Årets läsupplevelse 2021 - plats 6: 1795 av Niklas Natt och Dag. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 6: ”1795” av Niklas Natt och Dag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Niklas Natt och Dags historiska deckare 1795 kom på plats 6 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Det är den avslutande delen i trilogin.

1795 är den tredje och avslutande delen i Bellman noir-trilogin som inleddes med 1793 och 1794 och som utspelar sig i Stockholm på sent 1700-tal. Niklas Natt och Dag har tilldelats Stockholms stads hederspris och hans debut 1793 vann både Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin.


ANNONS


Boktugg intervjuade Niklas Natt och Dag i samband med att första boken släpptes och frågade honom vad det är som intresserar honom med tiden då romanen utspelar sig.

– Säkert samma sak som attraherat så många andra till just den eran: Konflikten mellan det döende ståndssamhället och den gryende upplysningen. Samtidigt som människor avrättades medelst skärpt dödsstraff på galgbacken efter en allt annat än rättssäker process spirade idéer som kom att bli grunden för allt vi har idag av humanism och demokrati, sa Niklas.

ANNONS
1795

1795

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-20
  • ISBN: 9789137153728

Adam Dahlin, förlagschef och förläggare på Bokförlaget Forum, fick svara på ett par frågor om 1795.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det här är Niklas tredje roman sedan debuten och han har verkligen utvecklats som författare för varje bok. Det kan låta självklart, men det är långt ifrån alltid som en författares tredje roman är bättre än den första. Men redaktionellt sett så var det här det mest färdiga manuset som Niklas har levererat. Jag och redaktören kunde fördjupa oss i detaljer nästan på en gång vilket är en ynnest. Jag tror det märks i slutresultatet.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Det är en skickligt ihopsatt och presenterad intrig, hans karaktärer är enkla men ändå sammansatta bildspråk och miljöer är hans bästa hittills. I den sista delen får hela historien sin mäktiga avslutning. Det är faktiskt svårt att hitta någon enskild faktor som sticker ut. Niklas har helt enkelt utvecklat sin romankonst enormt med 1795.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »