Per Wendels pris 2021 till Martin Schibbye

Per Wendels pris 2021 går till journalisten Martin Schibbye. Foto: Alex Ljungdahl

Journalisten och författaren Martin Schibbye får Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist med en prissumma på 100 000 kronor.

– Jag satt med två procents batteri kvar i ett litet propellerplan i Himalaya när jag fick samtalet. Tryckte av och skrev att jag var i Nepal. Fick då ett sms med beskedet. Flygningen tillbaka till Kathmandu över nya och gamla jaktmarker i solnedgången blev nästan religiös. Det var här jag gjorde mina första reportage för 15 år sedan. Det var här jag lärde mig resa, bära hem berättelser och leva på min penna och jag är så glad att det är just en yrkesgärning under många år som uppmärksammas, säger Martin Schibbye i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder: ”Journalistik beskrivs ofta som konsten att komma fram för sent, så snabbt som möjligt. Att ta sig dit där något hänt, och berätta på plats. Men en story kan också skrivas för att förklara i förväg. Att söka sanningar och sammanhang och sedan publicera sig i en tidning, en bok eller en podcast. Årets pristagare har spritt vittnesmål från hela världen, från The Times till resemagasinet Vagabond. Han har gjort det i egen regi, utan de stora mediebolagens resurser. I jakten på att synliggöra blinda fläckar har han också betalat det högsta priset – sin egen frihet. Per Wendels Nyhetspris 2021 går till Martin Schibbye.”

Expressen instiftade Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist år 2006 efter Per Wendel som bevakade politik, kriminalitet och var utrikeskorrespondent för Expressen och som avled 2005 i cancer.

– Den som tilldelas det här priset ska ha verkat i Pelle Wendels anda som orädd granskande reporter under en längre tid och belönas inte för bara ett enskilt scoop. I år har juryn haft svårt att välja mellan flera duktiga journalister som alla förtjänar både äran och prissumman om 100 000 kronor, men vi blev snabbt ense om Martin Schibbye.

Martin Schibbye har skrivit böckerna 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar (tillsammans med Johan Persson) och Jakten på Dawit, och han medverkar även i barnboken Så funkar krig och konflikter som kom ut sommaren 2021.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.