Årets läsupplevelse 2021 – plats 6: ”1795” av Niklas Natt och Dag

Årets läsupplevelse 2021 - plats 6: 1795 av Niklas Natt och Dag. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Niklas Natt och Dags historiska deckare 1795 kom på plats 6 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Det är den avslutande delen i trilogin.

1795 är den tredje och avslutande delen i Bellman noir-trilogin som inleddes med 1793 och 1794 och som utspelar sig i Stockholm på sent 1700-tal. Niklas Natt och Dag har tilldelats Stockholms stads hederspris och hans debut 1793 vann både Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin.

Boktugg intervjuade Niklas Natt och Dag i samband med att första boken släpptes och frågade honom vad det är som intresserar honom med tiden då romanen utspelar sig.

– Säkert samma sak som attraherat så många andra till just den eran: Konflikten mellan det döende ståndssamhället och den gryende upplysningen. Samtidigt som människor avrättades medelst skärpt dödsstraff på galgbacken efter en allt annat än rättssäker process spirade idéer som kom att bli grunden för allt vi har idag av humanism och demokrati, sa Niklas.

1795

1795

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-20
  • ISBN: 9789137153728

Adam Dahlin, förlagschef och förläggare på Bokförlaget Forum, fick svara på ett par frågor om 1795.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det här är Niklas tredje roman sedan debuten och han har verkligen utvecklats som författare för varje bok. Det kan låta självklart, men det är långt ifrån alltid som en författares tredje roman är bättre än den första. Men redaktionellt sett så var det här det mest färdiga manuset som Niklas har levererat. Jag och redaktören kunde fördjupa oss i detaljer nästan på en gång vilket är en ynnest. Jag tror det märks i slutresultatet.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Det är en skickligt ihopsatt och presenterad intrig, hans karaktärer är enkla men ändå sammansatta bildspråk och miljöer är hans bästa hittills. I den sista delen får hela historien sin mäktiga avslutning. Det är faktiskt svårt att hitta någon enskild faktor som sticker ut. Niklas har helt enkelt utvecklat sin romankonst enormt med 1795.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,