Abdulrazak Gurnah, årets Nobelpristagare i litteratur. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT.

Därför är Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah okänd i hemlandet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Inte ens i sitt hemland Tanzania var Nobelpristagaren i litteratur, Abdulrazak Gurnah, särskilt känd. Det har väckt en diskussion i landet om orsakerna.

– Om du visar hans foto här så kommer folk att se det för första gången, säger Ally Saleh, författare och poet från Zanzibar, öriket där Gurnah växte upp och som sedan inkorporerades i Tanzania.

Enligt Saleh är det endast ett fåtal som känner till Gurnahs verk – trots att dessa ofta handlar om hur kolonialismen har påverkat den östafrikanska identiteten, och om de flyktingar som har tvingats lämna sina hem där.

Många i Tanzania undrar nu hur Gurnah har kunnat passera så under radarn, och Nobelpriset till honom har väckt en debatt om landets stagnerande läskultur, skriver BBC. Den nya regimen har gjort om utbildningspolitiken, och lägger numera mindre vikt vid litteraturen. Inget av Zanzibars tre universitet undervisar längre i ämnet.

– Efter revolutionen stängde regeringen många bokaffärer och bibliotek. Många fantastiska författare lämnade landet, säger oppositionspolitikern Ismail Jussa.

Bibliotek, skolor och bokhandlare har också fokuserat mer på undervisningsböcker, medan tillgången på skönlitteratur har varit begränsad, och förlagsindustrin på Tanzania har fått kämpa för att sälja den typen av litteratur.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL