Därför är Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah okänd i hemlandet

Abdulrazak Gurnah, årets Nobelpristagare i litteratur. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT.

Inte ens i sitt hemland Tanzania var Nobelpristagaren i litteratur, Abdulrazak Gurnah, särskilt känd. Det har väckt en diskussion i landet om orsakerna.

– Om du visar hans foto här så kommer folk att se det för första gången, säger Ally Saleh, författare och poet från Zanzibar, öriket där Gurnah växte upp och som sedan inkorporerades i Tanzania.

Enligt Saleh är det endast ett fåtal som känner till Gurnahs verk – trots att dessa ofta handlar om hur kolonialismen har påverkat den östafrikanska identiteten, och om de flyktingar som har tvingats lämna sina hem där.

Många i Tanzania undrar nu hur Gurnah har kunnat passera så under radarn, och Nobelpriset till honom har väckt en debatt om landets stagnerande läskultur, skriver BBC. Den nya regimen har gjort om utbildningspolitiken, och lägger numera mindre vikt vid litteraturen. Inget av Zanzibars tre universitet undervisar längre i ämnet.

– Efter revolutionen stängde regeringen många bokaffärer och bibliotek. Många fantastiska författare lämnade landet, säger oppositionspolitikern Ismail Jussa.

Bibliotek, skolor och bokhandlare har också fokuserat mer på undervisningsböcker, medan tillgången på skönlitteratur har varit begränsad, och förlagsindustrin på Tanzania har fått kämpa för att sälja den typen av litteratur.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,