Lina Nordquist - författare, forskare och riksdagsledamot
Riksdagsledamoten Lina Nordquist har debuterat som romanförfattare och hennes agent har redan lyckats sälja boken till över tio länder. Foto: Pressbild/Romanus & Selling.

Riksdagsledamoten Lina Nordquists debutroman såld till flera länder

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lina Nordquist debuterade med historiska romanen Dit du går, följer jag. Berättelsen om torparliv i förra seklets Fattigsverige är redan såld till flera länder, bland annat Frankrike och Tyskland.

– Dit du går, följer jag är förvisso djupt rotad i den svenska upplevelsen men Lina Nordquists säregna röst och förmåga att med både värme och svärta skildra det svåra nybyggarlivet berör även utanför Sveriges gränser. I en tid där man på internationella marknader fokuserar alltmer på egna inhemska författare är intresset för Lina Nordquists debut en påminnelse om att det fortsatt finns ett stort sug efter drabbande berättelser från vår del av världen, säger Kaisa Palo, agent på Ahlander Agency i ett pressmeddelande.


ANNONS


Dit du går, följer jag av debutanten Lina Nordquist är en dramatisk släktberättelse om kärlek, vanmakt och galenskap. Romanen utkom den 18 augusti och rättigheterna har redan sålts till 11 utländska förlag, som många planerar ambitiösa utgivningar redan nästa år.

Enligt förlaget och agenten är det ”omsorgsfullt utmejslade personporträtt och en fängslande skildring av det brutala torparslitet i Hälsingland i början av 1900-talet” som har fått de utländska förläggarna på fall. Rättigheterna är hittills sålda till förlag i Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Kroatien, Litauen, Norge, Ryssland, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

ANNONS

– När jag började läsa manuset Dit du går, följer jag insåg jag snabbt att detta stack ut i både innehåll och framför allt i gestaltning. Lina Nordquist har lyckats skriva en roman om kärlek, ondska, död, åtrå, hemligheter och tystnader som jag inte kan lägga ifrån mig. Jag är mycket glad och inte helt förvånad över att fler läsare känner som jag, säger Åsa Selling, förläggare på Romanus & Selling.

Lina Nordquist är uppvuxen i Hälsingland och bor med sin familj i Uppsala. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare och arbetar för närvarande som riksdagsledamot (hon är ordinarie riksdagsledamot för Liberalerna sedan 2018, invald för Uppsala läns valkrets).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »