läsa manuset Dit du går, följer jag insåg jag snabbt att detta stack ut i både innehåll och framför allt i gestaltning. Lina Nordquist har lyckats skriva en roman om kärlek, ondska, död, åtrå, hemligheter och tystnader som jag inte kan lägga ifrån mig. Jag är mycket glad och inte helt förvånad över att fler läsare känner som jag, säger Åsa Selling, förläggare på Romanus & Selling.

Lina Nordquist är uppvuxen i Hälsingland och bor med sin familj i Uppsala. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare och arbetar för närvarande som riksdagsledamot (hon är ordinarie riksdagsledamot för Liberalerna sedan 2018, invald för Uppsala läns valkrets).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …