ANNONS

Fem författare nominerade till Stora journalistpriset 2019

Hanna Hellquist, journalist, radiopratare och författare. Foto: Magnus Hallgren

Många journalister är multibegåvade och bland de nominerade till Stora journalistpriset 2019 hittar vi flera som även skriver böcker. 

De nominerade till 2019 års Stora journalistpris har presenterats av juryn. De slutgiltiga vinnarna i de fyra kategorierna, samt vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris, kommer att presenteras vid prisutdelningen på Bonniers Konsthall den 21 november.

Här är de nominerade som också skrivit böcker:

Malin Mendel, nominerad i kategorin Årets förnyare för Världens sämsta indier, Sveriges Television. Utrikeskorrespondent och författare, sedan 2005 Sveriges Televisions utrikeskorrespondent i Indien.

Yogaköket : indiska vegorecept

Yogaköket : indiska vegorecept

SUCCÉBOKEN YOGAKÖKET: NYUTGÅVA

I Yogaköket delar Malin med sig av sina godaste recept och bästa yogarörelser för en glad mage och maximal hälsa. Att kombinera yoga och indisk vegetarisk mat är nämligen bland det bästa man kan göra för både kropp och själ. 

Matsmältningen är avgörande för hur vi mår, och indisk matlagning utgår från denna insikt. Läs mer »

Bombay Takeaway : Indien genom maten

Bombay Takeaway : Indien genom maten

I landet där en vanlig hälsningsfras lyder ”Har du ätit?” har maten såklart en enorm betydelse. Mat är kultur, politik och religion.

Lunchtallriken skvallrar om varifrån en person kommer, vilken religion den tillhör och dess sociala status. Läs mer »

Hanna Hellquist, nominerad i kategorin Årets röst. Är förutom journalist och radiopratare både författare och översättare.

Storasyster ser dig : Hanna Hellquists kåserier från Dagens Nyheter 2003-2005

Storasyster ser dig : Hanna Hellquists kåserier från Dagens Nyheter 2003-2005

Hanna Hellquist var vid inspelningstillfället 25 år och Dagens Nyheters yngsta kåsör. Hon är dessutom en mycket medveten kvinna. Hennes kåserier har blivit mycket uppmärksammade för sin kvickhet, frispråkighet och sin för en mogen läsekrets provokativa stil. Här har de samlats till en ljudbok... En befriande rolig kvinna med en rolig bok. Läs mer »
Karlstad zoologiska

Karlstad zoologiska

"Vi var alltid ute på landet om somrarna. Vi åkte inte på någon semester, vi åkte ut till landet och där var vi. Alla tre, jag och mamma och pappa, trots att mina föräldrar var skilda sedan flera år tillbaka. Vi sov i samma säng i sommarstugan. Pappa längst ut, jag i mitten och mamma längst in mot stenväggen. Där på landet fanns hundarna. Och katterna. Läs mer »

En tryckare på Blue Moon Bar : samlade krönikor

En tryckare på Blue Moon Bar : samlade krönikor

När man står utanför Blue Moon Bar i Karlstad, klockan halv tre på natten i snöglopp, och skriker åt en chalmerist för att han har dansat tryckare med en annan brud, och folk går förbi och ser hela dramat, och man vinglar till i sina sjucentimetersklackade lackpumps som ingen ändå har vett att uppskatta – då kommer man till insikten att livet inte riktigt blev som man tänkt sig. Läs mer »

Patrik Lundberg, nominerad i kategorin Årets röst. Journalist och författare, sedan januari 2019 aktiv som kolumnist i Expressen.

Onanisterna

Onanisterna

Jag minns Simons ord från studenten.

"Fattar ni varför folk gråter? Vi ses ju ändå på Komvux i augusti."

Nu sitter vi där. På uppropet till Vuxenutbildningen i Bromölla, en mil väster om Sölvesborg.

Hösten efter studenten. Kim och Simon börjar på Komvux. De är yngst av alla och de har inget val, slutet på gymnasiet slarvades bort. Läs mer »

Gul utanpå

Gul utanpå

Jong Dae föddes i Sydkorea 1983. När han var nio månader adopterades han till Sverige. Där fick han namnet Patrik Lundberg. När Patrik fick möjlighet att resa till Sydkorea och studera ställdes allt på ända. Där tvingades han konfrontera både sina egna och andras fördomar och dessutom konfrontera sanningen om sin biologiska familj. Läs mer »

Berättelsen om Sverige : texter om vår demokrati

Berättelsen om Sverige : texter om vår demokrati

I Sverige brukar det informellt talas om tre statsmakter. De två första är regeringen och riksdagen, den tredje är massmedia. Men det finns fler. Vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är snarare dagarna, månaderna, åren däremellan som spelar roll.

Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Läs mer »

Per Agerman, nominerad i kategorin Årets avslöjare tillsammans med Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli för Swedbank och penningtvätten, Uppdrag granskning, Sveriges Television. Frilansjournalist, redaktör, föreläsare och författare.

Insiders

Insiders

Nu släpper vi Insiders i en omarbetad och utökad version i vår nya serie Atlas reportage. Den här boken handlar om pengar. Om hur goda kontakter och tillgång till rätt information snabbt kan göra dig rik på aktieaffärer. Den som tar stora risker och har ett rymligt samvete kan tjäna ännu mer. Möt Aktietorgskungen som med fagra löften om framtiden får fyra aktier att rusa. Läs mer »
Fingerprint : the story

Fingerprint : the story

Fingerprint Cards är bolaget som slår de flesta rekord i svensk börshistoria. Efter en osannolik kursuppgång har tusentals aktieägare blivit mångmiljonärer, liksom flera av bolagets anställda. Runt om i världen sitter Fingerprints fingeravtryckssensorer inbyggda i miljontals smarta mobiler. Läs mer »

Jonas Steken Magnusson, nominerad i kategorin Årets berättare tillsammans med Kenny Adersjö, Marcos Hellberg och Lisa Jonsson för Branden, Sveriges Television. Samhällsjournalist och arbetar sedan tio år på SVT som reporter, programledare och producent. 

Absolut svensk : en ID-handling

Absolut svensk : en ID-handling

Vad är man beredd att gå i döden för? På åttiotalet riskerade hans föräldrar livet för frihet och rättvisa. Men vad kan Soran Ismail, en konflikträdd 29-åring från Knivsta med dålig kondis, själv bidra med? Absolut svensk – En ID-handling handlar om identitet och intolerans i ett av världens mest toleranta länder. Läs mer »

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny