Riksdagsledamoten Lina Nordquists debutroman såld till flera länder

Lina Nordquist - författare, forskare och riksdagsledamot
Riksdagsledamoten Lina Nordquist har debuterat som romanförfattare och hennes agent har redan lyckats sälja boken till över tio länder. Foto: Pressbild/Romanus & Selling.

Lina Nordquist debuterade med historiska romanen Dit du går, följer jag. Berättelsen om torparliv i förra seklets Fattigsverige är redan såld till flera länder, bland annat Frankrike och Tyskland.

– Dit du går, följer jag är förvisso djupt rotad i den svenska upplevelsen men Lina Nordquists säregna röst och förmåga att med både värme och svärta skildra det svåra nybyggarlivet berör även utanför Sveriges gränser. I en tid där man på internationella marknader fokuserar alltmer på egna inhemska författare är intresset för Lina Nordquists debut en påminnelse om att det fortsatt finns ett stort sug efter drabbande berättelser från vår del av världen, säger Kaisa Palo, agent på Ahlander Agency i ett pressmeddelande.

Dit du går, följer jag av debutanten Lina Nordquist är en dramatisk släktberättelse om kärlek, vanmakt och galenskap. Romanen utkom den 18 augusti och rättigheterna har redan sålts till 11 utländska förlag, som många planerar ambitiösa utgivningar redan nästa år.

Enligt förlaget och agenten är det ”omsorgsfullt utmejslade personporträtt och en fängslande skildring av det brutala torparslitet i Hälsingland i början av 1900-talet” som har fått de utländska förläggarna på fall. Rättigheterna är hittills sålda till förlag i Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Kroatien, Litauen, Norge, Ryssland, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

– När jag började läsa manuset Dit du går, följer jag insåg jag snabbt att detta stack ut i både innehåll och framför allt i gestaltning. Lina Nordquist har lyckats skriva en roman om kärlek, ondska, död, åtrå, hemligheter och tystnader som jag inte kan lägga ifrån mig. Jag är mycket glad och inte helt förvånad över att fler läsare känner som jag, säger Åsa Selling, förläggare på Romanus & Selling.

Lina Nordquist är uppvuxen i Hälsingland och bor med sin familj i Uppsala. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare och arbetar för närvarande som riksdagsledamot (hon är ordinarie riksdagsledamot för Liberalerna sedan 2018, invald för Uppsala läns valkrets).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.