Storytel om verksamheten i Ryssland: Följer utvecklingen noga

Mörka moln över Kreml i Moskva. Storytels kontor ligger i en annan del av den ryska storstaden. Foto: iStock.

Ryssland är en av de marknader som Storytel haft förhoppningar om. Invasionen i torsdags förändrade allt och nu ligger fokus på personalens säkerhet samtidigt som företaget via sitt polska bolag koordinerar hjälpinsatser till Ukraina.

– Efter krigsutbrottet i torsdags skapade vi direkt ett dedikerat centralt team med representanter från bland annat den regionala ledningen, HR, Legal och kommunikation som står i löpande kontakt med vårt ryska team. Detta för att säkerställa deras säkerhet och behov av råd och stöd, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Storytel har kontor i Moskva och den ryska marknaden är en av de som växt bra utanför Norden. Avståndet mellan Kiev i Ukraina och Moskva är 75 mil. Storytel har däremot ingen verksamhet eller personal baserad i Ukraina. När Putin gav order om invasionen av Ukraina hamnade Storytel Ryssland och dess anställda i en helt ny situation.

Hur drabbar sanktionerna Storytel i Ryssland och ryska förlag?
– Den geopolitiska situationen är oviss i nuläget. Det jag kan säga är att vi i dagsläget kan betala ut löner och ersättning till våra anställda och förlag i Ryssland. När det gäller ekonomiska konsekvenser är det något vi utvärderar och följer dag för dag just nu, säger Dan Panas och tillägger:

– För att sanktioner ska vara meningsfulla ska de vara effektiva. Hur vi drabbas indirekt på den ryska marknaden känns det fel att spekulera i. Fokus idag ligger på människorna och den humanitära katastrof som krigshandlingarna har utlöst. Vi är alla förfärade över det lidande som vi ser i krigsområdet.

Samtidigt som Storytel försöker stötta sina ryska medarbetare och prioritera deras säkerhet pågår inom företaget även flera olika initiativ för humanitärt stöd till Ukraina.

– Allt humanitärt stöd koordineras via vår polska landsorganisation eftersom Polen gränsar till Ukraina och dessutom har stora flyktingströmmar. Det finns ett starkt engagemang i bolaget och det finns både större och mindre initiativ.

En bok som trendar just nu både hos Storytel och dess konkurrenter är boken Putins krets : maktkampen om det moderna Ryssland av Catherine Belton. En bok som lett till att förlaget och författaren stämts för förtal av ett ryskt företag och tre ryska miljardärer och tvingades korrigera vissa formuleringar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.